En ny, bæredygtig møbelvirksomhed går imod forbrug- og smid væk-kulturen og anvender i stedet materialer, som kan genbruges og holde i op til flere generationer. De synes, der bliver tænkt for meget på penge og for lidt på bæredygtighed i branchen, så nu vil de selv gøre op med for dyrt og for dårligt design.
Tekst: Majbritt Mikkelsen
Foto: ENKL
Vi producerer, vi køber, vi bruger, vi smider ud – for så at købe helt nyt igen. Sådan er de fleste danskers købemønstre, og det synes de to stiftere af Enkl, en ny møbelvirksomhed i Aarhus, er ærgerligt.
For de to herrer bag Enkl er det gode håndværk og de gode materialer altafgørende. Ifølge dem produceres der stadig for mange produkter i møbelbranchen, hvor håndværket og holdbarhed kommer i anden række. Resultatet er produkter, som efter få måneder eller år må lade livet – de går simpelthen i stykker eller bliver grimme grundet dårlige materialer. Og det synes Enkl er en forkert måde at designe og producere på.
– Alt for mange virksomheder producerer indenfor den lineære økonomi. De sælger et produkt til forbrugeren, som efter noget tid smider det ud på lossepladsen. Producer – forbrug – smid-væk. Og det er ikke godt nok i en verden, hvor der i den grad er pres på ressourcer og miljøet, siger stifter og ejer Lasse Tamberg Jensen.
Cirkulær økonomi er løsningen på ressourceproblemer
Hos Enkl er en del af løsningen på smid ud-mentaliteten at inddrage principperne fra den cirkulære økonomi i det daglige arbejde. I cirkulær økonomi indgår produkter og materialer i et kredsløb i modsætning til den lineære økonomi. Producer, forbrug og smid væk er erstattet af genbrug og genanvendelse, så produkter og materialer bruges igen og igen – og derved reduceres materialeforbruget betragteligt.
Enkl’s udgangspunkt er derfor, at lave tidløse designs der skal gå i arv i generationer. Men det er utopi at tro, at alle vores designs bliver møbelklassikere, så for sikre at vores designs og materialer lever videre i den samme eller i en ny form, tilbyder vi at købe vores designs retur, fortæller Kristian Gatten Pedersen og forklarer:
– Vi ser gerne vores designs og materialer retur på Sydhavnen i Aarhus, da de stadig har masser af værdi selv efter mange års brug. Massivt træ og stål forgår ikke så let.
Lasse Tamberg Jensen tilføjer, at jo mere historie et møbel eller materiale har med sig, dets større værdi har det i Enkls øjne:
– Mennesker elsker historier, og hvis vi kan fortælle, at den her barstol har stået på restaurant Noma i København samtidig med, at vi sørger for, at der ikke fældes et nyt træ for at producere en ny barstol, så er vi glade og tilfredse, siger han.
Både æstetiske og bæredygtige møbler
Enkl arbejder med en re-collection, der skal synliggøre, hvordan deres møbler og interiørprodukter kan få forlænget livet. Det kan forlænges ved en upshining i form af en let overflade-slibning og dernæst en ny overflade-behandling på deres træprodukter, eller det kan være ved at lade eksisterende elementer indgå i nye designs. Enkl forventer at løfte sløret for deres re-collection henover vinteren 2018.
Men selvom den cirkulære økonomi er i højsædet, er det vigtigt for Kristian Gatten Pedersen at pointere, at design og æstetik også er essentiel for Enkl. Cirkulær økonomi og attraktive designs, kan sagtens gå hånd i hånd. Det ene udelukker ikke det andet.
– Min inspiration kommer ikke fra en kilde af andre designs, naturen eller et forbillede. Den kommer fra en pragmatisk tilgang, hvor forståelse for konstruktion og æstetik tilsammen udgør værket, siger han og forklarer:
– Hel præcis tænker jeg funktion og konstruktion før form. Hvordan bæres hylderne til en reol? Det gør de af fire ben. Ikke af fem ben eller tre, men fire. Det er dét tal, der gør designet stabilt og fuldendt. Dernæst er det vigtigt at have en god forståelse for de materialer, der skal anvendes.
Og de ting tilsammen udgør Enkl.
Enkl’s designs og produkter kan ses i showroomet på Sydhavnen i Aarhus og på deres hjemmeside www.enkl.nu.