Om fartkontrol, faldskærmsspring og den første million Martin Bay Pedersen står bag portalen Shopstart.dk, der skal gøre livet nemmere for webshopejere. Han er tilhænger af at gøre selv det mest simple endnu mere simpelt, og det elsker kunderne ham for. Mød ham her.

Tekst: Majbritt Mikkelsen
Foto: Surenth Puvanarajah, Shotr

Martin fra Herning fik sin første computer som 14-årig, og i gymnasiet brugte han pauserne i kælderens computerrum på at lære sig selv at lave hjemmesider. På det tidspunkt anede han ikke, hvad han ville med sit liv, men da gymnasiet var gennemført, solgte han sin første hjemmeside for en kvart million. I dag er han 39, og der er løbet en del vand i iværksætter-åen siden.

Et stille gemyt med fart på

Martin er den introverte type. Han hader at tale for mere end to personer ad gangen og er ikke meget for at udpensle sin succes, så det gør vi lige for ham: I 2001, kort før it-boblen sprang, solgte han sin anden hjemmeside for en million, og i 2017 solgte han sin hidtil største succes Fartkontrol.nu for et pænt etcifret millionbeløb.

”Jo, men der er også en anden side af historien,” lyder det fra Martin. ”Da jeg var færdig på HH, startede jeg eget webbureau for pengene fra salget i 2001. Det gik dog ikke specielt godt. Jeg kunne lave de sejeste hjemmesider, udvikle og programmere, men jeg kunne ikke få fat i kunderne. Jeg fik succes med nogle små projekter, men mere blev det ikke til.”

Martin opfandt ’NationX’ – en dansk version af Facebook, som han levede af nogle år, lige indtil… ja, at Facebook kom:

”Det tog to minutter, så var min forretning væk. Jeg blev ansat i et udviklingshus i Aarhus, lysten til at nørde på fritidsbasis var der dog stadig, og pludselig sad jeg med Fartkontrol.nu mellem hænderne.”

Fra hobby til hardcore business

Appen der advarer bilister mod fotofælder skulle vise sig at være færdigudviklet og bug-free, da regeringen i 2015 øgede antallet af fotovogne fra 25 til 100. Fotovognene fyldte mediebilledet et par uger, og så eksploderede det:

”Det havde aldrig været planen, men jeg gik fra nul kroner til en direktørløn og løb rundt til interviews med de store dagblade, Go’Morgen Danmark osv. Det var pænt stressende for en som mig. Da stormen lagde sig, var der 100.000 faste brugere og over en million downloads. Det var lidt vildt.”

”Timing er alt,” fortsætter Martin. ”De helt store succeser har alle ramt den rigtige timing. Fartkontrol.nu er et klokkeklart eksempel på netop det… kombineret med en vis portion held.”

I 2017 solgte Martin Fartkontrol.nu til Saphe: ”Blandt andet fordi rygter gik på, at Google Maps ville implementere fartkontrol i deres næste opdatering. Men jeg vidste det reelt ikke. Så er vi tilbage ved cocktailen af timing, forudsigelighed… og held. Havde jeg ventet, og Google havde gjort det, havde Fartkontrol.nu været nul kroner værd.”

 

”Det var lige dét, vi stod og manglede!”

Afsættet for Shopstart.dk blev ”hvor er potentialet primo 2017?” og ”hvad kan jeg leve af?”. To år senere var portalen en realitet.

”Der kom hurtigt kunder til. Og de var supertilfredse! Det er min benzin på bålet; jeg henter energi i at skabe noget, andre kan li’. Shopstart er et ekstremt brugervenligt system, hvor jeg går efter at skære mest muligt fra, uden at det går ud over mulighederne. Helt simpelt og med kvalitet, sikkerhed og hastighed i top.”

Det simple koncept har ramt plet. 300 webshops er lanceret. Målet er 1.000 inden for et år og 2.000 inden for to år. Målgruppen er start-ups eller små virksomheder.

Når den introverte fyr ikke sidder bag skærmen, henter han energi i luften:

”Jeg er medlem af den lokale faldskærmsklub og nåede 250 spring i 2019. Det er fedt! At springe i faldskærm giver energi og luft til hjernen foruden fællesskabet. Folk, der kaster sig ud fra fly, er nok nogle lidt specielle typer; de opsøger oplevelser, er positive, opportunistiske, åbne og kammeratlige i en hel ekstrem grad. Det nyder jeg, og så må vi se, hvad fremtiden bringer. Karriereplan er ikke lige mig.”

GODE RÅD

TIL DIG, DER OVERVEJER WEBSHOP FEEDBACK

Få ærlig og kontant feedback på din idé (læs: ikke venner og familie)

NICHE

Fokusér på én produktgruppe eller niche

TEST AF

Få testet markedet hurtigst muligt med en minimalistisk webshop

VALIDERING

Gem SEO, finpudsning af webshop og andre tidskrævende ting til forretningsmodellen er valideret

 

 

FAKTA OM SHOPSTART

  • Shopstart.dk er en webshopplatform til B2C og B2B eller en kombination
  • Prismodellen er flad med 129,- /mdr og en procentsats af omsætningen
  • Virksomheden ejes af Martin Bay Pedersen, Lasse Rovsing Brock og Catharina Christiansen

WEBSHOP PÅ 10 MINUTTER

Se mere på www.shopstart.dk, hvor du kan have en webshop klar på 10 minutter