Der skal sættes yderligere skub i den bæredygtige fødevareudvikling, der i disse år blomstrer i Danmark. Det mener Mia Maja Hansson, der 7. februar slår dørene op til Staldkøkkenet i Den Grå Kødby i København med en stor åbningsfest, der blandt andet besøges af kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde. I topmoderne køkkenfaciliteter vil Staldkøkkenet skabe en nytænkt, åben ramme, hvor madmennesker tør at være modige og skubbe det danske madsystem i en mere bæredygtig retning gennem alt fra workshops og undervisning til produktudvikling og madiværksætteri.
Den 7. februar får København et særligt nyt udviklingsrum, hvor der stilles skarpt på det moderne fødevaresystems mange spørgsmål og udfordringer. Det sker, når dørene til Staldkøkkenet for første gang slås op med en stor åbningsfest i Den Grå Kødby.
Med Staldkøkkenet åbner et laboratorium og en legeplads for alle, der vil arbejde med og bidrage til en mere bæredygtig udvikling i den danske fødevarebranche. Bag projektet står stifter Mia Maja Hansson, der allerede driver iværksætterplatformen Kitchen Collective, er medstifter af madinnovationshuset CPH Food Space og madfestivalen Street Food om Søerne.
“Der tages mange gode skridt i retning af et mere bæredygtigt madsystem i Danmark, men der er også mange udfordringer, som vi stadig leder efter løsninger på. Med Staldkøkkenet vil vi skabe et innovativt og trygt rum, hvor modige madmennesker kan dyrke nysgerrigheden og begejstringen til mad og sammen stille spørgsmål til, hvordan vi styrker udviklingen af vores madsystem,” forklarer Mia Maja Hansson.
Københavns Kommune: Vigtigt rygstød til dansk madiværksætteri
Staldkøkkenet åbner i en unik, moderne bygning i hjertet af København, hvor to store køkkener er blevet indrettet optimalt til en lang række madudviklingsaktiviteter fra workshops og undervisning til produktudvikling og madiværksætteri.
En række brugere med store idéer, herunder Københavns Kommune, Greater Copenhagen Food Startup og madiværksættere som Rødder, Rebel Food, Møllers Hjemmebag og Fonda er allerede en del af køkkenet.
LÆS OGSÅ: Kan iværksættere fra Jebjerg skabe en bæredygtig revolution?
I det ene af de to køkkener flytter Kitchen Collective ind med sine mange engagerede madiværksættere – såkaldte kitcheneurs – der hver dag vil fylde Staldkøkkenet med fremtidsvisioner gennem innovativ produktudvikling. Andre brugere får dermed mulighed for at følge Københavns madiværksætteri helt tæt på, og de mange kitcheneurs kan også tilknyttes direkte ved at købe forplejning, inspirationsmøder og andet madindhold gennem Kitchen Collectives eventafdeling.
“Det er vigtigt at bakke op om de mange ildsjæle, der bidrager til den grønne omlægning af vores fødevaresystem. I Københavns Kommune arbejder vi hårdt for at give danske madiværksættere de optimale rammer for at vokse, og vi glæder os til at kunne bruge Staldkøkkenets unikke rammer til at fremme den agenda,” siger Københavns Kommunes kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde, som selv er en del af åbningen 7. februar.
Har hjulpet mere end 200 nye virksomheder i gang med iværksætterlivet
Mia Maja Hansson har gennem sit arbejde med Kitchen Collective allerede hjulpet mere end 200 nye virksomheder i gang med livet som iværksætter. Virksomheder, der dækker alt fra Street Food-koncepter til alternative cateringløsninger og produktudviklere med supermarkedshylder for øje – og som ofte har et stålsat fokus på at bidrage til en større mangfoldighed omkring fødevareinnovation i Danmark. Flere af iværksætterne ses i dag som levedygtige virksomheder i restaurationsbranchen eller på hylderne i supermarkederne.
På samme måde bliver fællesnævneren i Staldkøkkenet også at skubbe i retning af et mere bæredygtigt madsystem. Store, åbne glasfacader ud til Kødbyens gader skal desuden skabe et indbydende rum, der lægger op til fællesskab og vidensdeling med mad og bæredygtighed som omdrejningspunkter.
“Mit mål har altid været at drive fællesskaber, og det er også tilfældet for Staldkøkkenet, men jeg har længe haft en ambition om at gøre madudviklingen endnu mere åben og tilgængelig for alle. Den her bygning skriger åbenhed og giver alle mulighed for at følge med i, hvad der sker blandt de mange spændende iværksættere og madmennesker, der arbejder på at forme fremtidens madsystem,” forklarer Mia Maja Hansson.
For nærmere information kontakt da:
Mia Maja Hansson, stifter, mail@miamaja.dk, +45 2532 7996 • Marie Sainabou Jeng, pr og kommunikation, marie@koalitionkbh.dk, +45 2614 7260
Fakta om Staldkøkkenet og Mia Maja Hansson
- Staldkøkkenet består af to ens køkkener, der er indrettet optimalt til madudviklingsaktiviteter.
- Staldkøkkenet kan lejes til alt fra workshops, madundervisning, og madudvikling, der skubber til et bæredygtigt madsystem.
- Blandt Staldkøkkenets brugere er allerede Københavns Kommune, Greater Copenhagen Food Startup,
- I forbindelse med workshops, undervisningsseancer eller lignende i Staldkøkkenet, kan Kitchen Collectives kitcheneurs bidrage med forplejning, inspirationsmøder eller andre aktiviteter, arrangeret gennem Kitchen Collectives eventafdeling.
- Mia Maja Hansson åbnede Kitchen Collective i 2015 og har siden hjulpet 200+ kitcheneurs i gang med livet som iværksætter
- 50% af Kitchen Collectives kitcheneurs siger, at Kitchen Collective er deres eneste mulighed for at få adgang til et professionelt køkken. 38,5% kitcheneurs siger, at deres omsætning er blevet betydeligt højere siden de meldte sig ind i Kitchen Collective.
- Mia Maja Hansson er serieiværksætter og har foruden Staldkøkkenet også været med til at stifte Kitchen Collective, CPH Food Space og den årlige københavnske madfestival Street Food om Søerne.
- Mia Maja Hansson underviser desuden på Københavns Universitet og på Suhrs Højskole