Brevkasse spørgsmål 1:

Hvordan er reglerne ved salg til en privat kunde i Norge, skal der indeholdes moms ved salget? Hvordan forholder jeg mig til momsangivelsen?

Jeg går ud fra at det er et varesalg hvor varen bliver leveret i Norge og at det ikke er et afhentningssalg, hvor den norske kunde afhenter varen her i Danmark.

Er det varesalg hvor varen transporteres hen over landegrænsen, så er salget til et land uden for EU, og så kan man fakturere uden moms, uagtet kunden er en privat person eller en virksomhed.

Betingelserne er at de kan dokumentere at varen er udført af Danmark (her vil det være fint at involvere et transport- eller speditionsfirma). Der skal nemlig udarbejdes nogle eksport papirer, så varen også efterfølgende bliver korrekt momset og evt. fortoldet ved indførslen i Norge. Det ved et fragtfirma alt om.

Herudover skal du være eksportørregistreret i Virk, og omsætningsbeløbet skal påføres rubrik C på momsangivelsen.


Brevkasse spørgsmål 2: 

Jeg trækker min egen mobilregning fra i virksomheden. Min hustru hjælper i virksomheden. Kan jeg trække hendes mobilregning fra?

Medarbejdere såvel som selvstændigt erhvervsdrivende beskattes af fri telefon, såfremt telefonen stilles til rådighed for privat brug.

For dig som selvstændig erhvervsdrivende vil beskatning af fri telefon normalt ikke kunne undgås. Det kræves at din telefon rent fysisk aldrig medbringes på bopælen, i sommerhuset eller lignende. Fri telefon beskatningen udgør for 2018 kr. 2.800.

Når denne beskatning er foretaget har din virksomhed til gengæld fradrag for hele udgiften til alle dine telefoner, men ikke resten af familiens telefoner.

Såfremt din ægtefælle arbejder i virksomheden og har telefon til rådighed for privat brug, bliver din ægtefælle ligeledes beskattet at fri telefon. Beskatningen nedsættes til gengæld med 25% for begge ægtefæller.

Virksomheden har fradrag for hele udgiften til din ægtefælles telefonregning.

Vær opmærksom på at med virkning fra 2020 er det besluttet at afskaffe beskatning af fri telefon for lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende.

 

SE ALLE INDLÆG FRA REVISORENS BREVKASSE LIGE HER