Er du nysgerrig på, hvordan virksomheder omsætter FNs 17 verdensmål til praksis? Bizz Up har spurgt Chief Marketing Officer Bent Hübertz fra KLS PurePrint om deres omvej til succes.

 

Tekst: Helle Kjærulff Søndergaard

 

Den lille, grønne kasse, der står foran mig på bordet, er beskeden i størrelse, men opfylder et større formål; at reducere tabet af verdens ressourcer. Uden på kassen står der ”Treatbox” og er et forsøg på at ændre danskernes opfattelse af det flove i at få madrester fra et restaurantbesøg med hjem. Den engelske doggybag har fået et nyt navn og skal være med til at ændre det faktum, at 60.000 tons tallerkenspild ender i skraldespanden. Treatboxen blev lanceret på Folkemødet i 2017, hvor bornholmske restauranter og caféer fik æsken på prøve. Trykkeriet bag æsken, KLS PurePrint, der har eksisteret som trykkeri siden 1946, er virksomheden bag gentænkningen af doggybag-konceptet. Gennem flere år har de også været nødt til at gentænke sig selv for at overleve i den grafiske branche. –Vi har gentænkt konceptet ”doggybag” ved at ændre navnet, så det lyder mere eksklusivt og lækkert, siger Chief Marketing Officer Bent Hübertz, da jeg i et telefoninterview spørger ind til lanceringen af Treatboxen. Ligesom æsken lyder han beskeden, da han kalder Treatboxen en sidegevinst som følge af omstillingen til bæredygtig virksomhed. Siden KLS PurePrint har fået certificeringen ”Cradle-to-Cradle” i 2015, har sidegevinsterne ved at blive en bæredygtig virksomhed været mange. –Vi har fået 130-140 nye kunder på 2-3 år, deriblandt både dem, vi normalt kender som grønne virksomheder Aarstiderne og Danmarks Naturfredningsforening, men også Pandora, Hummel og McDonald’s, hvor vi producerer 11 mio. dækkeservietter til deres restauranter.

 

Fra marketingstrategi til værdigrundlag

KLS PurePrint profilerer i dag sig selv som verdens grønneste trykkeri. Men virksomheden har også oplevet store udfordringer og modgang, der har krævet investering i tid, hårdt arbejde og penge for at bære frugt og nå til det punkt, hvor virksomheden er i dag. Rejsen mod at blive et af verdens grønneste trykkerier startede i midten af 1990’erne, da den grafiske branche som følge af digitaliseringen oplevede stor nedgang. –Dengang blev kutymen, at alt, hvad der kunne digitaliseres, skulle digitaliseres, for eksempel brochurer osv. Jeg sad selv som direktør i et andet trykkeri og kunne se udviklingen. Det var spændende på mange måder, men også hamrende hårdt. Inden jeg blev spurgt af KLS PurePrint, om jeg ville arbejde for dem, havde jeg faktisk sagt til min kone, at jeg forlod trykkeribranchen, for det var simpelthen for bøvlet og var ved at takke nej. Men da jeg i 2015 fik indblik i KLS PurePrint og deres mål om at blive en fuldstændig bæredygtig virksomhed, lød det så interessant, at jeg valgte at blive ansat hos dem.

Antallet af trykkerier faldt fra 2.000 til 50 på blot 10 år. Da nedgangen i trykkeribranchen havde været en realitet i nogle år, besluttede direktør og bestyrelsen i KLS PurePrint i begyndelsen af 00’erne, at en ny strategi skulle udvikles. På daværende tidspunkt havde virksomheden tænkt i grøn omstilling i et par år, men nu blev den et led i en stor marketingsstrategi for at sikre virksomhedens overlevelse. Med et mål om at profilere sig som verdens grønneste trykkeri gik KLS PurePrint til et reklamebureau med et mål om at udvikle en kampagne til profilen. –Reklamebureauet spurgte os, om vi havde styr på omfanget af det at blive ”Verdens grønneste trykkeri”. Det mente vi bestemt, at vi havde på daværende tidspunkt. De udfordrede os ved at sende FN’s rapport på 4-500 sider med vores direktør som hjemmearbejde, og så skulle vi henvende os igen, forklarer Bent Hübertz. Mens direktøren møjsommeligt kom igennem rapportens 4-500 sider om de aktuelle miljømæssige forhold, begyndte han at indse, at miljøbelastningen faktisk var mere omfattende end først antaget.

