I sidste udgivelse af Bizz Up stod Herning Kommune frem og meldte ud, at de gik forrest i arbejdet med den grønne omstilling. Herning Kommune vil være bæredygtig, og til det formål er Thea Lyng Thomsen blevet ansat som direktør for foreningen Bæredygtig Herning. Bizz Up tjekker ind og stikker en finger i jorden.


Tekst: Anne Bente Volf
Foto: Erling Jørgensen

”Kom indenfor,” lyder det, da magasinets udsendte medarbejder aftaler et møde og åbner døren til de store åbne lokaler på Gl. Skolevej i Herning.

”Her bor vi. Der er et stykke vej, til vi er sådan rigtig flyttet ind, men det fungerer, og arbejdet er i fuld gang,” lyder det med et smil fra Thea.

Herning går forrest. Herning har sat sig et mål. Der skal arbejdes med grøn omstilling. Med verdensmålene. Med bæredygtighed, men det skal ikke være med en løftet pegefinger.

”Vi vil på ingen måde rende rundt og rynke på næsen af borgerne eller pege fingre, men vi vil opfordre og udfordre,” siger Thea.

Lad os spille sammen

At Herning Kommune står bag initiativet og som landets første kommune har skabt grobund for en forening med et team på en lille håndfuld medarbejdere for at kunne indfri delmålene, kommer næppe bag på nogen.

Bæredygtig Herning, Bæredygtighed, Herning Kommune, Bizz Up“Vi vil på ingen måde rende rundt og rynke på næsen af borgerne eller pege fingre, men vi vil opfordre og udfordre”

Thea Lyng Thomsen

”Det er det, Herning gør. Det er det, alle taler om. DNA’et i byen. I kommunen. Men vi kan jo ikke gøre det, uden at nogen spiller bold med os. Det skal i høj grad ske gennem dialog, netværksaktiviteter, idéudvikling og samarbejde med virksomheder, uddannelsesinstitutioner, borgere og Herning Kommune. Alt sammen inspireret af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling,” lyder det.

Grønne Blue Fox

Et af de partnerskaber, der allerede er sat i søen, er samarbejdet med sportsklubben Herning Blue Fox. Et samarbejde, som Thea er meget glad for.

”Jeg blev simpelthen så glad, da direktør i Herning Blue, Fox Torben Skovsgaard, og salgs- og CSR-manager, Christian Hostrup, kontaktede mig. Det virker måske ikke som det oplagte valg, men det giver virkelig fin mening at bruge sportens samarbejdsånd og tilgang til udvikling til at arbejde med bæredygtighed,” siger Thea.

Læs også første artikel om ”et grønt og bæredygtigt Herning” her. 

”Vi lyttede til et oplæg om bæredygtighed og følte os i den grad inspireret,” lyder det fra Torben Skovsgaard, der fortsætter:

”Vi har alle en forpligtelse, og hvis vi, som sportsklub med de tråde, vi nu kan trække i, og de veje, vi nu krydser, kan være med til at gå i front og gøre en forskel, er der da slet ikke nogen tvivl om, at det vil vi gerne. Der er langt til målet, og vi kender slet ikke vejen derhen – endnu – men med små simple step og med stor sparring fra Thea og holdet her har vi hurtigt taget små step i den rigtige retning. Vi har en platform, hvor vi når bredt ud. En platform, mange kigger på, følger og beundrer. Det skal vi bruge til noget – også i denne sammenhæng. Vi kan hurtigt skabe opmærksomhed, og vi kan hurtigt formidle budskaber.

Gennemrenovering

”Man kan vælge at kigge på værdien af det, man får, når man påbegynder sådan en proces, som det er at omstille ens virksomhed – i det her tilfælde en sportsklub,” lyder det fra Christian Hostrup.

”Det er jeg måske ikke helt sikker på, at man skal. Der er så lang vej rundt, og netop med dette handler det ikke om at komme helt i mål, for det kommer man ikke – for der vil altid være mere, som man kan gøre. Her er det at gøre noget og sætte ind, hvor det giver mening og er muligt. Det at være et foregangsbillede. Vi skal jo alle gøre lidt, og hvis vi, som forening og klub, kan være med til at råbe op, så vil vi gerne det.”

