Hvordan står det til med madiværksætterbranchen i Danmark? Besøger man CPH Food Space i Kødbyen i København er svaret, at der er et kæmpe potentiale og stort vækstlag. Her holder acceleratorprogrammet Greater Copenhagen Food Startup til, og lige nu får 11 nye madiværksættere undervisning og rådgivning for at blive klar til at indtage markedet. Iværksætterforløbet kulminerer med foodpitch 17. juni. Mød iværksætterne her.
I Kødbyen på Vesterbro i København kan man få et kig ind i fremtidens madscene for Danmark. Her er 11 madiværksættere i gang med at flyve fra reden. De deltager netop nu i Greater Copenhagen Food Startup, et accelerator-program, som består af både mentorsparring, mulighed for at teste produkter i op til 40 Irma-butikker, matchmaking med og indspark fra indkøbere, fageksperter og andre startups, samt en kontorplads i madinnovationshuset CPH Food Space. Programmet har tidligere udklækket virksomheder som Råhandel, Planteslagterne, Banana CPH og Rebæl, der nyder stor succes rundt omkring i landet efter deltagelse i programmet.
Fra idé til marked
Greater Copenhagen Food Startups acceleratorprogram er første vigtige skridt på iværksætterrejsen og munder gerne ud i enten at få produkter på hylderne i Irma, få en investor med på deres videre rejse eller åbne egen butik. Over de sidste tre år har over 60 madiværksættere med fokus på bæredygtighed været igennem programmet, og langt størstedelen har klaret sig godt på markedet efterfølgende. I løbet af et halvt år arbejder iværksætterne med at få grundfundamentet for deres virksomhed på plads.
I år er Science Brew Food Hub med på acceleratorprogrammet. De bruger overskudsprodukter og upcycler det til nye produkter – eksempelvis øl brygget på ris, som er i overskud fra sushirestauranter. En anden iværksættervirksomhed, Kleen Hub, er godt i gang med at udvikle et system for genanvendelig takeaway-emballage til restauranter og caféer.
“Målet med programmet er at få madiværksætterne på markedet med en skarp forretningsmodel. Alle, der kommer igennem hos os, har fokus på at løse fremtidens sundheds- og bæredygtighedsudfordringer og har en klar holdning til råvarer og madsystemer. Undervejs i forløbet tester de produkter og salg via samarbejder med eksempelvis Irma eller Coop Crowdfunding, som er en stor succes for både iværksætterne og for Irma og Coop Crowdfunding,” siger Anne Handlos, der er projektleder for Greater Copenhagen Food Startup. Et samarbejde mellem Copenhagen Business Hub, CPH Food Space, Københavns Kommune og Smag på Nordsjælland og støttet af EU’s Social Fond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Springbræt til at komme ud til danskerne
Forrige år var Planteslagterne, der producerer en række plantebaserede produkter til folk, der ønsker at skære ned på kødet, en del af acceleratorprogrammet. Under programmet testede virksomheden nye metoder og muligheder af på markedet, fik aftaler med en række supermarkeder og har efterfølgende desuden tiltrukket ressourcer fra partnere, der har gjort en markant øget vækst mulig.
Du vil også kunne lide denne artikel…
Økoskabet: Dansk øko-iværksætter lander millioninvestering og sikrer lokale grøntsager til hele Danmark
“Under acceleratorprogrammet har vi haft fokus på, hvad der er vigtigst i virksomheden. Da vi startede på holdet, havde vi allerede de første af vores produkter klar og kunne gå i gang med at få afdækket virksomhedens svageste punkter, som vi skulle arbejde med og få styr på for at komme bredt ud til danskerne. Programmet er et springbræt for de iværksættere, der har en idé eller er nået til et stadie, hvor de omsætter for omkring 2-3 millioner kroner, men som mangler at få fundamentet for hele virksomheden på plads”, fortæller medstifter af Planteslagterne Henrik Have Christensen om acceleratorprogrammet.
Netværket baner vejen for iværksætterne
Også Vera Mexicana, som sammen med lokale bønder i Mexico producerer højkvalitetsprodukter til det mexicanske køkken, har tidligere været en del af acceleratorprogrammet hos Greater Copenhagen Food Startup. De har i dag deres bæredygtige mexicansk-producerede produkter ude hos forskellige samarbejdspartnere, blandt andet hos Irma:
“Greater Copenhagen Food Startup har for os været et vidunderligt netværk og vidensforum at træde ind i. Når man starter op som iværksætter, kan man nemt stå ret alene, men her kan man trække på forskellige kræfter og ekspertise hos fagfolk og andre madiværksættere,” fortæller Søren Hove, medstifter hos Vera Mexicana, der var en del af programmet i 2019. Vera Mexicana havde på daværende tidspunkt en god indsigt i markedet, men manglede en fornemmelse af, i hvilken retning de skulle tage virksomheden: “I dag er vi markant tættere på at være etablerede og en forretning, som fungerer. Vi er ikke økonomisk på det rette sted endnu, men vi er kommet ind på markedet og folk ved nu, hvem vi er. Det har gavnet os meget, at vi kom ind i Coop, og det var vores relationer gennem acceleratorprogrammet, der gjorde det muligt. Næste skridt er nu er at få vores produkter ud til hele Danmark.”
Coop Crowdfunding har været partner på Greater Copenhagen Food Startup i tre år, og det gavner både madiværksætterne og funding-platformen at sidde så tæt på hinanden i hverdagen. Josefina Estrada, der er kommunikationsansvarlig i Coop Crowdfunding, er ofte tilstede i CPH Food Space, hvor hun dagligt har kontakt med iværksætterne:
“Vi ønsker at få flere iværksættere til at lykkes, og når vi her kan få lov at arbejde tæt sammen med en lang række madiværksættere fra deres spæde start, giver det os en mulighed for at justere på vores platform i forhold til, hvad iværksætterne har brug for. De bliver gennem acceleratorprogrammet meget klare på prissætning, pitch, mission, forretningsgrundlag – de får formet deres virksomhed, og det, kan jeg sagtens se, hjælper på madiværksætternes videre færd,” fortæller hun.
Stærkt og personligt mentorprogram
Noget særligt for Greater Copenhagen Food Startups acceleratorprogram er mentorordningen, hvor iværksætterne får én til én sparring under hele forløbet og sættes sammen med den type mentor, der passer til deres virksomhed. Det har vist sig at fungere rigtig godt under alle programmerne, som har varet fra 2019 og til i dag.
Hele programmet afsluttes med et foodpitch, hvor alle iværksættere får 6 minutter til at pitche deres produkter og ideer til en række indkøbere og producenter – lidt som man kender det fra DR-programmet, Løvens Hule. Her er målet dog ikke at hente en stor investering i land, men at få feedback på ens virksomhed og produkt.
Årets foodpitch finder sted i København 17. juni 2021. Det er endnu ikke klart, om det er muligt at overvære foodpitchen, pga. corona-restriktionerne.
Fakta om Greater Copenhagen Food Startup:
Greater Copenhagen Food Startup er et samarbejde mellem Copenhagen Business Hub, CPH Food Space, Københavns Kommune og Smag på Nordsjælland. Målet er simpelt: at få flere madiværksættere til at lykkes og vokse. Projektet løber til og med 2021. Programmet er finansieret af EU’s Social Fond og Region Hovedstadens Vækstforum.