Aarstiderne har siden 90’erne ladet forbindelsen til jorden råde – i alt fra deres måltidskasser og fødevarer til fællesspisninger og fælleshaver. Med hænderne godt begravet i den økologiske tankegang, handler det for Aarstiderne nu om at skabe Jordens bedste købmand og i fremtiden, ja, faktisk at blive til kompost.
Tekst: Amalie Lindberg Pind
Forhistorien til Aarstiderne begyndte tilbage i 1996, hvor landmand Thomas Harttung på markerne ved Barritskov i Jylland, begyndte at gøre økologiske råvarer tilgængelig for de interesserede. Dengang var økologi en sjældenhed, og foreningen Barritskov Grøntsagshave havde omkring 100 medlemmer, der selv hentede kasser fyldt med nyhøstede, økologiske grøntsager. Men kasserne med grønt blev ikke altid hentet, enten fordi folk glemte at hente dem, eller også var de taget på ferie.
Idéen om en anderledes tilgang spirede og tog fat, da Thomas Harttung slog sig sammen med kokken Søren Ejlersen, som havde en lige så stor entusiasme omkring økologi, biodynamik og afgrøder. Grøntsagskasserne blev nu fragtet til kundens dørtrin, og flere forskellige kasser kom til med blandt andet frugt, kød og fisk. Aarstiderne var en realitet.
En kasse med det hele
I stedet for at have kasser med forskellige slags råvarer, ville man gerne slå dem sammen. Som Søren Ejlersen selv beskriver det, sad han en dag i 2003 og fik en idé sammen med sin kollega Thomas Hess. Og det blev de to herrers første skridt mod måltidskasser. Vejen fra idé til rent faktisk at få det til at fungere ude på kundernes dørtrin, tog tid og krævede kreative løsninger. Men målet blev klarere og klarere.
”Vi fandt frem til, at vi skulle udvikle en hel række af måltidskasser og lade menuerne skifte med årstiderne. Opskrifterne skulle være nye hver uge for at vise kreativitet og udvikling. Og så gik det løs. Vi var så vidt vides, de første i verden, der lavede rigtige måltidskasser, og det tog tid at få kunderne til at forstå det nye ord. I dag er det hverdagskost”, fortæller Søren Ejlersen.
De to kasser, som Aarstiderne udbød i starten, er i dag blevet til 19 forskellige måltidskasser til ethvert behov. Uanset om man er veganer eller skal lave børnefamiliemad, kan man med en abonnementsløsning få leveret grøn hverdagsmad på sit dørtrin. Fælles for alle måltidskasser er, at det er 100 % økologiske produkter, og at der en konstant stræben efter at opbygge alle måltiderne med mindst 80 % plantebaserede råvarer. Det er blandt andet en af de målsætninger, som ligger til grund for Aarstidernes ambition om at være en Planetar® virksomhed.
En grønnere hverdag
I dag holder Aarstiderne også til på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk, som huser en del af administrationen, en gårdbutik og ”Haver til Maver”. Haver til Maver er et projekt, som giver skolebørn mulighed for at komme ud og få lov til selv at høste og tilberede grøntsager og give dem en bedre forståelse for, hvordan vejen fra jord til bord er skruet sammen.
De grønnere tanker afspejler sig derfor ikke kun i måltidskasserne, som er med til at reducere madspildet hos danskerne. Det afspejler sig også i kokkekurser med fermentering, grønne kogebøger og fælles havedyrkning. Ja, det er faktisk næsten umuligt at komme uden om glas med fermenteret kål og saltede citroner, når man besøger Aarstidernes lokationer.
For det handler hele tiden om at turde rykke grænserne og give kunderne anderledes madoplevelser, der stadig er præget af at gøre hverdagen nemmere. Og så holder Aarstiderne nok som den eneste måltidskasseudbyder i Danmark fællesspisninger. Det handler om at møde kunderne, så de både kan blive inspireret og Aarstiderne kan få en dialogpræget feedback.
”For os handler fællesspisningerne om at komme tæt på kunderne bag kassen og skabe et rum, hvor kunderne kan blive hørt, samtidig med at vi præsenterer dem for inspirerende mad. Det kan være retter, der er fyldt med fermenterede råvarer. Nogle gange er det nemmere at turde få en ny madoplevelse, når det er i fællesskab,” siger Christian Cannon, der er teamleder for kundeoplevelser i Aarstiderne.
Under corona-restriktionerne er fællesspisningerne blevet ”to-go” og madkurser kører online. For fællesskabet er stadig en del af Aarstidernes kundeoplevelse – også på afstand.
Fremtiderne
Tilbage ved starten af Aarstidernes historie hed udviklingsteamet bag måltidskasserne ”Fremtiderne”. Det er egentlig meget sigende for Aarstidernes arbejde. For det handler nemlig om fremtiden – om hele tiden at udvikle sig og sikre gode løsninger, der er med til at passe på Jorden.
På nuværende tidspunkt er ambitionen en udvidelse med en online købmandsbutik, der giver kunderne lov til selv at bestemme, hvilke og hvor mange råvarer de vil lægge i kurven. Købmanden kommer til at have markedets bedste, økologiske råvarer på hylderne, så det bliver lettere for forbrugerne at handle bæredygtigt i hverdagen. Råvarerne er nemlig nøje udvalgt, fordi de er de bedste – både for forbrugeren og for planeten.
I bund og grund skal det være nemt for forbrugerne at være en del af løsningen og ikke en del af problemet. Derfor har Søren Ejlersen også været med til at lave Fælleshaverne, hvor privatpersoner har mulighed for at købe en lille jordlod til at dyrke sine egne grøntsager – og en digital planteskole, så man kan gøre altankassen til sit eget forrådskammer. Ambitionen er i sidste ende er at lære folk at dyrke deres egne økologiske grøntsager – og så at sige gøre Aarstiderne til kompost.
De nye ideer og tiltag i Aarstiderne er derfor tilbage, hvor det hele begyndte – nemlig med hænderne nede i jorden og visioner om at skabe bæredygtige løsninger for en grønnere fremtid.