Dukken her er lavet af én af deltagerne på mine workshops. Figuren kan komme afsted med at sige og gøre ting som personen, som har lavet den, ikke ville gøre.

I det øjeblik dukken bliver en karakter i den animationsfilm, som deltagerne laver sammen på workshoppen, opstår kreativiteten. Det er en kreativitet, som deltagerne slet ikke troede, de havde i sig.

Kreativitet har ingen alder

2 minutter efter deltagerne er kommet ind af døren, har de modellervoks i hånden. 12 minutter inde i en animationsworkshop bliver alle i lokalet seks år gamle, uanset alder! Derfor virker dukkefilm så fantastisk, som kreativt kommunikationsværktøj i organisationer. Enten som organisationsudvikling eller som ren teambuilding. Alle er lige, alle arbejder intuitivt med det kreative, som de kender fra de var børn. De har bare glemt hvordan.

Mit mål med animationsworkshopsene er, altid at gøre det vedkommende og nærværende for den enkelte deltager. At de føler sig som en del af løsningen på den udfordring, organisationen står i. Den udfordring, som jeg er hyret ind til at hjælpe med.

Så ved at bruge modellervoks og kreativitet kan man f.eks. finde frem til barrieren for det ideelle workflow. Visualisere firmaets værdier eller visionen for de nærmeste år.

Så hvordan virker det?

Det er den rigtige blanding af designtænkning, reflektion og hands-on tilgang, der gør udslaget for en udbytterig workshop. Og så ikke mindst den legende tilgang. Voksne mænd i jakkesæt og kvinder på høje hæle, modellerer deres egne dukker, tegner storyboards og bygger kulisser. De animerer dukkerne og lægger stemmer til, og flere af dem synger på soundtracket til deres film.

Gennem en 4 timers animationsworkshop arbejder de intensivt sammen, med masser af grin undervejs. Stemningen er meget fokuseret og helt let på samme tid. Metoden her giver mulighed for en anderledes måde at udvikle på og at gøre det sammen.

Fra den gængse akademiske, analytiske tilgang, hvor du kun bruger hovedet, til faktisk at flytte hjernen ned i hænderne og dermed gøre alt visuelt og tydeligt for alle, gennem en animationsworkshop. Alt bliver mere håndgribeligt og forståeligt på den måde.

Gang på gang oplever jeg hvordan deltagerne fordyber sig fuldstændigt i processen, og overgiver sig til kreativiteten og begynder at lege. Det er dét punkt, hvor modstand og tøven mod den forandring eller omstrukturering, organisationen står over, glemmes og deltagerne arbejder MED frem til løsningen og føler sig som en del af den.

animationsworkshop, Tina Klemmesen, dukker, modelervoks

Fakta om Tina Klemmensen:

  • Arbejder som kreativ konsulent fra egen virksomhed
  • Holdt en TEDx TALK om sine workshops og metoden hun har udviklet, i Sofia, Bulgarien 2019
  • Er uddannet dukkeanimator og illustrator. Har bl.a. animeret Postmand Per og bygget ufattelig mange høns på filmen: Flugten fra Hønsegården
  • Du kan følge hendes arbejde her: www.tina-klemmensen.dk