Newretex tog kontakt til Erhvervshus Midtjylland, og med hjælp derfra vil NewRetex bygge et sorteringsanlæg til tekstiler. Det sorterer i farver og kvaliteter, så tekstilaffaldet kan bruges igen.
Med hjælp fra Erhvervshus Midtjylland vil NewRetex bygge et sorteringsanlæg til tekstiler. Det sorterer i farver og kvaliteter, så tekstilaffaldet kan bruges igen.
NewRetex er i gang med en grøn cirkulær omstilling, der vil genanvende kasseret tøj til nye tekstiler.
Det er en krævende omstilling, for ingen har gjort det før. Men med hjælp fra Erhvervshus Midtjylland, som samarbejder med Lifestyle & Design Cluster-klyngen, er designer-uddannede Rikke Bech på vej til at knække den nød.
Det vil hun virkelig gerne, for forbruget af tøj er tårnhøjt, og alt for meget tekstil bliver brændt i dag.
”Jeg har ofte tænkt over, hvorfor vi ikke kan finde ud af at bruge det igen i stedet for at brænde det,” siger Rikke Bech.
Derfor kaster hun nu sin energi i at udvikle et sorteringsanlæg til tekstiler. Inspireret af et, der bruges til at sortere plast.
Fra en tidligere arbejdsplads kendte hun virksomhedskonsulent Jannie Mejer fra Erhvervshus Midtjylland.
”Hun er en rigtig god sparringspartner, som altid er klar med input og gode ideer. Hun tilbød bl.a. hjælp til at søge et digitaliseringsboost, så vi hurtigere kan komme i mål,” fortæller Rikke Bech.
NewRetex har fået 750.000 digitaliseringskroner til at videreudvikle deres sensorteknologi til opskalering af virksomhedens sorteringsanlæg. Når tekstiler kører hen ad transportbåndet og under en sensor, skal en robotarm sortere tøj fra, som kan genanvendes. F.eks. tekstil med bomuld, polyester og meget andet.
”Det har stor betydning for os at få sådan et boost,” siger Rikke Bech. Hun er ikke længere alene i NewRetex, for virksomheden er vokset med tre ansatte og hendes mand som partner.
Det første anlæg af sin art kommer til at stå i en lagerhal ved Viborg. I næste uge bliver det samlet og testet. Målet er at sortere to tons tekstil om ugen og skalere op i løbet af nogle måneder.
NewRetex ser på mulige placeringer til sådan et anlæg. Målet er at producere 40.000 tons tekstilaffald om året, så det kræver en del plads og god logistik.
”Vi lægger skinnerne, mens vi kører, og det er så fedt, at jeg lige kan tage telefonen og brainstorme med Jannie Mejer. Vores forventning er, at der vokser et marked for genanvendelse af brugte tekstiler, og så skal vi være klar,” siger Rikke Bech.
Rikke Bech er i dialog med store tekstilvirksomheder om at sælge tøj af genanvendte tekstiler i 2023.
Udover tekstilbranchen har NewRetex kommunernes affaldsselskaber, vaskerier og genbrugsbutikker i sigtekornet som kommende kunder.