Mens Verdensmålene bliver hverdagskost i dagligdagen, omend man er studerende eller det er hjemme i husholdningen, så er det for mange virksomheder blevet et konkurrenceparameter, for at sikre sig en plads i fremtiden.

Et konkurrenceparameter forstået på den måde, at hvis du ikke tænker FN’s 17 verdensmål ind i din forretning, så er din virksomhed her ikke i fremtiden. Sådan siger designer og TV-vært, Søren Vester, som også er vært på Green Innovation Week, hvor Salling Autogenbrug og den cirkulære møbelvirksomhed, TrÆls, lancerer deres fælles produkter, lavet af overskudstræ og af restmaterialer fra bilindustrien.

En simpel genbrugsforretning

trÆls, Salling Autogenbrug, Bizz Up
Airbags findes i mange former og farver, og så har det den egenskab, at det er vandafvisende, hvilket gør et ideelt til outdoor.

Salling Autogenbrug er et traditionelt autogenbrug med 18 ansatte, drevet af tre søskende i Midtjylland. Da faderen startede virksomheden tilbage i 1987, var der ingen der kendte ord som; verdensmål, bæredygtighed eller grøn omstilling. Alligevel var det ord, der allerede dengang, kunne bruges om den 36-årige forretning. Forretningsmodellen er, at tage imod udtjente eller trafikskadede biler, som ikke længere kan køre på vejene. Herefter bliver de miljøbehandlet. Det vil sige, de tappes for væsker og miljøfarlige dele afmonteres, så de ikke længere er skadelige for miljøet. Herefter kan der sælges brugbare reservedele, så andre biler kan køre på vejen længere. En simpel genbrugsforretning.

Til at finde værdi i restprodukterne, har Salling Autogenbrug allieret sig med TrÆls fra Hedensted, som allerede har succes med at tænke restmaterialer ind i nye sammenhænge. Som navnet antyder arbejder de særligt med træ og mere specifikt engangspaller, der ellers skulle have været brændt. TrÆls skaber møbler og miljøer ud af dette resttræ og bruger metoder, der sikrer, at materialet kan bruges igen og igen – hvad end det er som møbel eller som et andet produkt.

Anders, trÆls, Salling Autogenbrug, Bizz Up– Forbrugerne bestemmer hvilke produkter, der er på hylderne og dermed hvilke virksomheder, der overlever i fremtiden. Og med den stigende opmærksomhed på at skabe en bedre verden, bryde forbrugsmønstre og tage et socialt ansvar, så vil vi se en anden slags virksomheder i fremtiden. Forbrugerne tillader ikke, at virksomheder ikke tager ansvar og vil hverken ansættes eller købe produkter eller ydelser hos virksomheder som ikke bidrager til grønne omstilling, siger Anders Koed, indehaver af TrÆls, som producerer møbler af genbrugstræ og fortsætter:

trÆls, Salling Autogenbrug, Bizz Up
Skamlen kan let klappes sammen og ved at monterer toppen, har du både en stol og et bakkebord.

– Det er fedt at kigge ind i en branche man ikke kender, for så ser man alt det de garvede øjne ikke ser, fortæller Anders Koed. Foruden salg og udlejning af bæredygtige møbler og miljøer, hjælper han og hans partner, Anne Poulsen, også andre virksomheder og rådgiver i hvordan de kan omstille deres virksomhed til en mere bæredygtig forretningsmodel.

Flere bundlinjer

Hos Salling Autogenbrug er der flere gode grunde til at arbejde med grøn omstilling.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at vi arbejder med restmaterialer og den grønne omstilling, fordi vi tror på der er en økonomisk gevinst at hente på sigt. Derud over tror vi på, at udviklingen på dette område, går så hurtig, at hvis vi ikke er omstillingsparate, så er vi her ikke om 10 år. Ligeledes underkender vi ikke det faktum der også spiller ind i forhold til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere. Vi arbejder med flere bundlinjer; den økonomiske, den bæredygtige og den sociale, slutter Lise Korsgaard fra Salling Autogenbrug.

Anders, trÆls, Salling Autogenbrug, Bizz Up

Helt konkret, så er samarbejdet mellem Salling Autogenbrug og TrÆls mundet ud i en skammel lavet af træ fra engangspaller og seler fra gamle biler samt en serie af outdoor lounge-puder lavet af gamle airbags og stofrester fra industrien.