Visionen om en fremtid med en mere bæredygtig og etisk ansvarlig modeindustri, var det som drev stifteren af webshoppen Bcork til at tænke ud af boksen, og vende blikket mod Portugal, hvor han opdagede kork læder.
Bcork forhandler tasker, tegnebøger, hatte og andre accessories, alt sammen lavet af kork, og produceret af nøje udvalgte samarbejdspartnere i Portugal, som matcher Bcorks værdier omkring etisk ansvarlighed og bæredygtighed. Dette indebærer også, at alle produkterne er håndsyede og dermed ikke bliver masseproducerede. Der er måske ikke tale om ”one of a kind” men i hvert fald ”few of a kind”, og det er med til at gøre produkterne eksklusive og unikke.
”Det var utrolig vigtigt for mig at udvælge de rigtige samarbejdspartnere. Når nu kork er et så bæredygtigt materiale, så gav det kun mening, at hele produktionen af produkterne også skulle være det. Jeg er gået efter producenter som er certificerede 100% veganske af PETA, og som undgår kemikalier i produktionen. Det at produkterne er håndsyede gør at antallet af hver style er begrænset, og dermed er der stor udskiftning i sortimentet. Det synes jeg er med til at gøre produkterne endnu mere specielle”, siger stifteren af Bcork.
Klart at du kender til kork, men har du hørt om disse fantastiske egenskaber?
Kork er et enestående alternativ til læder, med fordele som at være miljøvenligt produceret, vegansk og bæredygtigt. Derudover er det på mange måder sammenligneligt med læder, i forhold til at være et blødt, glat, slidstærkt og holdbart materiale.
Andre veganske læderalternativer er lavet af syntetiske petrokemiske stoffer, som PU eller PVC. Kork fremstilles af barken fra korkegetræer, og det høstes uden at fælde eller skade træet i processen. Efter høsten vil træet begynde at regenerere ny bark, og faktisk er høstprocessen rigtig gavnlig for træet, idet det forbedrer træets evne til at absorbere kuldioxid, og dermed være med til at udligne CO2.
”Jeg kan godt møde skepsis fra folk, når de hører, at jeg forhandler kork accessories. Ofte bunder den skepsis i folks opfattelse af kork, som et materiale til opslagstavler og vin-propper, og ikke ligefrem det man hører mest om, indenfor mode. Andre sætter spørgsmålstegn ved bæredygtigheden af kork, fordi de har hørt at korkegetræer skulle være truede. Men så er det, at jeg får mulighed for at fortælle om alt det fantastiske jeg har lært om kork, gennem hele denne proces,” fortæller stifteren af Bcork.
Myten om de truede Korkegetræer
Netop det med kork og bæredygtighed har været et omdiskuteret emne. Tanken om at kork skulle være en mangelvare, udspringer bl.a. fra vin-industriens stigende overgang fra korkpropper til plastpropper og aluminium skruelåg. Denne udvikling startede i Australien, og var en direkte reaktion på, at vinproducenterne, på det tidspunkt, kun havde adgang til korkpropper af meget dårlig kvalitet, som resulterede i en stigning i mængden af flasker med såkaldt ”korksmit” eller ”korksyge”, som giver vinen en dårlig lugt af karklud. Mange fulgte trop og så fordelen ved en potentielt lavere fejlprocent, og ikke mindst fordelen ved de sparede kroner ved brug af plast og aluminium. Det var altså ikke mangel på kork, som udløste dette skift. Derimod er faldende efterspørgsel på kork, en trussel for industrien og dermed også skovene.
En helt unik type skovbrug
En anden årsag til, at nogle undrer sig over graden af bæredygtighed, kan være den negative klang i det at høste træer og etablere plantager, som f.eks. med palmeplantager i Amazonas, som ødelægger dyrehabitater. Dertil skal det dog siges, at der er et strengt regelsæt omkring høstningen af kork. Høstningen udføres kun af eksperter, og foregår ved håndkraft med økse. Et træ må kun høstes hvert 9. år, og i de år hvor træet ikke kan høstes, står det som del af en skov, med den højeste biodiversitet i Europa. Korkegeskovene er bl.a. hjem for flere truede dyr, som den Iberiske los og den Iberiske kejserørn. Organisationer, som WWF og Forest Stewardship Council, arbejder på at udbrede budskabet om, hvilken vigtig rolle korkegeskovene har, både når det kommer til biodiversiteten og bæredygtigheden, men ikke mindst for de mange mennesker, som lever af denne industri i f.eks. Portugal, som leverer 34% af alt kork i verden.
Bekymringsfri onlineshopping – fra skovene i Portugal, til forbrugerne i Danmark
Når så produkterne når til Danmark og ind på Bcorks webshop, så skal handleoplevelsen også være behagelig og tryg, og det sikres med services som gratis fragt, pakkesporing samt enkel og grøn returnering.
”Kundeoplevelsen når folk handler hos Bcork er utrolig vigtig. Skulle man få købt noget, som man ikke er fuldstændigt tilfreds med, så skal det ikke være besværligt at få det returneret eller ombyttet. Det er vigtigt at oplevelsen er tryg og harmonisk for kunderne. Det synes jeg går hånd i hånd med hele konceptet,” afslutter stifteren af Bcork.
Bcork.dk lancerede i efteråret 2020, og er stadig en ganske ny webshop, men interessen er der og der er allerede planer om udvidelse af sortimentet med nye produktkategorier, som f.eks. møbler i kork.
Fakta
- Alle produkterne er 100% veganske og certificerede af PETA
- Produkterne farves med naturlige planteafledte farver uden kemikalier
- Brugen af kork er med til at sikre den fremtidige eksistens af korkegeskove, som er et utroligt vigtigt økosystem med høj biodiversitet, og hjemsted for flere truede dyrearter
- Forhandles på www.bcork.dk