Rasmus Norup, Konservative, Bizz Up Efterår 2020Rasmus Norup er 25 år og Viceborgmester i Herning Kommune og valgt for Det Konservative Folkeparti. Vi har sat den unge politiker i ”den varme stol” for at få svar på hvad han mener om bæredygtighed på politisk plan.

Tekst: Lise Korsgaard
Foto: Kurt Johansen

1.

Du er kun 25 år, politiker og familiefar. Hvad gør du i din egen hverdag for at leve bæredygtigt?

Jeg er, som rigtig mange andre, indenfor de senere år blevet bevidst om, at man i sin egen hverdag kan gøre rigtig meget. Vi har købt en plug-in-hybrid bil, så vores transport er blevet lidt grønnere. Vi træffer andre valg end tidligere, når vi køber ind i supermarkedet eller helt generelt køber nyt. Når jeg køber tøj har jeg mindre fokus på fast-fashion, og kigger i retning af noget langtidsholdbart, som er ordentligt produceret. Mange små ture rundt i byen, som tidligere helt naturligt har været i bil, forsøger jeg nu at erstatte med cykel eller en gåtur. Nu fremhæver jeg alt det positive, men jeg er absolut ikke hellig, for der er masser af plads til forbedring, men en smule forandring er bedre end ingen.

“Vi træffer andre valg end tidligere, når vi køber ind i supermarkedet eller helt generelt køber nyt.”

2.

Du er født i Herning og opvokset i Sunds – hvorfor er du ikke, som så mange andre med dit drive flyttet til storbyen?

Jeg elsker simpelthen Midt- og Vestjylland, og kunne ikke drømme om at bo andre steder. Stort set alle mine jævnaldrende kammerater bor i København, Aarhus eller London, men jeg er blevet her, fordi jeg trives og livet her passer mig godt. Der er da noget spændende over livet i en storby, men jeg synes også, at det virker lidt for stressende, hektisk og en smule overfladisk. I Herning er der en pionerånd og en grundlæggende tro på, at alt kan lade sig gøre. Intet kommer dumpende ned fra himlen, og her er initiativrige mennesker, som får området fremad. Og så har vi en fantastisk natur, nærhed og gode lokalsamfund, hvor jeg gerne vil have, at min datter skal vokse op.

“I Herning er der en pionerånd og en grundlæggende tro på at alt kan lade sig gøre.”

Læs også

E-handel: Stigende krav om bæredygtighed

 

3.

Hvem har ansvaret for bæredygtighed og grøn omstilling på lokalt plan?

Regeringen, Kommunen, erhvervslivet, borgerne? Det korte svar er os alle sammen. Vi kan ikke bare skubbe ansvaret over til regeringen, EU eller til USA, Kina og hvor man ellers forurener. Vi er med de valg vi træffer med til at forme efterspørgslen, og vi skal vise, at der er en vej, hvor bæredygtig udvikling kan betale sig. Der er så mange steder ude i verden, hvor der virkelig skal ske noget, men jeg koncentrerer mig om det jeg selv har indflydelse på – og det er hvad vi gør lokalt.

4.

Hvor mener du den største forskel kan laves på lokalt plan, hvis vi skal have et grønnere Danmark?

Der kan gøres en forskel over det hele, men jeg tror i høj grad, at virksomhederne er nøglen til, at løse mange af de udfordringer vi står overfor. Derfor vil vi understøtte den udvikling og omstilling, som vores virksomheder skal igennem. Vi vil skabe arbejdspladser og kombinerer det med høje grønne ambitioner, som sætter et positivt aftryk her og ude i verden.

5.

Hvad er dit største grønne mål for 2021?

At få lavet en ambitiøs klimahandleplan i Herning Kommune, som sikrer, at vi giver vores bidrag til at indfri målsætningen fra Paris-aftalen og målsætningen om nettonuludledning af drivhusgasser i 2050.

“Der kan gøres en forskel over det hele, men jeg tror i høj grad, at virksomhederne er nøglen til, at løse mange af de udfordringer vi står overfor.”

6.

Hvad ser du er den største udfordring inden for bæredygtige politik?

Den største udfordring i arbejdet med bæredygtighed og FN’s 17 Verdensmål er at sikre, at det ikke blot handler om at forklare alt det gode vi i forvejen gør, men om at skabe en reel udvikling og forandring. Og så er frygten for at blive beskyldt for greenwashing stor, og det kan bremse de ufatteligt mange gode fortællinger om positiv udvikling, som jo allerede sker i virksomhederne og rundt omkring.

“Frygten for at blive beskyldt for greenwashing er stor, og det kan bremse de mange gode fortællinger om positiv udvikling, som allerede sker i virksomhederne og rundt omkring.”

Fakta om Rasmus Norup

» Bor i Sunds sammen med hus- truen, Camilla, og datteren, Ellen.

» Viceborgmester i Herning Kommune.

» Næstformand i Økonomi- og Erhvervsudvalget.

» Medlem af Børne- og Familieudvalget.

» Spidskandidat for Det Konservative Folkeparti.

» Næstformand i Bæredygtig Herning og formand for følgegruppen for bæredygtighed.

» Arbejder som konsulent i Det Konservative Folkeparti, og er uddannet revisor og HD i Regnskab og Økonomistyring.

» Gav sin lillebror et medlemskab af Konservativ Ungdom i konfirmationsgave.

» Er født på sin farmors 50 års fødselsdag.

» Spiller motionsfloorball og spillede tidligere i Danmarks bedste floorballrække.

» Er 1. suppleant til Folketinget, men genopstiller ikke.