Der er ingen tvivl om at det har ændret forholdene for de startups der søger investorer at den globale pandemi har hærget verdenssamfundet. Til gengæld så er der stadig rigeligt med kapital at hente for dem som griber det an på den rette måde.

Her vil jeg komme med mine 5 råd til startups som gerne vil hente kapital hjem på trods af pandemi og nedlukning.

#1 vær (super) skarp på hvad du vil

Nu mere end nogensinde er det super vigtigt, at du har forberedt dig rigtig grundigt så du er helt sikker på at de investorer du snakker med, passer ind i din strategi og din vision med at hente kapital ind i virksomheden.

Både du og investoren kan have mange ønsker og tanker om hvordan samarbejdet skal fungere og ikke mindst hvor virksomheden skal hen i fremtiden.

  • Hvor meget tid skal investoren bruge i virksomheden oven i investeringen?
  • Er der andre ting investoren skal bidrage med end bare penge?
  • Hvilke mål skal virksomheden opnå på baggrund af den investerede kapital?
  • Hvilke mål skal virksomheden opnå på lang sigt?
  • Skal der hentes yderligere kapital ind på et senere tidspunkt?

Alle disse spørgsmål skal du have meget klare svar på inden du går i gang med at lede efter investorer og så skal du sikrer dig at de investorer du finder er på linje med dig når det kommer til svarene på de her spørgsmål. På den måde sikrer du dig størst mulig chance for at der er et match og dermed størst mulig chance for en investering.

#2 Hav kontakt med investorer tidligt og ofte

Det er vigtigt at du finder måder hvorpå du kan være i konstant dialog med potentielle investorer. Der er flere årsager til hvorfor det er en god idé.

For det første skal du som beskrevet i det første råd her være skarp på om de investorer du pitcher overfor er på linje med dig når det kommer til virksomhedens fremtid. Derfor er det vigtigt at have en løbende dialog så du kan spore dig ind på hvordan de potentielle investorer ser verden.

Du vil også kunne lide…

Sådan kommer du godt i gang med at investere

For det andet er det sjældent en god start på en relation til en investor at du stiller dig op og pitcher din virksomhed. Det kræver ofte at relationen bygges op over noget tid og at investoren langsomt lærer din virksomhed at kende for virkelig at forstå hvordan den hænger sammen og hvad fremtidsmulighederne er.

Det handler ganske enkelt om networking og at skabe kontakt til investorerne uden at du nødvendigvis står klar med et pitch til dem.

#3 Hvis din virksomhed er påvirket af Covid-19 så vis det

Hvis din virksomhed er blevet påvirket af den nuværende covid-19 situation så er det vigtigt at du tydeliggør dette og viser hvad effekten har været og hvordan du håndterer den.

Det gælder faktisk uanset om din virksomhed har været positivt eller negativt påvirket. På den ene side vil investorer selvfølgelig gerne vide det hvis din virksomhed har været negativt påvirket af Corona og især hvordan du har tænkt dig at reagere på det for at sikre virksomhedens fremtidige vækst.

Det viser ikke bare at virksomhedens koncept er fremtidssikret, det viser også at du har standhaftighed nok til at vende store udfordringer til muligheder og få virksomheden til at vokse trods vanskeligheder.

På den anden side vil investoren jo gerne vide om din omsætning har fået et “kunstigt” boost under covid-19 som man måske kunne frygte ville forsvinde igen når tingene vender tilbage til normalen. Det kunne eksempelvis være at du har et hjemme træningskoncept som stortrives så længe fitnesscentrene har lukket men som dykker ned igen så  snart der bliver åbnet op.

Der er ingen grund til at lægge skjul på at din virksomhed har været påvirket af covid-19. Det er kun forventeligt. Det vigtige er, hvordan du har reageret på det.

#4 Vær forberedt på det uventede

I tider som disse hvor markeds volatiliteten er høj, er det vigtigt at du forbereder dig på at alt kan ske. Investorer investerer kun hvis timingen er rigtig og hvorvidt den er det kan ændre sig fra det ene øjeblik til det andet, specielt i disse tider.

Sørg for at tage så mange møder som muligt med relevante investorer også selvom de måske allerede på forhånd siger at de ikke vil investere lige i øjeblikket. Det kan være en god indgangsvinkel til fremtidige investeringer.

Hvis matchet er rigtigt bør du aldrig forbigå muligheden for at skabe en relation til en investor uanset om du får en investering ud af det med det samme. Tænk på det som at plante frø. Det er ikke alle de frø du planter som vi blive til noget men jo flere frø du har plantet jo større er chancen for at nogle af dem gør.

#5 Det er ikke pandemiens skyld

Mit sidste råd her er, at du i en så speciel situation som vi står i lige nu er nødt til at beslutte dig for, at det er dit ansvar at skaffe kapital. Du kan ikke skyde skylden på pandemien. Det hjælper ikke din virksomhed.

Det er nemt at bruge Covid-19 som undskyldning for dårlige resultater eller mangel på resultater. Det er det fordi at det er helt reelt. Det ER covid-19’s skyld. Det nytter bare ikke noget at tænke på den måde.

Du er nødt til at kigge på hvad du kan gøre anderledes hvis du skal videre. Hvordan kan du tilpasse dig til den nuværende situation?

Jeg håber at mine råd her i artiklen kan hjælpe dig på vej til at finde en god investering på trods af pandemien. Der er masser af virksomheder som får funding i øjeblikket, så det er ikke umuligt. Det er bare med at tage tyren ved hornene og komme igang!

Mit navn er Niels Ryding Olsson og jeg sidder til daglig i Capino.dk hvor vi hjælper virksomheder og investorer med at finde hinanden.