Med FN’s rapport i baghovedet stod det nu klart, at den simple brandingstrategi ikke udelukkende kunne forblive en markedsføringstilgang, men simpelthen var nødt til at blive fundamentet for et nyt værdigrundlag for virksomheden.

 

Omvejen til at blive verdens grønneste trykkeri

Efterfølgende fulgte større proces for at nå målet om at blive verdens grønneste trykkeri. -Det var ikke bare lige at blive verdens grønneste trykkeri, og hvis vi skulle bruge strategien, så ville vi gå hele vejen og begynde at kigge på alle vores leverandører og spørge dem, om de kunne levere et 100 % rent produkt, fri for kemikalier og tungmetaller. Det satte vi os for at få undersøgt af et analyseinstitut, som konkluderede, at der stort set var tungmetaller og kemikalier i alle vores produkter, også selvom de havde Svanemærket, udtaler Bent Hübertz.

Udfordringen blev nu at finde nye leverandører, der kunne udvikle 100 % rene produkter, lige fra papirfabrikker, udvikling af farver, lim, karton og lak. Det viste sig faktisk at være svært, men for hvert produkt, der kunne blive 100 % fri for skadelige kemikalier og tungmetaller, fik KLS PurePrint modet til komme videre. –Vi fandt ud af, at hele processen er vigtig. Vi går tre leverandørled tilbage, og det har vist sig, at flere leverandører faktisk ikke vil samarbejde med os, simpelthen fordi det var for kompliceret. Men det betyder, at man er så langt tilbage, at vi undersøger, om der bliver brugt børnearbejde i fremstillingen af farve eksempelvis.

Der gik 3-4 år med at udvikle de nye produkter. Især emballage var et større problem, fordi det tog sin tid at udvikle en ny lim. Da målet med at få 100 % rene produkter var i hus, begyndte ansøgningen om at få den skrappeste produktcertificering Cradle-to-Cradle, som er en nonkommerciel, tredjepartsverificeret miljøstandard inden for bæredygtighed og materialesundhed. Fejringen af certificeringen markeres i maj måned 2015, da daværende miljøminister Ida Auken, CEO for Carlsberg Danmark Carsten Hänel og Hvidovre Kommunes borgmester Helle Adelborg trykker på trykkemaskinens startknap, og fra da af trykkes de første 100 % biologisk nedbrydelige tryk fra PurePrint.

 

Elbiler, vindmølle og grønne arealer

KLS PurePrints fabrik ligger i Hvidovre. Her gennemstrømmer bæredygtighed også virksomheden. Fabrikken har egen vindmølle, som producerer energi til virksomheden. Dermed har de sparet 28 % på elforbruget. I 2009 blev KLS PurePrint erklæret CO2-neutral. Vandforbruget er også reduceret med 74 %, der er investeret i et nyt rensningsanlæg og fjernvarmen er reduceret med 68 %. KLS PurePrint har også investeret i el-biler, som de ansatte benytter. Senest har virksomheden indledt et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening om biodiversitet. Normalt bliver deres græsarealer rundt om virksomheden vedligeholdt med græsslåning, men der kører nu et forsøg med at omlægge græsarealerne til gavn for insekter og fugleliv. Der er også overvejelser om at få får til at afgræsse de store arealer igen med henblik på at bidrage til et grønnere klima. Virksomheden har også fået hvidt tag, så solens stråler reflekteres tilbage, og jorden ikke varmes op. –Måske ændrer det ikke så meget i det store klimaregnskab, men vi håber på at være en inspiration for andre virksomheder til at gøre det samme, siger Bent Hübertz.

Fakta

  • KLS PurePrint er grundlagt i 1946 af Preben Larsen som bogtrykkeri K. Larsen & Søn
  • I dag fremstiller virksomheden bionedbrydelige tryksager og emballage
  • 45 medarbejdere er beskæftiget både i Hvidovre og Aarhus
  • I 2007 lægger bestyrelsen og ledelsen den nye strategi til at blive Verdens grønneste trykkeri
  • I 2009 får KLS PurePrint CO2-neutral-certifisering
  • I 2015 modtager KLS PurePrint Cradle-to-Cradle-certifisering som det andet trykkeri i verden og kan trykke den første PurePrint-tryksag
  • I 2016 skifter virksomheden navn til KLS PurePrint, og Danmarks Naturfredningsforening anbefaler KLS PurePrint

Interesserer du dig for cirkulær økonomi og hvordan du laver forretning bæredygtighed, så kan vi anbefaler podcastet Bæredygtig Business