Skiller vi os mere fra hinanden ved alle disse titler eller styrker det os?

Tekst: Anders Fogh, Startup Central

Siden juni måned har jeg talt med over 50 kvinder enkeltvis, i søgen efter at blive klogere i hele debatten omkring, at vi skal have flere kvinder i iværksætteri, og hvordan ser kvinderne sig egentligt selv, når de starter op?

Kravet for de kvinder jeg har talt med var, at de skulle have stiftet nyere virksomheder, maks. 2 år gammelt CVR, men det blev udvidet til 5 år grundet interesse for at ytre sit syn på debatten.

Grundlæggende har Dansk Erhverv været ude og lave en liste med 25 kvinder, som kan ses som rollemodeller for iværksættere – hvor er det dejligt at vi har 25 fremtrædende kvinder! Når jeg spurgte dem jeg interviewede, ind til denne artikel så var der blandede holdninger til den og det overraskede mig hvor få, der egentlig havde læst den.

Dialogen bevægede sig også ind på det faktum ”hvorfor kan kvinder ikke indgå i en liste med mænd?” Nogle sagde, at en liste som denne skaber større distance mellem mænd og kvinder i iværksætterlandskabet. Hvorfor hedder det ’iværksætter’ og ikke ’selvstændig’ var også oppe at vende.

Titlerne er mange, når du har valgt at stifte CVR-nummer, så hvad er det lige du er? Betyder din titel noget? Er det vigtige ikke bare, at du har et CVR-nummer, laver det du elsker og potentielt bidrager til at skabe arbejdspladser?

Det var et af de spørgsmål jeg stillede dem jeg interviewede og deres svar var utrolige, under 2% ville have titlen ’kvindelig iværksætter’, for de mener det trækker polarne mere op i et iværksættermiljø, som trænger til at blive samlet. De lægger dog alle stor vægt på, at den kvindelige faktor er vigtig for dem. Men de vil ikke definere sig med udtrykket ’kvindelig iværksætter’.

43% af dem vil sige, at de er iværksætter, der var dog en spændende tøven inden de svarede, fordi det er en term, som de forbinder med Jesper Buchs bog Kick-ass, hvor han ofrer meget for målet. Ofte forbinder mænd og kvinder iværksætter titlen med én, hvis drømme er at overtage verdenen. Der var dog enighed om, at iværksætter er en term, som beskriver at ejeren vil fremad, uden et specifikt mål bare fremad!

57% af de interviewede tog titlen ’selvstændig’ fordi, der ikke bliver stillet lige så mange spørgsmål fra nær og fjern. De har store drømme, men de ønsker ikke, at gå på kompromis med den frihed et liv, som virksomhedsejer kan give. De føler også, at de er mere seriøse om at tjene penge end iværksættere er.

Ingen kaldte sig ’entreprenør’ og det er ellers en term, som jeg vil sige dækker alle underkategorier på det at være selvstændig.