”Dette er ikke et helligt korstog mod smartphones eller andre digitale tidsrøvere. Det er mit forsøg på at inspirere til refleksion over brugen af smartphones”

 

Han sover bedre om natten, har fået ro i kroppen og er blevet langt mere nærværende i sine relationer. 29-årige Lasse Løber har mærket forandringen ved i over et år at have levet uden smartphone. Nu vil han gerne prikke til andre.

 

’Pling’, ’bzzz’, ’doing’, ’dut’, ’bløp’, ’båt’

”Facebook, Instagram, Snapchat, mails. Jeg var på det hele. Min telefon bimlede og snurrede i ét væk, når den lå på skrivebordet, imens jeg skulle forsøge at arbejde.”

Sådan siger Lasse Løber, der i november 2015 startede sin kommunikationsvirksomhed, Løber PR. Arbejdsmængden og at være i evig kontakt med kunderne limede Lasses smartphone fast i håndfladen på ham:  ”Jeg gjorde det, mange gør; tjekkede den konstant. Jeg var på 4-5 timer dagligt.”

 

En online mudderpøl
Det står klart. Lasse Løber er ikke bange for at stå ved, at han levede det meste af sit liv gennem skærmen: ”Det var drønpraktisk; jeg kunne tjekke mails i toget og få noget arbejde fra hånden på farten. Når man er selvstændig, handler det jo om at være tilgængelig og svare hurtigt. På den måde kunne jeg vækste min virksomhed. Troede jeg. Problemet var bare, at jeg er typen, der har svært ved at sortere, så jeg tjekkede alting. Hele tiden. Også om natten. Det blev sværere og sværere at adskille arbejde og fritid med de rutiner. Alting flød sammen i én stor mudret masse, fordi jeg levede på telefonens præmisser.”

 

Dumb phone, smart life

”Men en dag stod det klart; online ræset var blevet for meget. Mit fokus forsvandt fra virksomheden, fordi jeg aldrig kunne finde ro. Samtidig havde jeg længe gået med en foredragsholder i maven, men manglede emnet. Nu var det der!” fortæller Lasse, der i sommeren 2016 skiftede sin iPhone ud med en Nokia fra 90’erne og blev foredragsholder under titlen ’Lykketelefonen’.

 

Lasses drastiske beslutning aktiverede et vacuum med det samme: ”Men jeg var overrasket over, hvor hurtigt tomrummet fortog sig og gevinsterne kom; bedre søvn, større ro indeni og øget nærvær,” fortæller han, som i dag bruger sin ’Dumbphone’ til opkald og SMS’er mindre end én time om dagen.

 

Empati på spil

Lasse er bekymret for fremtiden: ”Jeg kan oprigtigt være nervøs for fremtidens voksne, som er vokset op med smartphonen. Undersøgelser viser, at to ud af tre børn i børnehavealderen hellere vil lege med en iPad fremfor et andet barn. Det er skræmmende, synes jeg. Bliver vi mindre empatiske i fremtiden? Jeg kan frygte det, og det handler jo ikke kun om brug af telefonen, men digitale devices i det hele taget.”

 

Attention!

Livet på skærmene giver os opmærksomhed. Vi vil ses, høres og anderkendes. Have likes og give likes. Den opmærksomhed fik Lasse gennem sin smartphone. Nu holder han foredrag, men er det så ikke stadig opmærksomhed, han søger? ”Det kan man godt sige,” griner han og tager tiden til at reflektere. ”Jeg er ligesom mange andre; elsker opmærksomhed og får også et kick af at være på. Nu får jeg bare opmærksomhed uden alle bivirkningerne i form af stress og uro, der kan være ved at begrave sig bag skærmen.”

 

Ifølge Lasse handler det ikke om helt at droppe den elskede smartphone: ”Jeg har ikke intentionen om, at alle skal gå så radikalt til værks som mig. Jeg vil i stedet gerne udfordre folk på deres skærmrutiner og hjælpe dem til bedre vaner,” siger han, og understreger, at der kan være rigtig meget at hente ved at tilbringe bare en smule mindre tid med den smarte telefon. ”Jeg har fået mere selvtillid og kan i det hele taget bedre li’ den version, jeg er i dag, hvor jeg er mere tilstede, gladere og har opdaget, at selv små ting kan være værdifulde. Vi bør gøre os selv den tjeneste at spørge, hvad der er vigtigst; vores telefon eller vores nære relationer? Det er det budskab, sammen med konkrete redskaber, jeg formidler i mit foredrag om, at lykken altså ikke bor inde bag skærmen, men ofte findes lige for næsen af os, hvis bare vi kigger op.”

 

LASSES TIPS til at gøre det nemt at skabe gode smartphonevaner:

– Test dig selv, skab et overblik og gå nemt dine smartphonevaner efter i sømmene:

Download app’en ’Moment’ (iOS) eller QualityTime (Android)

– Spørg dine venner, hvordan de ærligt oplever dig og din brug af telefonen

Spørg dig selv, hvilken værdi dine 3 mest brugte apps (reelt) giver dig. Gør de dig til en bedre person? Gladere?

– Lad din smartphone op udenfor soveværelset

– Hav din baggrund på telefonen i sort/hvid; det gør dine apps mindre tillokkende

– Lav en aftale med en ’buddy’; din kæreste, kollega eller barn f.eks. om hvem, der kan bruge mindst tid på smartphonen. Gør det til en leg, hvor der er plads til sjov og humor.

– Tænk også over, hvad du kan sætte i stedet for ”telefontiden” (f.eks. en hobby eller blot mere kvalitetstid med kæreste/familie/venner). Så bliver det nemmere at skabe gode smartphonevaner.

 

Læs også Bizz Ups redaktør, Lise Korsgaards oplevelse med 30 dage uden smartphone her