Julie Zangenberg kan trods sin unge alder på blot 32, snart fejre 20-års jubilæum i showbusiness. Den unge skuespillerinde fik sit gennembrud, da hun som 12-årig debuterede med hovedrollen i filmen ”Klatretøsen”. I dag lever hun af virksomheden, Cozy by JZ, som laver hygge du kan tage på.

Tekst: Lise Korsgaard

Julie Zangenberg er vokset op i et barsk kvarter i København.

”Jeg fik en masse tæsk. Jeg lærte også at give tæsk”, indrømmer den søde blondine, da hun for første gang fortæller sin historie, til en fyldt sal i Spanien til den danske iværksætterkonference, Seedster. ”En dag gik seks børn sammen omkring mig, som sendte mig på hospitalet. Som i en Disney film kommer der en sygeplejerske, og spørger ind til hvad der er jeg drømmer om. Jeg er 12 år på dette tidspunkt og jeg svarer hende, at jeg drømmer om at blive cirkusprinsesse og Business woman”, fortæller Julie Zangenberg, som allerede den gang havde forståelse for det kreative, men også forretningsdelen.

Det hele startede med Klatretøsen

Sygeplejersken åbnede sit netværk for den unge Julie, og skaffede hende en casting hos den største børnecaster, vi på daværende tidspunkt havde i Danmark. Det endte med at Julie fik hovedrollen i den populærere biograffilm, Klatretøsen, som samme år vandt børnejuryens særpris ved filmfestivallen i Berlin.

Efter debuten fik den unge skuespillerinde flere jobs.

”Det var en hård, men sjov og spændende branche. Men jeg kunne se, at de skuespillere jeg arbejdede sammen med, levede et andet liv, end det jeg drømte om. Jeg ville lave forretning. Det resulterede i, at jeg ved siden af mit skuespil stod i butik og bagerforretning, for også at tjene mine penge den vej”, fortæller Julie Zangenberg.

Jobs bag disken blev skiftet ud

Men som Julie Zangenberg blev mere og mere kendt, blev det mere og mere besværligt for hende at stå i butikker og passe sit arbejde. Butiksarbejdet blev skiftet ud med telefonsælgerjobs, som nemmere kunne håndtere hendes kendte ansigt, men senere fandt hun en vej hvor hun kunne gøre gavn af kendiseffekten. ”Jeg har altid været glad for at have småjobs ved siden af, og da jeg blev lidt ældre, så jeg et hul i markedet. Min far er inden for IT, så han havde et stort netværk inden for IT-virksomheder, som manglede videoreklamer. Jeg kendte en del fra foto- og videobranchen fra mine skuespillerjobs. Det resulterede i en del jobs, også helt op på et niveau som Microsoft Denmark.”

 

 

Senere blev det til en madblog, madprogrammer og en kogebog. I 2017 blev Julie Zangenberg kontaktet af en fyr, Erik, som gerne vil lave tekstilprodukter af en højere kvalitet, og brandet skulle være i den kendte skuespillerindes navn og brand. Erik præsenterede sit projekt, og sammen udviklede de to en tøjkollektion af hyggetøj.

Julie Zangenberg, Iværksætter, Bizz Up, Cozybyjz

Superkræfter

”Hygge er sindssyg vigtigt. Når jeg kommer hjem efter en lang arbejdsdag, så smider jeg skoene og tager hyggesokker på. Jeg tager mit mest afslappende tøj på, som giver mig superkræfter. Hygge er det tidspunkt, hvor vi føler os allermest tilpas”, starter Julie Zangenberg som iværksætter-pitch til de mange tilhører. ”Derfor laver vi produkter ud fra sæsonen, som passer til hyggesituationer: Rejsetasker, sandaler, sokker, tørklæder, nattøj, og så videre, med det fokus at du skal føle dig tilpas. Vores badetøj dækker for eksempel mere af maven, end mange andre bikinier”, fortæller Julie Zangenberg og fortsætter, ”vi tager længere uddannelser end nogensinde før, vi arbejder mere end nogensinde før. Vi vælger at blive skilt og være alene – klare os alene – mere end nogensinde før. Derfor skal vi passe på os selv. Vi skal hygge om os selv. Cozy er hygge du kan tage på”, fortæller Julie om den tid for 4 år siden, hvor det hele startede. Det blev til flere produkter til kvinder indenfor hygge, og iværksætterdrømmen tog fart. ”Butikkerne forstod vores koncept og tog godt imod det fra start,” fortæller Julie.

