Medlemsforeningen Bæredygtig Herning gør bæredygtighed konkret og nærværende for virksomheder.

Den grønne omstilling er ikke længere en utopisk fremtidsdrøm. Klimaforandringer og den geopolitiske virkelighed med vores afhængighed af fossile brændstoffer fra Rusland er bare de seneste håndgribelige og konkrete eksempler på nødvendigheden af en ny, bæredygtig udvikling.

”Alle skal jo på den her rejse, og den slutter aldrig. Der kommer aldrig et tidspunkt, hvor vi kan sætte to streger under bæredygtighed og sige: ’Nu er jeg færdig!’ Vi kan altid gøre mere og gøre det bedre. Det er et fortsat arbejde,” siger Thea Lyng Thomsen, der er direktør for Bæredygtig Herning.

Medlemsforeningen blev etableret i august 2020 for at arbejde for at omstille og positionere Herning på den bæredygtige agenda.

Bæredygtig Herning, bæredygtighed, Bizz Up

Mødested og rum til at tage de næste skridt

Bæredygtig Herning arbejder på at skabe partnerskaber, som sammen kan løfte den bæredygtige omstilling. Organisationen samler folk fra både virksomheder, uddannelsesinstitutioner, civilsamfund og det offentlige, som i fællesskab finder lokale løsninger på nogle af de udfordringer, omstillingen til et mere bæredygtigt samfund indebærer.

”Vores rolle er at skabe mødested og rum til, at man kan tage de næste skridt. At man kan vidensdele og få netværk. Vi henter også viden ind udefra, for eksempel ved vores events, og vi har arbejdsgrupper, som vores medlemmer arbejder i, alt efter hvilke behov de har,” forklarer Thea om Bæredygtig Herning, der allerede har 65 medlemmer, som varierer både i størrelse, modenhed og brancher.

Samtidig har foreningen et mål om at fremhæve lokale løsninger og indsatser, som kan fungere som inspiration for resten af landet – og måske endda ud-bredes udover Danmarks grænser.

”Jeg synes, at det er utroligt meningsfuldt, at vi som lokal platform kan gå i dybden med nogle problemstillinger, som kan være svære at løse på et strukturelt niveau. Hvis vi skal i mål med at skabe en mere bæredygtig fremtid, så har vi brug for, at de lokale fællesskaber også kommer i spil. Hos Bæredygtig Herning kan vi sætte nogle parter sammen, som hurtigt kan teste løsninger af, og på den måde gøre bæredygtighed meget konkret,” siger Thea.

Bæredygtig Herning, bæredygtighed, Bizz UpDet væsentligste er at komme i gang

Bæredygtighed er et komplekst begreb, som for mange kan være en stor mundfuld at gå i gang med. Hvis man først begynder at dykke ned i at arbejde på fx diversitet og inklusion, så vil det hurtigt vise sig, at der er alle mulige tilgange til arbejdet. Derfor er det et gennemgående tema for Bæredygtig Herning at gøre arbejdet med bæredygtighed så konkret og nærværende som muligt.

”Fordi hvis det bliver konkret og nærværende, så bliver det også meget nemmere at flytte sig og omstille sig. For os er det ikke væsentligt, om du vælger den ene eller anden vej; det væsentligste er, at du kommer i gang og finder den vej, der passer til den virksomhed, uddannelsessted eller menneske, du er,” siger Thea.

”Det første skridt er at erkende, at vi skal i gang med det her. Så skal vi så ned og arbejde med de konkrete ting. Der er ikke en ’one size fits all’-løsning, når det kommer til bæredygtighed. Det er derfor, at det giver enormt god mening at gøre det sammen og at arbejde i netværk, så vi kan blive klogere på hinanden og lære af hinandens erfaringer, fejl og gode idéer.”