Snart bliver vejret varmere, og hækkene begynder at springe ud. De fleste løvfældende hække springer ud i slutningen af marts eller starten af april. Så begynder sæsonen, hvor man skal passe på sin hæk og nusse om den. Bliv klogere på, hvordan du passer godt på din nyanlagte eller etablerede hæk lige her.
Foråret nærmer sig stille og roligt – og det betyder, at der ikke går længe, før de løvfældende hække rundt i Danmark springer ud. Det betyder også, at man skal til at tænke over at passe sin hæk ekstra grundigt eller måske anlægge en hel ny hæk.
Der er noget ganske charmerende over en løvfældende hæk, hvor man i løbet af året kan følge med i sæsonerne og se de flotte blade falde. Hvis man overvejer at få sig en løvfældende hæk dette forår, så er der mange forskellige slags at vælge mellem. En af de mest populære er selvfølgelig den klassiske ligusterhæk. Hvis du også er på udkig efter en ligusterhæk, så kan du lære mere om de forskellige slags ligusterhække her. Der er selvfølgelig også andre populære typer af hække, som man også kan tage med ind i sine overvejelser. En af dem er den populære bøgehæk, som pryder mange danske haver. Når du har fundet den helt rigtige hæk, så skal du selvfølgelig også lære at passe godt på den. Det guider vi til her.
Vær ekstra opmærksom på en ny hæk
Når man anlægger en ny hæk, er det vigtigt, at man er særligt opmærksom på at passe godt på den. Den skal have tid til at etablere sig og danne sig et stærkt rodnet. Indtil da er en ny hæk meget mere udsat. Det gælder blandt andet om at sørge for, at vandet bliver vandet grundigt. Hvor meget afhænger af hvilken type hæk, du har valgt. Derudover skal du huske at luge under hækken, så der er frit. Man kan også overveje at give sin hæk kompost i jorden inden vinteren. Det kan give den lidt ekstra at stå imod med, når kulden sætter ind. Du behøver til gengæld ikke klippe en nyplantet hæk, før den har fået den ønskede højde.
Vanding, klipning og gødning
Når hækken først er veletableret, så skal der passes noget mindre på den. Hækplanter er typisk hårdføre, så de kan klare det meste. Det afhænger dog af hvilken type hæk, du har. Det er dog vigtigt, at man stadig husker at vande, klippe og gøde sin hæk, så man giver den de bedste forudsætninger for at stå flot, sund og rask. De fleste hække skal klippes 1-2 gange om året, men det afhænger igen af hvilken type, det er. Mange hække skal ligeledes kun vandes, hvis der har været en periode med meget tørt vejr. Når det kommer til gødning, så sørg for at sætte dig ind i, hvad din specifikke hæltype har brug for. Det er altid en god idé at snakke med en ekspert for at sikre sig, at man giver sin hæk den rigtige behandling.