Prisbelønnede Lyras A/S, som har udviklet verdens grønneste pasteurisering, har sikret sig den erfarne erhvervsmand Martin Bøge Mikkelsen som formand for sin bestyrelse.

Lyras’ nye bestyrelsesformand, Martin Bøge Mikkelsen, kommer med ledelseserfaring fra højeste niveau som koncerndirektør og direktionsmedlem i den nordiske forsikringskoncern Tryg. Han sidder i dag som bestyrelsesformand hos Parent ApS og IoT Denmark A/S samt formand for Interforce Region Hovedstaden. Derudover sidder han på bestyrelsesposter hos bl.a. det børsnoterede selskab Intermail A/S samt hos det kapitalfondsejet SSG A/S.

International lønsom vækst til gavn for klima

”Lyras’ energivenlige pasteuriseringsløsninger har et meget stort, globalt potentiale.  Jeg er ikke i tvivl om, at vi om kort tid har set international lønsom vækst på alle parametre i virksomheden. Jeg skal sikre en professionalisering af virksomheden, så vi bygger et solidt skelet, som kan vokse både hurtigt og sikkert, nu hvor ordrerne begynder at rulle ind,” siger Martin Bøge Mikkelsen. Ud over virksomhedens store potentiale har han valgt Lyras ud fra den store betydning, virksomhedens bæredygtige teknologi kan få for klimaet:

”Lyras’ teknologi sparer store mængder af energi og vand i forbindelse med pasteurisering. Ved at hjælpe dem med at vækste, gør jeg mit for at vende den katastrofale klima-udvikling. Jeg vil meget gerne tage min del af ansvaret for, at vi kan aflevere vores klode i sundere tilstand til vores børn og børnebørn. Med det unødvendigt store ressourceforbrug, vi har i dag, trækker vi jo over på vores ressourcer allerede fra midsommer, selvom der eksisterer bedre og mindre energikrævende teknologi,” forklarer den ny bestyrelsesformand.

CEO og founder i Lyras, Rasmus Mortensen, er glad for virksomheden har kunnet tiltrække en kapacitet som Martin Bøge Mikkelsen. Han siger: ”Vi har som bekendt tårnhøje ambitioner og går benhårdt efter at gøre en mærkbar forskel ved at skabe en mere bæredygtig fødevareproduktion i hele verden. De ambitioner er vi ikke i tvivl om, at Martin Bøge Mikkelsen kan være med til at realisere.”

Uskadeliggør bakterier og sporer med UV-lys

Lyras’ banebrydende teknologi uskadeliggør bakterier og sporer i råmælk og andre væsker med UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, da mælken med den ikke længere behøver at bliver varmet op og kølet ned for at uskadeliggøre bakterier. Den nye teknik benytter et lysfilter, der kun lader en bestemt bølgelængde af UV-lys passere. Væsken ledes forbi dette lys i en kontrolleret bevægelse, så alle bakterier og sporer inaktiveres effektivt. Den skånsomme behandling betyder, at fødevaren beholder sine naturlige egenskaber og struktur, da opvarmning undgås. Teknologien kan bruges på de fleste flydende fødevarer, bl.a. mælk, juice, øl og vin.

Lyras’ teknologi forventes at revolutionere fødevarebranchen ved kun at bruge en tiendedel energi og en tredjedel vand til pasteurisering. Samtidig nedsættes forbruget af kemikalier til rengøring og stål til rør og tanke. Det giver mindre madspild, både i produktionen, som bliver bedre kontrolleret og gennem længere holdbarhed af fødevarerne.