Under pres bliver man kreativ. Sådan var det i hvert fald for Lisbeth Mikkelsen, som med sin kreative løsning til en lampe, således hendes børn kunne se hvad de fik til aftensmad, førte til en investering i Løvens Hule.
Har du ikke set afsnittet endnu? Så kan du se det lige her.
Tekst: Lise Korsgaard
Foto: Per Arnesen
32-årige Lisbeth Mikkelsen fra Randers er alenemor til to. Ved siden af studiet har hun skabt virksomheden Wallpipe, som skaber bæredygtige lamper, skabt ud af genbrugte vandrør. Torsdag den 16. januar var Lisbeth Mikkelsen og Wallpipe, én af hovedcasene i Løvens Hule på DR1.
Lisbeth Mikkelsen fik idéen om Wallpipe i 2018, og har arbejdet med virksomheden sammen med en gruppe medstuderende fra Erhvervsakademi Dania, som nu er er købt ud. I dag driver hun virksomheden alene, men med hjælp fra sin kæreste. Bizz Up har talt med Lisbeth Mikkelsen den dag hun bestod sin bachelor i Innovation og Entrepreneurship, på Erhvervsakademiet i Aarhus. Dagen inden hendes medvirken i Løvens Hule blev sendt på landsdækkende TV.
Pigen fra Randers
”Nu kan jeg koncentrere mig 100% om Wallpipe, uden at skulle tænke på, at skulle passe en uddannelse, men samtidigt har jeg alt det jeg har lært med i bagagen”, fortæller Lisbeth Mikkelsen, som netop har forsvaret sin afsluttende bacheloropgave, som hun har arbejdet på de sidste 6 måneder.
I Løvens Hule ser man en lidt nervøs, jysk pige, som ender med at få meget mere end det hun kom efter. Men hvem er egentlig denne pige fra Randers?
”Ja, hvem er jeg?” gentager Lisbeth Mikkelsen, da vi spørger mere ind til hende. ”Det fandt jeg egentlig først ud af, da jeg studerede til serviceøkonom. Jeg har startet på forskellige uddannelser: bager, social- og sundhedsassistent, anlægsgartner, dyrepasser, hundefrisør…” Lisbeth Mikkelsen må tage en ny indånding, for listen er lang. ”Der var bare aldrig rigtig noget der motiverede mig”, fortæller pigen som beskriver sig selv som introvert, til trods for at hun torsdag aften kunne se sig selv pitche sin idé, overfor fem skarpe ”løver”, på landsdækkende TV i bedste sendetid. ”Måske var jeg bare typen, der aldrig skulle have en uddannelse, måske jeg bare skulle have et arbejde”, fortæller Lisbeth Mikkelsen, som prøvede lykken med fast arbejde, hvor hun kørte pakker for GLS i nogle år. Men det var ikke lykken.
”Jeg var sgu aldrig rigtig helt glad. Men jeg skulle jo tjene til min løn, så jeg stod op og gik på arbejde.” Men Lisbeth Mikkelsen ville alligevel give det en sidste chance med den uddannelse, og hun valgte derfor at starte på HF.
Tilfældighedernes spil
Lisbeth Mikkelsen startede på HF, men det blev aldrig rigtig godt, og hun var til sidst, til flere fraværssamtaler end til reelle undervisningstimer. En dag til et møde omkring hendes voksende fravær, havde Lisbeth Mikkelsen lugtet lunten. Det var nu hun skulle stå til regnskab og komme med en god begrundelse for, hvorfor hun skulle fortsætte på skolen, og ikke blive smidt ud.
LÆS OGSÅ: Løvens Hule: 13-årige Sara får investering for 675.000 kr.
”Jeg hev en tilfældig brochure ned fra stativet på vej ind til mødet ,og sagde overbevisende: ”Det er dét her jeg skal! Jeg bliver nød til at gøre HF færdig, så jeg kan søge ind på den her uddannelse.” Lisbeth Mikkelsens kontaktperson tog hende på ordet og sagde: ”Fint, så gør melder vi dig ind med det samme.” Og det var uddannelsen til Serviceøkonom, på Erhvervsakademiet i Aarhus, med speciale i sport og event management. Som Lisbeth ikke vidste noget om.