All in

Det går mere og mere op for Julie Zangenberg, at det er hende der er virksomheden. På daværende tidpunkt ejede Julie 0 % og Erik 100 % af virksomheden.

”Jeg kunne mærke, at jeg ville være hovedaktionær og gå all in i virksomheden. Så med respekt for konstellationen, og alt det arbejde Erik også havde lagt i det, gik jeg til ham og fortalte, at jeg ønskede at eje størstedelen af virksomheden, og at det skulle have et selvstændigt CVR-nummer. Erik grinede af mig og sagde, at det var han fuldstændig enig i. Han ville fortsat gerne eje 20 %, men han anerkendte det arbejde jeg have lavet.” fortæller Julie.

Julie Zangenberg, Iværksætter, Bizz Up, Cozybyjz.jpg

Investorer eller ej

De første produkter kom på gaden i sidste halvår af 2017. I starten af 2019 blev de to partnere enige om at Cozy by JZ skulle gå efter en at virksomheden fik sit eget CVR nummer. I sommeren 2019 gik Julie fuldtid i virksomheden, og fik 80 % af ejerandelene. Efter den nye virksomhedsform, blev de to iværksættere enige om, at de havde brug for kapital.

”Vi tænkte, at vi skulle have 1 million gennem investorer. Jeg dykkede ned i vores virksomhed og markedet, statistikker og vores forventninger til fremtiden, for at gøre os klar til samtaler med investorer”, fortæller Julie Zangenberg.

Cozy by JZ fik en del nej’er, men også en del ja’er. Men de fleste ja’er havde en del forbehold som ikke faldt i god jord hos den kvindelige iværksætter.

”Det var en hård tid for os og jeg var meget presset”, fortæller den kvindelige iværksætter inden hun viser en video af en grædende Julie, der var optaget 1 år tidligere, midt i de svære investorsamtaler. På videoen fortæller en ærlig og grådkvalt Julie: ”Jeg har lavet den her video til, hvis alting går op, hvilket det nok skal….så til at minde mig om, hvor fucking uoverskueligt og hårdt det er nogle gange. Hvor meget jeg går op i det her. Lige nu har jeg allermest lyst til at smide hele lortet ud af fucking vinduet. Jeg har en følelse af ikke at være god nok. At jeg er alene. At jeg i gang med noget der er umenneskeligt.” En stående klapsalve fylder salen i Spanien efter den ærlige video, og en fællesfølelse og medfølelse summer i salen i flere sekunder.

Mavefornemmelsen sagde nej

Julie kom langt med investorerne, men hun mærkede ikke den ønskede energi hos investorerne og valgte derfor at takke nej til de mange millioner. ”Jeg kunne mærke, at jeg var nødt til at gøre det selv. Jeg havde ikke løsningen, men jeg følte at jeg kunne gøre det bedre selv uden en investor ombord. Så jeg sagde højt til Erik: Vi kommer ikke til at skulle løse vores udfordringer med investorer. Jeg finder selv den million vi har brug for, for at det her lykkedes”, slutter Julie Zangenberg, men budskabet om at investorer ikke altid er løsningen.

I dag er Cozy by JZ i 150 butikker som Magasin og alle Scanlines færger, og er lige kommet til Sverige, Finland, Færøerne, Island og Grønland.

Julie Zangenberg, Iværksætter, Bizz Up, Cozybyjz

Julies bedste råd:

1. MINDSET

Tal til dig selv, som du ville tale til din bedste ven. Lad være med, at være hård ved dig selv. Giv i stedet dig selv de bedste råd for, at du kan lykkedes.

2. MACHINE

Brug angsten som benzin. Angsten er lammende. Når du ikke har pengene til at betale regningerne, så brug angsten til at handle. Vær den sundeste version af dig selv. Du er maskinen i din virksomhed. Sørg for at spis rigtigt, sov nok, vær god ved dig selv og accepterer hvad der skal til, for at du passer på din selv, som en maskine.

3. MOVE THE NEEDLE (HVER DAG)

Planlæg din tid og fokuser på hvad der er dagens opgave, for at kunne rykke i din virksomhed. Optimer din tid, og øv dig hele tiden på at arbejde smartere. SALG. Salg, salg, salg!!!! Salg bør fylde 70% af din tid.

4. MORE HUSTLE

Alting kan forhandles – og skal forhandles.

5. HYGGE undervejs

Husk at hold fri. Husk glæde og opmuntring og nydelse og genopladning