Store ledere er ikke defineret af en titel – det er ikke altid de store ledere, som har CEO stående på deres visitkort. Alle kan demonstrere lederegenskaber. For det handler ikke om at være den mest populære eller respekteret. Lederskab handler om at kunne påvirke og influere andre, uanset deres jobtitel til at arbejde mod at opnå et corporate mål. Men mest af alt handler det om at skabe harmoni – et team der arbejder godt sammen og har et godt arbejdsmiljø skaber de bedste resultater.

Så hvad kræver det af dig, hvis du vil være den næste store og inspirerende leder?

Her får du 4 konkrete værktøjer, du kan benytte, hvis du vil udvikle dig til at være en stor leder og skabe de bedste resultater i dit team eller i din virksomhed.

1. Opbyg tillid

Når det handler om at lede et team, så kan du nogle gange være forberedt på at tage en ofring for medlemmerne af dit hold.

Ved at vise at du er klar til at kæmpe for dit hold, og at deres trivsel er noget, du går op i, kan du bygge rigtig meget støtte og troværdighed op blandt dit team.

Når du bygger din tillid op i dit team og støtter dine ansatte, viser du, at dine egne interesser aldrig afløser virksomhedens eller dine ansattes.

2. Promover et åbent miljø, hvor feedback og intern kommunikation bliver værdsat

En stor del af at opbygge tillid blandt medarbejdere handler om at skabe et arbejdsmiljø, hvor de ansatte føler, at de kan tale åbent om deres ideer, holdninger og værdier. Det handler både om at dele nye idéer, som skal tages åbent imod og ikke bare affejes, men også om feedback til dig som leder.

Hvis dine ansatte føler, at de kan give dig feedback som leder, vil det også blive nemmere for dig at give feedback til dine ansatte. Dermed kan du som leder sikre, at alle dine medarbejdere er tilfredse og ikke går og taler i krogene – for det har, så vidt vides, aldrig gjort noget godt for et arbejdsklima.

Derudover er tovejskommunikation supervigtigt. Hvis du opfordrer til, at ansatte deler alt med dig; både forslag til forbedringer og ting de er utilfredse med, er det også vigtigt, at du deler information med dem.

Her er et internt nyhedsbrev en god løsning og et intranet, hvor virksomhedsnyheder bliver delt, kan også være en god løsning.

Hvis du opfordrer til, at folk deler med dig, skal du også være forberedt på at dele med dem. Så bliver tilliden mellem medarbejder og ledelse hurtigt meget stærkere.

3. Stol på dine egne beslutninger og tag ansvar

Når du har ansvaret for en hel virksomhed eller en hel afdeling, betyder det, at du oftere end andre skal tage store beslutninger – og her er det vigtigt, at du står fast på dine beslutninger.

Hvis du udviser selvtillid, når du tager beslutninger med konsekvenser for firmaet, vil du være et forbillede for dine ansatte, som vil stole mere på dig fremover.

Derudover skal du tage ansvar – ikke blot for dine egne handlinger, men for hele dit holds handlinger.

Vi er alle mennesker, og mennesker begår fejl. Hvis en virksomhed skal vokse sig større, skal man af og til tage risikobetonede valg, hvor udfaldet ikke nødvendigvis er til din fordel.

Derfor skal du være beredt på at stå op for både dine egne, men i høj grad også dine ansattes fejltagelser. Som leder er det nemlig ene og alene dit ansvar, at det der sker i din afdeling spiller maks.

Hvis du ikke støtter dine medarbejder, når de begår fejl, risikerer du, at de helt holder op med at tage chancer, og så går udviklingen måske helt i stå.

4. Søg hjælp, hvor du kan og udvikl dit hold

Når dit team eller din virksomhed vokser, er det ikke sikkert, at du kan være til stede hele tiden i alle processer. Derfor er det vigtigt, at du hele tiden sikre dig, at dine medarbejder og dit team bliver udviklet til at stå stærkere.

Her kan du overveje at få hjælp med rekrutteringen. Med de rette ansatte som du stoler på, kan du gøre det meget nemmere for dig selv at fravige noget ansvar, så du kan kigge fremad og bruge kræfterne på at tænke strategi. Hos Ballisager er de specialister i rekruttering til både store og små virksomheder og kan hjælpe dig med at finde det helt rigtige match til din virksomhed.

Hvis i har brug for medarbejderudvikling eller du vil være en bedre leder, så kan du hos Mindcph.dk få skræddersyede erhvervsløsninger til udvikling af dine medarbejder eller til dig som leder. Det vil i sidste ende styrke jeres interne relation med hinanden, men det vil også give noget personlig udvikling til medarbejderen, som er god goodwill i afdelingen.