Fandt gnisten og blev et nyt menneske
Lisbeth gjorde sin HF færdig, og kom ind på uddannelsen til Serviceøkonom. Her fandt hun noget der motiverede hende. ”Her var ingen dage ens. Jeg kunne se alle mulighederne der var efter denne uddannelse, og jo længere tid jeg var på uddannelsen, jo mere voksede jeg.” Lisbeth gik fra, at være en lille Lisbeth, som ikke sagde noget, til at få tildelt Årets Legat, for at have udviklet sig mest, og gjort noget ekstra under uddannelsen. ”Jeg har derfra fået et kæmpe selvtillids-boost, og en motivation til at fortsætte med at studere. Følelsen af at, jeg kan faktisk kunne finde ud af noget, og jeg ender faktisk med, at gå efter en bachelor i innovation og entrepreneurship i Aarhus, hvor jeg kommer ind uden problemer. Jeg havde jo pludselig rigtig gode karakter”, fortæller en stolt Lisbeth Mikkelsen, som på to år, er gået fra, at det var kedeligt at stå op om morgenen, til at glæde sig til at vækkeruret ringer.
”Jeg glæder mig til at vækkeuret ringer. Så skal jeg op og i gang med det jeg elsker allermest: Mine børn, min virksomhed og min dejlige kæreste.”
”Min søn gav mig idéen”
Lisbeth Mikkelsen bor alene med sin søn på 9 år og datter på 2 år. Under studierne, hvor pengene var små, prioriterede den enlige mor benhårdt, for at få økonomien til at hænge sammen.
”Jeg var gået fra min daværende kæreste og flyttet i et hus. På en SU var midlerne selvsagt små, og jeg valgte at nedprioritere lamper i første omgang. Men da min søn flere gang sagde: ”Mor, jeg kan ikke se hvad vi skal have til aftensmad”, så vidste jeg, at jeg måtte gøre noget. Jeg havde nogle vandrør til at ligge og fik kreeret to lamper, og min søn var glad. Vi skulle dog kun bruge den ene, så den anden satte jeg til salg på facebook.”
10 solgte lamper på en time
Sønnen havde skabt idéen og Facebook opslaget viste sig at være proof of concept. Den første time efter lampen var sat til salg, var der solgt 10 styk. ”Et par dage efter ringede et hotel og bestilte 65. Jeg troede han tog pis på mig, men den var god nok.”
“Jeg troede han tog pis på mig, og så tjekkede jeg ham på facebook, hvor han sad med de vildeste solbriller og en kæmpe cigar. Men den var god nok, og vi fik leveret 65 lamper til hotellet.”
Lisbeth Mikkelsens kæreste, Stine, hjælper i virksomheden, særligt med den økonomiske vinkel. Hun stod også ved Lisbeth Mikkelsens side, da hun stod foran ”løverne”.
Fra skoleprojekt til Løvens Hule
Lisbeth leger videre med sin nye forretningside, og under et projekt under uddannelsen, hvor Lisbeth Mikkelsen sammen med resten af sin studiegruppe, arbejder videre med virksomheden. Dog falder de andre medlemmer fra, og Lisbeth står igen alene med virksomheden.
”Jeg havde selv gået med tanken om at få nogen ”kloge penge” ind. Nu hvor jeg var alene, manglede jeg nogen at sparre med, og jeg ved også at det koster penge at tjene penge”, fortæller Lisbeth Mikkelsen. Men det var faktisk et ”prik på skulderen” der gjorde at hun tog sig sammen til at melde sig til Løvens Hule. ”Vi var med Erhvervsakademiet til DM i Entreprenørskab i maj 2019, og her blev vi prikket på skulderen af United Produktion, som producerer Løvens Hule, og som var med for at spejde efter nye deltagere.” Lisbeth Mikkelsen sendte ansøgningen ind med Wallpipe, kom til casting, men fik afslag, da de havde nok brugbare emner. Lisbeth Mikkelsen tager det med oprejst pande og er klar på at søge igen året efter. Men så langt når hun ikke.
”En dag ringer Løvens-Hule-nummeret til mig, og siger der er plads, og om jeg kan komme til optagelse om 12 dage. Og selvfølgelig kunne jeg det”. I september 2019 tager Lisbeth Mikkelsen, sammen med sin kæreste, godt forberedt til optagelserne, med et håb om at få 75.000 kr. fra én af investorerne for 20% af Wallpipe.
Den nye Løve ombord
”Jeg havde gjort mig mange overvejelser om hvad jeg havde brug for, og hvad der ville give mening, og min pitch gik rigtig godt”, fortæller Lisbeth. Det ender da også med en investering. Investeringen kom fra den nye Løve Christian Arnstedt, som investerer i Wallpipe med intet mindre end 300.000 kr. for 45% af virksomheden, hvilket værdiansætter virksomheden til mere end 666.000 kr. ”Jeg er sindssyg glad for at få Christian med ombord, og vi har allerede brugt ham og hans team rigtig meget. Sammen ønsker vi at skabe en sund og bæredygtig virksomhed med flere produkter, et større varelager og ikke mindst, så har mit nye team alle kompetencer, og kontakter til at vi kan kigge mod udlandet. Så vi er klar til at skalerer på alle områder”, slutter en glad Lisbeth Mikkelsen.