Der er blevet kigget på energioptimering. På de mange biler, klubben og klubbens spillere har til rådighed, men også på udenomsarealet omkring hockeyarenaen i Holing i Herning.

”Arenaen gennemgik for et par år siden en større gennemrenovering, og sidste step her var udenomsarealerne, som vi også har et ben med i, da vi er en del af en grundejerforening,” fortæller Torben og fortsætter:

”Derfor var det forholdsvis simpelt at kigge på de grønne områder. Og vi kigger både på biodiversitet. At lade være med at slå græsset. Men også at etablere ladestandere til elbiler Der var pludselig flere ting, der lå lige for – med god hjælp og sparring fra Thea og hendes folk.”

Netværk for Bæredygtig Business

”Der skal nok være nogen, der griner. ’Tror de virkelig selv, at det der virker? Store, seje hockeystjerner. De vil være grønne …’ Men ja, det vil vi gerne. Eller vi vil i hvert fald gerne være med,” lyder det fra Torben.

Bæredygtig Herning, Bæredygtighed, Herning Kommune, Bizz Up“Naturligvis er der også dem, der melder ud, at de støtter og bakker op på andre måder, og her er det hockeyen, der tæller, men vi oplever en meget positiv respons. Det betyder meget”

Torben Skovsgaard

En af de måder, Herning Blue Fox kan formidle deres grønne arbejde og deres tanker på, er gennem deres netværket for Bæredygtig Business, hvor rammerne allerede er sat.

”Her er der rig mulighed for, at bæredygtighed får væsentlig bevågenhed,” understreger Christian.

“Det vil være et netværk for inspiration og sparring til at få bæredygtighed og business til at gå hånd i hånd. Og det handler jo også om, at vi skal blive ved med at være relevante, som sportsklub, vi skal jo selv flytte os, og det vil vi jo gerne gøre sammen med vores sponsorer og samarbejdspartnere.”

Lad os hjælpe

”De her får det til at lyde ret simpelt. Og det er det – i hvert fald, hvis vi hjælpes ad, og finder de første små skridt,” siger Thea.

”Ingen beder om, at man skal have det store forkromede overblik fra dag ét, men om at flere er med. Det er det, vi gerne vil. Vi vil gerne hjælpe, skabe en dialog og være med til at byde ind med idéer, måder, muligheder. Og ingen forventes at nå i mål dag ét. Hvad er i det hele taget målet? Der vil altid være mere at gøre. Det vigtigste er faktisk at begynde!

Hvis vi alle gør, hvad vi kan, så bliver den samlede effekt større, og det er der, vi skal hen. Igen: Ingen løftede pegefingre, vi skal bare i gang.”

En grøn forskel

Thea er meget imponeret over Herning Blue Box.

”Jeg synes virkelig, det er meget beundringsværdigt, det arbejde I har lagt for dagen. Jeg kan kun håbe, at andre føler sig inspireret af det. Det er tydeligt, at I er vant til at arbejde med partnerskaber. Det giver så meget mening, men det betyder ikke, at det er nemt. Der er lang vej. Jeg er bare så glad for at have jer med,” lyder det fra Thea.

Torben anerkender. ”Jo flere vi er, des bedre, og kan vi på nogen måde være med, ser vi på det. Det skal og vil vi. Faktisk har vi allerede lavet en lille forespørgsel blandt klubbens fans og følgere. Vil de være villige til at smide et par kroner mere i kassen, når det kommer til billetpriser, pølserne i hallen, medlemskaber m.m., hvis det handler om, at vi alle er med til at gøre en grøn forskel? Svaret er ja. Naturligvis er der også dem, der melder ud, at de støtter og bakker op på andre måder, og her er det hockeyen, der tæller, men vi oplever en meget positiv respons. Det betyder meget. Ja, det er godt at være i gang – og godt med gode partnerskaber!”

 

Se mere om Bæredygtig Herning her.