En stor, tom lagerbygning i Viborgs industrikvarter, blev rammen om Martin Hviid Kristensen og Lene Hviids iværksættereventyr, som tog en start tilbage i 2012. Dengang havde Martin anskaffet sig et par Segways, som han lejede ud, men aldrig havde han troet, at det skulle blive starten på et stort eventcenter for voksne.

Tekst: Lise Korsgaard
Foto: Preben Stentoft

Martin hælder kaffen op og sætter sig tilrette i stolen på det kontor, som både er domicil for hans 25 år gamle virksomhed, Viborg LED, Lenes grafiske virksomhed og deres fælles projekt, Funhall.  Vi er taget til Viborg for at høre mere om virksomheden, Funhall, som to dage forinden interviewet, blev ”kendt fra TV”, da de medvirkede i Løvens Hule på DR1.

Funhall, Funhall Viborg, Løvens Hule, Bizz Up

4000 m2 eventcenter uden en lånt kroneFunhall, Funhall Viborg, Løvens Hule, Bizz Up

Man skulle nok tro, at der ligger mange overvejelser, forretningsplaner og møder med banken bag, når man vil starte et eventcenter. Men det har ikke været virkeligheden hos ægteparret, Martin og Lene. Virksomheden blev skabt ved et tilfælde.

”For seks år siden ringede der en mand, der ville leje seks Segways – og så mange havde jeg ikke. Lene spurgte mig, om ikke der var et forretningspotentiale her – og det var starten på Funhall” fortæller Martin. En mulighed for at købe et større parti Segways og teste en bane i en hal, gav parret blod på tanden. Kort tid efter, i foråret 2013, satsede de og lejede en stor hal, som senere blev til flere.

”Da vi startede var der ingen afløb, vand eller toiletter. Vi lejede en toiletvogn og alt var faktisk en smule skrabet. Så det har taget lang tid, at bygge det op på den her måde. Til gengæld har vi aldrig lånt en krone” fortæller Martin.

Folk begyndte at efterspørge flere aktiviteter, festlokale, mulighed for tilkøb af mad, bar og loungeområde og sådan udviklede Funhall sig stille og roligt, og er i dag et komplet eventcenter på 4000 m2.

”Vi vil være erhvervslivets svar på Bowl’n’Fun”

Funhall, Funhall Viborg, Løvens Hule, Bizz Up

”Vi vil gerne udvide antallet af centre med start i Aarhus. Vi har skabt et fundamentet her i Viborg og arbejder blot på, at få en højere belægning. Derfor vil vi søge kapital til at kunne gøre det med det samme. Vi har ikke tid til at bygge det op i Aarhus på samme måde, som vi har gjort her i Viborg” fortæller Lene

”Bowl’n’Fun er propfyldt torsdag, fredag og lørdag aften. Det undre mig nogle gange at folk virkelig vil bowle igen og igen. Men det er der vi vil hen, bare for virksomhederne, hvor vi også kan tilbyde de kan afholde møder og teambuilding” fortæller Martin.

4 spørgsmål til oplevelsen i Løvens Hule

Den 10. april 2018 kl. 20.45 sidder parret sig i sofaen. Om lidt ruller sidste afsnit af tredje sæson af Løvens Hule over skærmen på DR1.  Spændte på hvordan deres møde med Løverne, om lidt bliver præsenteret for hele familien Danmark, siger Martin til sin kone:

”Hvorfor fanden har vi fortalt alle vores venner, at de skal se med i aften?”

I foråret 2017 indsendte Martin, i al hemmelighed, en ansøgning til Løvens Hule, i håb om at skaffe kapital til at skalere sit drømmeprojekt.

Nogle uger efter slår det Martin, at han aldrig har fået svar fra United Production, som producerer Løvens Hule. Så søger jeg tilfældigvis i mine mails og finder et svar fra dem i mit spamfilter”

”Jeg fortæller Lene, at vi er med og hendes svar husker jeg tydeligt:  ”Jeg skal fandeme ikke med i Løvens Hule!”. Men Martin fik hende overtalt, og i juni 2017 kører Martin og Lene til København med bilen fyldt med rekvisitter, som skal give Løverne en forståelse for, hvordan 4000 m2 eventcenter ser ud.

1) Hvordan var det at stå over for Løverne?

Da Martin og Lene kommer ind foran Løverne, har de fem investorer aldrig mødt dem eller hørt om deres virksomhed før. Udsendelsen starter med, at Martin og Lene kommer kørende ind på hhv. Segway og Crazy Gokart og giver high fives til Løverne. Her står parret i ca. 25 minutter og pitcher deres idé. Der er ingen garanti for, at de overhovedet kommer med TV, men Funhall ender med at få hele 11 minutter på skærmen.

