Tekst: Majbritt Mikkelsen 

Foto: Privatfotos

 

 

Datingkongen, Morten Wagner, tør godt stå ved sin egen iværksætterhistorie som værende en fest.
Så meget, at han nu er sprunget ud som foredragsholder med budskabet om, at man som iværksætter ikke behøver at retfærdiggøre sin succes med historier om et hæsligt og altopofrende liv i en mørk kælder uden vådt eller tørt.

Han behøver i princippet ikke at røre en finger resten af sine dage. Morten Wagner, også kendt som Datingkongen, har tjent millioner på at splejse tusindvis af kærlighedshungrende danskere sammen gennem datingportalen Dating.dk. Men når man har entreprenant blod i årerne, hænger verden ikke sådan sammen.

Den 44-årige Wagner er en arbejdsom herre, der ikke ser nogen grund til at ligge på den lade side, bare fordi han kan. Gennem det seneste halvandet år har han ageret bygherre i sit eget hus – en faldefærdig ruin – i Spanien, hvor han har holdt styr på alt fra håndværkere til strømkabler og blandingsbatterier. Det allerseneste skud på stammen er debuten som foredragsholder med afsæt i Mortens egen historie med budskabet til andre iværksættere om at turde stå ved deres succes uden at pakke den pænt ind.

Glem klagesangen

”Jeg vil gerne gøre op med den tendens, der hersker med, at det som iværksætter først er legalt at have det sjovt, hvis man også har haft det hårdt.” Sådan siger Morten, der om nogen selv har levet et mildest talt farverigt og festligt liv, imens hans datingvirksomhed voksede fra skæv idé til solid millionforretning op gennem 00’erne. ”Vi hører tit om, at dét at være iværksætter er et hæsligt liv, hvor man i årevis har arbejdet som en sindssyg og levet et kummerligt
liv med Jaka Bov og havregryn uden mælk, afskåret fra alt og alle.

Sådan er det for rigtig mange, og det underkender jeg ikke. Jeg ved selv, hvad det vil sige at arbejde sig op fra under nulpunktet. Der hvor jeg gerne vil udfordre iværksættermiljøet, er i forhold til den overbevisning, der går på, at hvis du ikke har lidt tilstrækkeligt og ofret dig nok, har du ikke fortjent din succes. Når du ikke kan købe en ny bil uden at huske at fortælle om, hvor hårdt et liv du har levet forinden, fordi ellers kan folk ikke li’ dig – dér vil jeg gerne stikke kniven ind. Det kan sagtens lade sig gøre – og er helt legalt – at være iværksætter og have det sjovt på samme tid. Det behøver på ingen måde at være en lidelse eller noget, du skal retfærdiggøre, fordi ellers er du ikke en rigtig iværksætter. Hvad med at du bare er vanvittig dygtig, eller heldig, eller at timingen var perfekt?”

Datingkongen, Morten Wagner, Dating.dk

Vi ringer til dem!

Tilbage til Mortens egen historie, som han som sagt ikke gemmer af vejen: ”Det var sjovt! Jeg vil selvfølgelig gerne fortælle historien om, at det var hårdt. Men det var fandme også sjovt. Det var damer, singler, rejser, fest og farver i ét væk, og der var ikke ét øjeblik, hvor jeg ville ønske mig et andet sted hen.”

Hele historien kan man læse i bogen ’Datingkongen’ fra 2013, hvor Morten åbenhjertigt beretter om vejen til millionerne og livet som playboy med omtrent 500 kvinder på cv’et. Kort fortalt opstod ideen – som de fleste gode ideer gør – ud fra et reelt behov. Morten læste jura og havde på det tidspunkt en umanérligt sur kæreste, hvorfor han pludselig en dag kom på ideen om at starte sin

egen datingportal for at komme i kontakt med piger, som var… ja, lad os sige mindre sure. Sammen med to kammerater og Morten Wagner Senior (Mortens far) kastede han sig ud i det
digitale landskab, men i 1998 var internettet dårligt nok slået igennem, og det var en udfordring overhovedet at registrere et domænenavn.

Investorer var der heller ingen af. Investorer var i det hele taget slet ikke et emne: ”Vi havde femogfirs kroner til et domænenavn. Det var startkapitalen,” smiler Morten og fortsætter: ”sådan har
det været med alle de virksomheder, jeg har været del af. Vi har gjort brug af det, vi har, sat os ned, arbejdet igennem og brugt vores netværk. Jeg er af den overbevisning, at man som iværksætter skal bestræbe sig på at klare sig så lang tid som muligt uden investorer. Det handler om værdien af at have foden under eget bord og selv være den, der træder på gaspedalen. Alt i alt er vi pænt gammeldags indrettet; vi arbejder og finder ud af, hvem i vores netværk, der kan hjælpe os med de kompetencer, vi mangler – og så ringer vi til dem.”

Gennembruddet

Gennembruddet for Dating.dk kom i 2003. Indtil da klarede Morten og de andre gutter sig for ikke ret meget. Nøjagtig som mange andre iværksættere: ”De første godt fire år trak vi ikke nævneværdig løn ud til os selv.
Vi havde vores SU som studerende, og det var det. Da vi begyndte at ansætte folk, fik de betydeligt mere i løn, end vi selv gjorde. Den fordeling var vi 100 % åbne omkring, hvorfor lønforhandling aldrig var et emne. Enten var man med på holdet, som kæmpede for den fælles sag, eller også var man ikke.”

Så jo, Mr. Dating har skam selv været der – med havregryn og hårdt arbejde. Men hvad betyder det i det store regnskab, hvis resten er en fest… Og man i øvrigt tør fortælle om det?