COVID-19-pandemien har tvunget virksomheder til hurtigt at understøtte distance- eller hjemmearbejde – men ofte uden at have tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger på plads. Verizon Business Mobile Security Index (MSI) 2021 afslører, at mange virksomheder muligvis er blevet mere sårbare og åbne for cyber-kriminelle i bestræbelsen på hurtigt at få etableret hjemmearbejdspladser. Fireogfyrre procent af de undersøgte virksomheder i den seneste udgave af Verizons MSI understreger, at ændret praksis i forhold til distancearbejde under lockdown har påvirket deres IT-sikkerhed negativt.

  • Næsten halvdelen (49 procent) af de adspurgte virksomheder sagde, at ændringer i praksis i forhold til hjemmearbejde under pandemien har påvirket deres IT-sikkerhed
  • 40 procent mener, at mobile enheder er deres virksomheds største trussel mod IT-sikkerheden.
  • Alligevel gik 45 procent af virksomhederne på kompromis med sikkerheden på mobile enheder for at ’få arbejdet gjort.’
  • Resultaterne er baseret på en uafhængig undersøgelse af 856 medarbejdere med ansvar for køb, håndtering og sikkerhed, når det gælder mobile enheder samt IoT-enheder i deres virksomheder

Selvom 40 procent af de adspurgte virksomheder anser mobile enheder for at være den største IT-trussel mod deres forretning, er 45 procent af dem alligevel gået på kompromis med sikkerheden på de mobile enheder for at ’få arbejdet gjort’ – som fx at nå en deadline eller opfylde et produktivitetsmål).  Samtidig er næsten en fjerdedel (24 procent) gået på kompromis med sikkerheden for at understøtte tiltag som følge af de begrænsninger, der blev indført på grund af pandemien.

“Pandemien har bevirket et globalt skift i den måde, organisationer fungerer på. Mange har sat ekstra skub i deres digitale transformation og justeret arbejdsmodeller for at imødekomme hurtigt skiftende behov hos både medarbejdere og kunder,” siger Sampath Sowmyanarayan, Chief Revenue Officer, Verizon Business. ”Mens virksomhederne har været optagede af andre ting, har de cyberkriminelle set en masse nye muligheder for at slå til. Det øgede antal hjemmearbejdspladser og stigningen i brugen af mobile enheder har ændret trusselsbilledet, og virksomhederne har derfor behov for at justere deres mobile sikkerhed for at beskytte sig selv og dem, de arbejder for.”

Pandemiens indvirkning på arbejdsstyrken vil få en varig betydning. Ifølge rapporten forventer et stort flertal af de medvirkende virksomheder (70 procent), der har øget graden af hjemme- og distancearbejde, at dette vil falde igen efter pandemien. Men samtidig pointerer 78 procent, at niveauet dog stadig vil være højere end før. Samlet set forventer virksomhederne, at antallet medarbejdere, som arbejder hjemmefra eller på distancen, vil lande på ca. halvdelen (49 procent).

Små og mellemstore virksomheder er også truet

Over halvdelen af de adspurgte (52 procent) siger, at små og mellemstore virksomheder i højere grad udgår et mål end større virksomheder. Alligevel er 59 procent af de små og mellemstore virksomheder gået på kompromis med sikkerheden. 78 procent erkender, at de bør tage sikkerheden på mobilenheder mere alvorligt.

Sikkerheden skal altid prioriteres

Af de adspurgte virksomheder er 72 procent bekymrede for misbrug af enheder. En del af problemet skyldes, at mange virksomheder kæmper for at udvikle en Acceptable Use Policy (AUP) – 57 procent har slet ikke en.

MSI peger på, at mennesker og deres adfærd, apps og enheder, netværk samt cloud-services som de fire hovedområder i det mobile trusselsbillede. Derudover giver rapporten indsigt fra eksperter i, hvordan man kan beskytte sig mod forventede angreb fra cyberkriminelle, som fx at etablere en model for “zero trust network access (ZTNA)” samt en SASE-arkitektur (Secure Access Service Edge), der er designet til situationer, hvor mobile enheder og cloud-tjenester dominerer.

 

Læs hele rapporten her: Verizon Mobile Security Index 2021