Viborgs borgmester Ulrik Wilbek er ny næstformand for Midtjyllands Lufthavns bestyrelse. Som kommende pendler er han – ligesom mange andre – tilhænger af en stærk lufthavn i Midt- og Vestjylland. Vi har mødt ham til en snak om vigtigheden af en lufthavn på heden og lidt om livet som borgmester set fra oven.

Hvorfor er Midtjyllands Lufthavn overhovedet vigtig?
”Det er den, fordi muligheden for at komme hurtigt frem og tilbage mellem Jylland og Sjælland er afgørende for aktiviteten og udviklingen i vores område. Det gælder erhvervslivet, politikere og mange andre med behov for en stabil og smidig transportform. Flertallet af danskere sætter sig stadig bag rattet med risiko for kø og andre forsinkelser. De har endnu til gode at få øjnene op for alle fordelene ved at flyve.”

Ulrik Wilbek, der er opvokset i Virum, kom til Viborg som den første fuldtidstræner for Viborgs håndboldkvinder i 1988.

Viborg – var det kærlighed fra start, eller lærte du at elske byen henad vejen?

”Kærlighed fra start. Jeg havde tilbuddet om at komme til to andre byer som håndboldtræner, men valgte Viborg pga. naturen og den charmerende bymidte.”

Hvad har overrasket dig mest ved at blive borgmester?

”Jeg tror, at vi – jeg, min sekretær og direktionen – har overrasket hinanden. Jeg er overrasket over, i hvilken grad man som borgmester bliver serviceret, og de har nok skullet vænne sig til, at jeg er vant til at klare mig selv. Et eksempel er talerne, som jeg i vid udstrækning skriver selv, altså hvis jeg overhovedet skriver noget… jeg holder dem jo bare. Til gengæld er der andre områder, hvor jeg ikke har så stor viden og derfor har brug for hjælp til blive sat grundigt ind i tingene.”

Du har sagt, at du gerne vil nå ud til alle Viborg Kommunes 7.000 ansatte. Hvordan går det?
”Jeg startede 2018 med at invitere alle medarbejdere på nytårskur, hvor jeg fortalte om mine ideer for kommunen, hvad medarbejdernes indsats betyder, osv. Siden har jeg mødtes med chefgrupperne og direktørerne og været på besøg rundt i kommunen. Så jeg føler, at det går godt og hører også fra medarbejderne, at de er glade for, at vi har fået hilst på hinanden fra starten.”

Er der forskel på måden at motivere på som borgmester og som håndboldtræner?

”Dybest set ikke. Selvfølgelig syner jeg anderledes, fordi jeg ikke hopper rundt på sidelinjen ildrød i hovedet, men den indre motivation, jeg gerne vil have frem i folk, handler stadig om at lytte og kunne omforme folks budskaber til brugbare resultater gennem ejerskab, involvering og gensidig respekt.”

Undgår du konkurrencer, du ved, du ikke kan vinde?
”Ikke på det personlige plan. Der kan jeg sagtens tåle at tabe. Men ift. kommunen ser jeg ingen grund til at begive sig ud i tabersager, fordi man mener, at man skal måle sig med andre byer på områder, hvor man har tabt på forhånd. En by skal finde sit eget dna og ellers holde snuden i sporet.”

Du interesserer dig for det mentale. Hvad er dine tanker om at indføre meditation på arbejdspladser og i institutioner?

”Der kan sagtens være plads til meditation på arbejdspladser og i institutioner, men vi har hver vores måde at koble fra eller sætte os op på, og derfor mener jeg ikke, at meditation er noget, vi partout skal indføre. Det skal være mennesker frit for, om de vil bruge en rum tid på meditation, yoga, en rygepause eller noget helt tredje.” 

Tror du på Gud?
”Jeg har det nok ligesom mange mennesker; jeg tror lidt på noget, men ikke så meget, at det gør noget. Men jeg er medlem af folkekirken og har stor respekt for det arbejde, der gøres. I Viborg har vi den mest fantastiske biskop, som når ud til folk med alt fra ølsmagning i bispegården til en kæmpe idérigdom på en lang række områder. Når man som ham evner at blive del af befolkningen, får folkekirken en helt anden betydning, og det har jeg enorm respekt for.”

Hvad kan få dig til at krumme tæer?

”Når det er tydeligt for mig, at folk der holder et oplæg, ikke har sat sig ordentligt ind i tingene. Det værste er en politiker, der læser en tale op, som en embedsmand har skrevet, og som politikeren stort set ikke har læst igennem, før vedkommende står på talerstolen. Det er dybt utroværdigt og bidrager voldsomt til distancen mellem vælgere og politikere.”

Hvilket trænerjob kan få dig til at droppe borgmesterposten?
”Intet”

Hvis jeg var statsminister, så ville jeg…

”… svaret på det spørgsmål ville for det første vare en time. Men kort fortalt ville jeg søge en bredere form for samarbejde og prøve at sikre mig, at Danmarks fremtid ikke kommer til at afhænge af enkelte partier, fordi de andre ikke kan finde ud af at blive enige. Og så ville jeg ændre retorikken i dansk politik.”

Hvad vil du gerne huskes for?

”At folk synes, at der, hvor jeg var, dér skete der noget!”

Fakta:

Ulrik Wilbek, født i 1958 i Tunesien, idet Ulriks far var udstationeret gennem WHO for at bekæmpe tuberkulose i Tunesien
Fra 1.1.2018 Borgmester i Viborg Kommune og desuden forfatter, foredragsholder og tidligere landsholdstræner på både kvinde- og herrelandsholdene i håndbold

Uddannet lærer, men blev professionel håndholdtræner i 1988 for Viborgs håndboldkvinder
Ulrik Wilbek brugte 1 år på at researche og sætte sig ind i den væsentligste viden om Viborg Kommune

Midtjyllands Lufthavn ligger i Karup nær Viborg hvor DAT dagligt har flere afgang – Blandt andet mellem Karup og Kastrup.