”Gå hjem og los jeres revisor i røven”

En del af konceptet i Løvens Hule er, at man beder om et beløb for x antal ejerandele i sin virksomhed. For Funhalls vedkommende, var det et af de største beløb, der er blevet bedt programmets historie og det fik alvorlige konsekvenser. Martin og Lene kom ind i studiet og bad Løverne om 4 millioner kr. for 30%, hvilket værdiansætter virksomheden til 13,3 millioner. En udmelding, som de resterende minutter af sendetiden, gav anledning til kritiske spørgsmål fra Løverne.

”Jeg tror, at det er det største beløb der er blevet bedt om i Løvens Hule nogensinde” er den første reaktion parret får og den kommer fra Jesper Buch. ”Hvis det er jeres revisor der har hjulpet jer med de tal, så skal I gå hjem og gå ham et los i røven, for det er grunden til at jeg ikke investerer i jer” slutter Jesper Buch.

”Vi blev fanget i programmet”

På et tidspunkt i programmet spørger Jesper Buch, hvad det koster at etablere sådan et eventcenter som Funhall og svaret der kommer fra det nervøse ægtepar lyder på 2 millioner.
Men parret var ikke forberedt på spørgsmålet og kan efterrationaliserende fortælle, at det er langt fra sandheden. ”Det koster hurtigt 1,5 million i husleje og 2 millioner i opbygning” fortæller Martin med en smule ærgrelse i stemmen, for det var ikke svaret til Løverne. Flere af Løverne begynder herefter, at udfordre dem på hvad der ville være en bedst investering:  At bruge 2 millioner på at etablerer et center selv eller investerer 4 millioner i 30 % af Funhall.
”Vi blev fanget i programmet. Havde jeg nu været skarp, kunne jeg havde givet dem modspil, men sådan er det i bagklogskabens skær”, siger Martin og fortsætter: ”Gid jeg havde sagt: ”Hvis jeg havde haft pengene kunne jeg også kopierer Hummel” for det ved vi jo alle, at det kan man ikke bare. Der skal det rigtige team til.”

2) Hvordan er det at blive ristet af Løvens Hule for åben skærm?

”Det var helt sikkert værst for Lene. Jeg synes ikke det var nær så slemt”, fortæller Martin.
”De lege de lavede med os, synes jeg, var de værste. Det var trælst, fordi jeg ikke rigtig kunne svarer, men jeg synes ikke, jeg følte at blive ristet. Det synes Lene derimod,” siger Martin og smiler til sin kone, som smiler bekræftende tilbage. ”Hvis det var mine penge, jeg skulle investere, så ville jeg jo gøre det samme”

3) Giver programmet et rigtigt billede af virkeligheden?

Her lyder svaret klart fra begge to: ”Ja!” ”Det synes jeg faktisk det gør” siger Martin

Der var nogle ting vi fik sagt, som vi er trætte af ikke kom med og jeg synes de filmede lige længe nok i de situationer, hvor jeg ikke kunne svare og finde de rigtige ord, men det er jo TV og folk skal underholdes. Men sandheden er ikke forvrænget, ved at klippe det anderledes sammen”, fortæller Martin.

”Jeg vil hellere fortryde noget jeg har gjort end noget jeg ikke har gjort. Vi havde ikke noget at tabe”

4) Vil I anbefale andre at stille sig foran Løverne?

”Gør det – spring ud i det! Er du i tvivl, så gør det! Jeg vil hellere fortryde noget jeg har gjort end noget jeg ikke har gjort. Vi havde ikke noget at tabe” lyder svaret for Martin og til trods for Lene overskred grænser, som aldrig før, så er hun enig. ”Vi har lært så meget og kun fået blod på tanden til at kæmpe videre.

Faktaboks, Funhall

4000 m2 eventcenter for voksne i Viborg

Funhall er skabt uden en eneste lånt krone

80 % af Funhalls kunder er erhvervskunder
Martin har i 25 år drevet Viborg LED og Lene er selvstændig grafiker.

Faktaboks, Løvens Hule

TV-program på DR1 produceret af United Produktion

Konceptet går grundlæggende ud på, at iværksættere og opstartsvirksomheder får nogle få minutter til at pitche deres idé over for kapitalstærke investorer.

De fem investorer, også kaldet ”løver” er: Christian Stadil, Birgit Aaby, Tommy Ahlers, Ilse Jacobsen og Jesper Buch.
Se udsendelsen på DRs hjemmeside

Bonusinfo: 

Husker du Jesper Buchs ord – “Gå hjem og spark jeres revisor i røven!” ? Det gjorde de faktisk – og hør i videoen nedenfor hvilke tanker der lå bag revisorens værdiansættelse.