Kirsa Jespersen ejer sammen med sin bror webshoppen Curvii.dk, der sælger plus size-tøj til kvinder. Hun har gennem sin tid som kvindelig iværksætter registreret en række forskelle i, hvilke spørgsmål henholdsvis mandlige og kvindelige iværksættere får.

Kirsa, Curvii.dk, Bizz Up

Det chokerer nok de færreste, at de fleste iværksættere er mænd. Antallet af CVR-registreringer er et fint pejlemærke for, hvor stor den reelle forskel på antallet af kvindelige og mandlige iværksættere er.

Hvis man kigger på tal fra Erhvervsstyrelsen, vil man se, at der hvert år siden 2001 og frem til 2017 har været væsentligt flere mænd end kvinder, der har stået bag CVR-registreringer.

Kirsa, Curvii.dk, Bizz Up

Der er uden tvivl mange forskellige faktorer til, at der er flest mandlige iværksættere, og en af de mange faktorer er, ifølge den kvindelige iværksætter Kirsa Jespersen, at det i dag er mere velanset for mænd at nedprioritere familielivet for at forfølge en karrieremæssig drøm, end det er for kvinder.

 

Stor forskel på omverdenens reaktioner

Kirsa Jespersen har været medejer af webshoppen Curvii.dk siden 2014. Førhen har hun arbejdet som tandlæge og haft et mere traditionelt 8-16-job. Dengang var Kirsas mand i Forsvaret, hvilket betød, at han ikke var særligt meget hjemme, og derfor var Kirsa hjemmets primære dynamo.

“Det virkede på mange måder forventeligt, at jeg tog mig mest af vores sønner, og at jeg sørgede for at holde hjemmet rent og ryddeligt. Ingen i vores omkreds kommenterede i hvert fald på rollefordelingen, og jeg tror, det er sjældent, at kvinder som sådan får kredit for at være gode mødre og yde en stor indsats på hjemmefronten. Det skyldes nok, at vi stadigvæk hænger lidt fast i gamle kønsopfattelser og -roller, selvom vi er nået rigtig langt med ligestilling,” fortæller Kirsa.

I dag har manden fået et job i bankverdenen, og han arbejder væsentligt færre timer end Kirsa. Derfor har rollefordelingen i hjemmet forskubbet sig, og i dag er han faktisk hjemmets primære dynamo.

“Vi har flere gange oplevet, at folk er blevet overraskede over rollefordelingen hjemme hos os, og rigtig mange roser min mand for at yde en stor indsats på hjemmefronten. Jeg selv er da også meget taknemmelig, for jeg ved, at hans indsats er afgørende for, at jeg kan forfølge min karrieremæssige drøm. Jeg synes dog, at tilfældene vidner om, at der i vores samfund er indlejret et moralsæt, der siger, at det er mere okay, når en mand nedprioriterer de hjemlige aktiviteter og forfølger sin drøm, end når en kvinde gør,” fortæller Kirsa.

 

Forskel på de spørgsmål Kirsa og hendes bror får

Kirsa driver som sagt Curvii.dk sammen med sin bror, og deres liv minder på mange måder om hinandens. De arbejder begge over 50 timer ugentligt, og de har begge familier derhjemme.

Selvom deres liv er yderst sammenlignelige, kan der være stor forskel på de spørgsmål, som Kirsa og broren får.

“Ofte bliver jeg spurgt om, hvordan det er at være væk så mange timer hjemmefra. Et spørgsmål, der er helt fair og relevant, for det er da til tider hårdt ikke at kunne se sin familie så meget, som man kunne ønske. Selvom spørgsmålet er lige så relevant for min bror, bliver han stort set aldrig spurgt om det, og det tror jeg ganske enkelt hænger sammen med hans køn. Det er bare mere normalt, når en mand slækker en smule på familielivet for at forfølge sin drøm,” afslutter Kirsa.