Du er omkranset af trætoppe og kan skimte søernes spejlblanke overflader; du mærker naturen helt tæt på, når du bevæger dig på Silkeborgs motorvej, som bugter sig tæt om byens kerne. Og ja, arkitekturen er et helt kapitel for sig… Men hvad tænker to stærke Silkeborg-profiler om den snart to år gamle vej?

Tekst: Majbritt Mikkelsen
Foto: Preben Stentoft

 

Den har været længe undervejs, men nu er den her – motorvejen med sin linjeføring næsten direkte ind gennem byen. Bizz Up har mødt to mænd, der har motorvejen helt tæt på; Anders Rebsdorf, direktør i vindmøllevirksomheden Envision Energy og Silkeborgs borgmester Steen Vindum.

 

Branding på første række

Har du ramt Silkeborg motorvejen i østgående retning og husker at løfte blikket, kan du nyde synet af en smuk, hvid bygning med Envision Energys blå og grønne logo på gavlen. Virksomheden var blandt de første til at flytte helt tæt på motorvejen. Hvorfor? Direktør Anders Rebsdorf siger: ”Som international orienteret virksomhed havde Envision Energy et stærkt ønske om en høj grad af synlighed og ikke mindst en attraktiv placering tæt ved en vigtig færdselsåre. Silkeborgs fokus på grøn energi, herunder vindenergi, gør det yderligere interessant for os som vindmølleproducent at bo med motorvejen i forhaven.”

Når virksomhedens samarbejdspartnere kommer på besøg, får de én på opleveren. ”Vi har tidligere haft til huse i midtbyen, hvor pladsen var trang og udsynet begrænset. Nu ser vores samarbejdspartnere dét, vi er; en virksomhed i front med en central placering, der giver adgang til resten af Danmark,” siger Anders Rebsdorf.

 

Arbejdskraft on the road

Motorvejens komme har flere fordele. Anders Rebsdorf fortæller: ”Det er blevet enkelt og hurtigt at transportere sig til Silkeborg fra eksempelvis Aarhus. Det mærker vi hos Envision Energy, hvor vi i højere grad er blevet i stand til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Vi er også kommet tættere på forskningsinstitutioner og universiteter, som vi i forvejen samarbejder med.

Netop tilgængeligheden er et paramenter, som også Silkeborgs borgmester Steen Vindum kan købe ind på: ”Siden motorvejens etablering har vi oplevet stigende interesse blandt virksomheder, der ønsker at placere sig i Silkeborg. Det gælder både inden for produktion, IT, grøn energi osv., og langs motorvejen har vi arealer, der imødekommer stort set det hele. Virksomhederne ved kort og godt, at de med en central placering i højere grad bliver i stand til at tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Omvendt – hvis man bosætter sig som borger i Silkeborg Kommune, kan man nå 600.000 jobs inden for én times kørsel. Derfor har vi i kommunen en stærk bosætningsstrategi, der sikrer, at Silkeborg bliver en attraktiv by at flytte til og enten arbejde i eller pendle fra.”

 

Design på farten

Broer, der lyser i mørket og røde plexiglaslignende bander. På dele af strækningen gennem Silkeborg kan man som bilist opleve visse karakteristika, der giver motorvejen en skarp profil. Steen Vindum forklarer: ”Det har været vigtigt for os at gøre det til en oplevelse at passere gennem Silkeborg. De forskellige installationer giver et metropolagtigt snit, som jeg personligt nyder hver eneste gang, jeg kører på motorvejen. Dels er der de smukke broer med lys i om aftenen, hvor et par af dem er faunapassager, hvor dyr kan krydse over, og dels har vi de røde bander, der ud over at give motorvejen et moderne præg fungerer som støjdæmpere. Slutteligt er der tunnelen, der er etableret for at minimere støjen i området.”

Kun guderne – og måske borgmesteren – ved, hvordan bebyggelsen langs motorvejen ser ud om blot ti år. Steen Vindum siger: ”Jeg tror, at vi vil se en række stærke virksomheder placere sig langs motorvejen i Silkeborg. Oplevelsen vil blive fuldendt med smukke bygninger, der giver bilisterne oplevelsen af, at her er der tale om en by med udsyn til fremtiden.”

 

 

FAKTA:

  • Envision Energy har siden 2007 designet og produceret vindmøller primært til Kina, Latinamerika, Indien og i stigende grad Europa. Virksomheden, der er privatejet og grundlagt af Lei Zhang, beskæftiger i dag ca. 1600 medarbejdere globalt, heraf 50 i Silkeborg og ligger nummer to på det kinesiske marked samt nummer seks globalt
  • 1.000 nye borgere flytter årligt til Silkeborg Kommune, og der bygges ca. 7-800 nye enheder
  • Salget af erhvervsgrunde langs motorvejen går stærkt; i 2016 og 2017 er der tilsammen solgt, hvad der svarer til 61 fodboldbaner
  • Der arbejdes for øjeblikket på nye lokalplaner for erhvervsområderne omkring motorvejen, herunder erhvervskorridoren, som har til formål at tiltrække virksomheder, som kan have en byggehøjde op til 25 meter