Forsinkede og aflyste fly lyder nok som hverdagskost, men nogle lufthavne er exceptionelt dårlige, når det kommer til at overholde tiderne for både ankomst og afgang. Mange af de lufthavne er endda populære destinationer som fx Rom, London, Dubai, Moskva og Beijing. Det er alt fra næsten 30-50%, der ikke kommer rettidigt.

Men hvordan kan tallet være så stort? Og hvordan skal du forholde dig som dansker, hvis dit fly er forsinket?

Mest almindelig årsager til aflyst fly

  • Vejforhold: Dette er ofte en af de mest hyppige årsager til flyaflysninger. Vejret kan være temmelig uforudsigeligt, og det gælder både for regn, storm, voldsom tåge eller endda vulkanudbrud.
  • Manglende flypersonale: Det sker nogle gange, at flypersonalet ikke møder op, og flyet af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan tage lette. Dette gælder også, hvis flypersonalet af den ene eller anden grund ikke anses som egnede til at flyve den dag.
  • Manglende fly: Ja, den er god nok. Det sker oftere, end du tror. Og du kommer selvfølgelig ikke langt uden en flyvemaskine. Dette kan være pga. tekniske problemer eller måske en overbooking. Begge ser ud til at have været stigende problemer de sidste år. Og det er noget, der kan tage tid at rydde op i.
  • Tekniske problemer: Dette kan i nogle tilfælde være ret alvorligt, hvis det betyder, at flyet er i stykker og skal repareres. Det kan være en bred vifte af ting. Det involverer alt fra en lækage til motorvej eller det, der er værre.
  • Computerfejl: Disse er sjældne, men det kan ske – og det er yderst vigtigt ikke at ignorere dem. Computeralgoritmer afgør nemlig hver enkelt af flyvemaskinernes bevægelser. Systemsvigt, hackere eller strømafbrydelser er ikke at kimse af her.
  • Mindre forsinkelser: Sikkerhedstjek, ventetid på folk fra flyforbindelse og generel forberedelse af flyet kan også være grund til flyforsinkelse, men de ofte kortvarige, og du ender ikke med at skulle rode med erstatning, aflyst fly eller andet.

Hvor ofte er der flyaflysninger

Hvis man kigger på Danmark specifikt, så oplyser Lennoc Flight Intelligence, hvilke destinationer er de mest hyppige, når det kommer til aflyste fly samt hvilke flyselskaber aflyser flest gange.

Da SAS er det mest populære flyselskab herhjemme, er det statistisk set også dem, der har flest aflysninger i Danmark. Og populære destinationer som Oslo, Berlin, Amsterdam og Stockholm er der, hvor det er mest sandsynligt at opleve at forblive strandet. Gennemsnitligt er der aflyste afgange hver anden dag. Lufthansa, Norwegian og British Airways er også blandt de store syndere. Men husk på, at dette jo kun er for Danmark.

 

Hvilke forsinkelser frigiver kompensation

Der er nogle helt basale ting, der bestemmer, hvorvidt du får erstatning, aflyst fly eller ej.

Det virker selvfølgelig naturligt, at de ikke skal betale erstatning, hvis der er ekstraordinære omstændigheder på spil. Sådanne omstændigheder betegnes som fx medicinske nødsituationer, terror og pludselige funktionsfejl i lufthavnsradaren. Det er dog også en betegnelse, som flyselskaberne alt for ofte misbruger og prøver at spise passagerne af med.

Ofte giver flyselskaberne vage beskeder om ”tekniske problemer” eller ”driftsproblemer”, men europæiske domstole har flere gange afgjort, at dette ikke er tilstrækkelig begrundelse. Det kan også ses ved de mange sager, som firmaer har vundet på vegne af flypassagerer. Et firma som AirHelp har alene hjulpet mere end 13 millioner i deres krav om erstatning for aflyst fly.

Domstolene har også afgjort, at interne strejker i flyselskab ikke tilhører den slags forhold. Det samme gælder situationer, hvor flyselskabet ikke har haft tilstrækkelig forberedelse til at kunne klare en vejrsituation, der ikke var livstruende