I EU bliver der brugt 16 milliarder engangskopper hvert år, og FN har erklæret engangsplastik som den største miljømæssige udfordring i verden.

New Loop, Bæredygtig Business, Bizz UpNew Loop arbejder på at etablere en cirkulær pantløsning til take away-emballage, der gør emballage til en service. New Loops selskabsform er bygget på andelsselskabstanken, hvor take away leverandørerne inviteres med, til at bygge et forenet pantsystem. Derved holdes emballagen i et lukket loop. New Loop sikrer sammen med Dansk Mobilopvask ApS i Gadbjerg, den fødevaregodkendte, samt på sigt bæredygtige, vask af emballagen. Derved kvalitetssikres emballagen til flere loops i genbrugscirklen. Når emballagen ikke er pæn nok til genbrug længere, skal den genanvendes, og på sigt skal en kop blive til en kop og en skål til en skål igen. Derved lukkes loopet helt.

Byrums logistikken er rigtig vigtigt i forhold til at få returprocenten op, så målsætningen er at der i 2025 skal stå elektroniske opsamlingsbeholdere ude i byrummet. På sigt bliver emballagen digitalt registrerbar med en QR-kode, så forbrugeren kan få sin pant tilbage via en app. Dog stadig med genanvendelse som det vigtigste parameter.

I 2025 træder det udvidede producentansvar i kraft. Dermed bliver virksomheder ansvarlige for de produkter de producerer og sælger. For take away branchen betyder dette, at de bliver ansvarlige for at håndtere deres emballages livscyklus. New Loop vil fratage ansvaret for emballagen fra take away leverandøren, og validere emballagen bæredygtig på sigt, for take away leverandøren.

Derfor gik stifterne af New Loop, Gitte Saaby Kjær og Anders Morgenthaler, i 2020 i dialog med bl.a. Teknologisk Institut om at udvikle et samlet pantsystem til take away-emballage. New Loop blev dannet, og sammen med bestyrelsesformand Anders Barsøe og i samarbejde med Teknologisk institut, DTU, Københavns Kommune, Letz sushi, Grød, Roskilde Festivalen og Dansk Mobilopvask ApS, søgte man funding til at få pantsystemet op på niveau med Dansk Retursystem. I oktober 2021 har Miljøstyrelsen støttet pantsystemet med funding til at forlænge genbrug af emballagen.

New Loop, Bæredygtig Business, Bizz UpDet første produkt til pilottesting er en kaffekop. Siden maj 2021, er pantkoppen blevet testet hos bl.a. Original Coffee, Prolog, Den Go’e Kaffebar, på Folkemødet på Bornholm og på KlimaFolkemødet.

Pantkoppen, er produceret med en særlig skumteknologi, så den både har termoeffekt, som holder kaffen varm længere, og der er brugt mindre råmateriale i produktionen, som gør at koppen kun skal bruges to gange, før den er bedre, miljømæssigt, end en engangskop.

New loop oplever en massiv og voksende interesse for pantsystemet, fra forskellige kanter. Stadigt flere andelshavere kommer til, og de var bl.a. for nyligt en af finalisterne ved SDG Tech Awards 2021.

”Vi har kæmpe interesse fra flere forskellige virksomheder samt events i 2022. I juni 2021 vandt vi Green Sport challenge i DIF, og får dermed muligheden for at teste emballage til DM-ugen i Aalborg i 2022”, siger Gitte Saaby Kjær, som er Co-Founder og CEO hos New Loop.

”Selve pantsystemet består af mange forskellige elementer, der skal løses, og som kan løses i fællesskab med både branchen, det offentlige og de bedste videnspartnere i Danmark”, siger Gitte Saaby Kjær videre.

Planen for fremtiden er lagt, og målsætningen hedder, at der i 2025 er et fuldt fungerende pantsystem til take away-emballage i Storkøbenhavn og til events i Danmark. I 2030 skal systemet være klart i Danmarks 5 største byer.

”New Loops ønske er, at pantsystemet bliver en mulighed i alle byer i Danmark, med et højt take away forbrug,” siger Gitte Saaby Kjær afslutningsvist.

 

Facts om New Loop:

  • Et pantsystem der sikrer Co2 reducering
  • Vinder af Green Sport Challenge og finalist ved SDG Tech Awards i 2021
  • Leverandør til Folkemødet på Bornholm, KlimaFolkemødet og den kommende DM-Uge i 2022