Sønderhå i Thy er blevet tilholdssted for to drenge fra stenbroen i København, som er teamet op med Familien Nielsen, der har omdannet deres tidligere minkfarm til en af Danmarks største økologiske bærlandbrug. Sammen har de en klar mission – mere dansk økologi til folket.

Tekst: Pernille Torpdahl Andreasen, Bizz Up

I 2018 blev der afholdt en Good Vibes reggaefestival i Vorupør i Thy. En af aktiviteterne på programmet var at, alle der deltog kunne få en gratis sodavandsis, lavet på lokale økologiske bær. Eneste krav for at få en gratis is var, at man samtidigt skulle give sin ærlige mening om, hvad man syntes om isen. Resultatet var entydigt, de to amatørismagere havde fat i noget.

Vild Is, iværksætteri, Bizz Up

Håndlavede økologiske sodavandsis, lavet af lokale bær, med smage som røde ribs, solbær, stikkelsbær og havtorn

”Vi havde eksperimenteret lidt med at lave sodavandsis hjemme i køkkenet, egentlig bare for sjov, men da vi lidt tilfældigt fik fat i økologiske bær fra Thy, var det som om vi lige pludselig havde ramt en smag, som var bedre end nogen anden sodavandsis vi før havde smagt. Da vi fandt ud af at andre også syntes at vores is smagte godt, begyndte vi at overveje om sodavandsisproduktion måske var vores nye kald,” fortæller Rasmus, der er idémand og medejer af Vild Is.

Månederne efter reggaefestivallens positive feedback fra folk i alle aldre, begyndte de to drenge at overveje om, og i så fald hvordan, de kunne få deres sodavandsis fra køkkenet og ud på hylderne hos is forhandlerne. Uden erfaring fra fødevarebranchen og med fuld fart på andre projekter, gik Rasmus og Alexander sammen og startede firmaet Vild Is ApS.

Forandringer, omstilling og kreativ tænkning  

”Jeg var flyttet fra København til Thy for at arbejde mindre og surfe mere. Da Rasmus spurgte mig om vi skulle lave sodavandsis sammen, havde jeg godt lidt luret at det kunne blive en tidsrøver. Men efter at have smagt den is han havde lavet, var jeg solgt. Udover at produktet var godt, var det optur at vi med Vild Is kunne være med til at sætte fokus på økologi og lokale råvarer her i Thy. Og så er jeg i øvrigt kæmpe sucker for sodavandsis!” siger Alexander, der er medejer og i øvrigt salgs- og ikke-edb ansvarlig for Vild Is.

Tingene tog pludselig fart for de to drenge, da forhandlere fra hele landet så småt begyndte at give lyd fra sig, efter jungletrommernes varsel om et nyt isbrand med fokus på økologi havde lydt. Især på SoMe har gutterne fået en del opmærksomhed for deres skæve og til tider obskure måde at markedsføre sig på.

Rasmus og Alexander tror på projektet om, at få flere danskere til at spise lækre økologiske og lokalt producerede sodavandsis. Sammen med Familien Nielsen, med Bondemand Niels i spidsen, har de indrettet et stort isværksted, hvor de har mulighed for at ekspandere, hvis folket ellers bider på.

Samarbejdet mellem tilflytterne og Thyboerne er ret så unikt men lader til at have nogle ret så gode synergier.

”Niels og hans familie har hjulpet os helt ekstremt meget. Fra vi første gang fik lov til at teste med deres bær, til at vi nu har fået lov til at indrette hele vores isproduktion i deres store bær fabrikationshal, har de virkelig troet på os og vores planer om skabe en stor landsdækkende is forretning. Vi er meget inspireret af deres historie, fra at være minkavlere til i dag at have nogle af landets største bærmarker, og deres dybe passion for bæredygtigt og økologisk landbrug. Trods de totalt tilfældige omstændigheder, kunne vi ikke have fundet os nogle bedre samarbejdspartnere,” siger Rasmus der i øvrigt er Produktions- og ikke-edb ansvarlig for Vild Is.

Vild Is, iværksætteri, Bizz Up

Øko-is til hele landet

”Is-sæsonen 2021 gik på mange måder over al forventning for os. Vi har fået en lang række nye forhandlere på vild-is-holdet, og kan nu kalde os landsdækkende. Derudover har vi næsten ramt 30.000 solgte is, som er 3 gange så mange som i 2020. Så selvom vi stadig føler os som mega noobs i branchen, er vi mere selvsikre end nogensinde før, om at vi har et produkt som andre end os selv er nede med. Vi har holdt fast i vores værdier om økologi og lokale råvarer, som vi vil fortsætte med i al fremtid, og satser bigtime på skal gøre os til succesfulde sodavandsis-filantroper,” siger Alexander og fortsætter:

”I 2021 har vi desuden fået købt alt vores produktionsudstyr, så vi nu selv ejer alle maskiner til fremstilling af vores is. Vi er begyndt at få blod på tanden omkring at udvide vores produktsortiment. I løbet af 2021 har vi eksperimenteret med at lave Slush Is på vores saft, forskellige drinks, med- og uden alkohol, og er pt. I gang med at udvikle en saftbase til et saftevandskoncentrat. Førstnævnte Slush Is havde vi med på Årstidernes Høstmarked tilbage i september, hvor vores Slush Is smagsprøver var et kæmpe hit hos både børn og barnlige sjæle. Så meget at vi nu har indkøbt en original Spirit 400 campingvogn, som vi vil omdanne til en Is Truck, som, forhåbentligt, turnerer på diverse seje festivaler og arrangementer i 2022 med både is, drinks og slush is”.

Sodavandsisimperiumet vokser og har nu forhandlere spredt over hele landet, dermed må det siges, at Vild Is er godt på vej til at etablere sig på det danske ismarked.

Sodavandsissomelierne fra Thy, som de kalder sig, er altså gået all-in på projektet, og bor nu i et kollektiv i Vorupør. Der ses frem mod sommeren 2022 som forhåbentlig byder på masser af godt vejr, festivaler, arrangementer og good vibes.

 

Fakta

  • Vild Is ApS blev etableret i 2018
  • De økologiske bær høstes 100 meter fra isværkstedet
  • Der blev i 2021 solgt tæt på 30.000 håndlavede is