Jubilæum: Bankdirektør Peter Vinther Christensen har i 25 år stået i spidsen for Salling Bank, der går sine helt egne veje i en hektisk og til tider barsk finanssektor. 

Midt på gågaden i Skive finder man den flotte gamle bygning, der i næsten 143 år har huset Salling Bank. Inde i bygningen er der højt til loftet og i et kontor i stueplanet, finder vi Peter Vinther Christensens kontor. Det er nydeligt indrettet med kunst og billeder på væggene. Her bor en Ridder af første grad af Dannebrogordenen – den eneste i finanssektoren, i øvrigt. Fra de store vinduer er der helt ugeneret udsigt til Theaterpladsen udenfor. Den blændende udsigt over byen på 2.sal er indrettet med mødelokaler og en stor kantine til glæde for alle medarbejderne. Sådan er det i Salling Bank, som den 63-årige bankdirektør har stået i spidsen for siden 1994.


Læs også: Sådan kommer du godt i gang med at investere


I det store billede er Salling Bank, med al respekt, blot er en lille spiller i en stor sektor. Samlet set er der godt 35.000 medarbejdere i 63 pengeinstitutter i banksektoren. Blot 110 af dem arbejder i Salling Banks fire afdelinger. Alle er placeret i bankens markedsområde, som er defineret som maksimalt 50 kilometer fra bankens hovedsæde i Skive. Væksten, de sorte tal på bundlinjen, og de værdier som Salling Bank værner om, findes helt lokalt.

“Her bor så mange spændende mennesker, og der er så mange gode virksomheder, som vi gerne vil have som kunder. Og så længe vores markedsandel ikke er 100 procent, så ser vi ingen grund til at gå uden for vores område,” fortæller Peter Vinther Christensen, der ser megen styrke i, at bankens medarbejdere er helt tæt på deres kunder og de projekter, de er involverede i.

“Salling Bank er og skal være en stabil virksomhed. Vores vækst har været kontrolleret og stabilt opadgående igennem de seneste 25 år. Vi lægger lidt på hvert eneste år. Vi er en bank og ja, vi skal skabe vækst og tjene penge, men det er aldrig eksplosivt og med store ukontrollerede satsninger,” forklarer Peter Vinther Christensen. Han er stolt over at stå i spidsen for en bank, der på en og samme tid tjener penge til de 8700 lokale aktionærer, har nogle dygtige og dedikerede medarbejdere og en kundebase, der sætter pris på den måde som banken agerer som aktiv medspiller i lokalsamfundet.

Salling Bank, Erhverv

En stor stemme

Da Peter Vinther Christensen i sin tid kom til Salling Bank, var det hårde tider. Banken var i knæ som følge af en alt for stor andel af kunder, der havde lånt for mange penge og ikke kunne betale tilbage. Salling Bank var faktisk på randen af kollaps, og det var op til en 38-årig kreditspecialist fra Aalborg at redde stumper ud af ilden i Skive. Han betegner sig selv som en “hardcore kreditbisse” på daværende tidspunkt.

“Jeg havde specialiseret mig i kreditter. Og det var virkeligt hårdt arbejde at få balanceret banken igennem i de første år. Men det var en utrolig spændende opgave,” fortæller Peter Vinther Christensen. Efter en årrække var banken på ret køl og det blev selvfølgelig bemærket i branchen.

“Jeg har flere gange fået buddet om at komme andre steder hen. Også meget store steder. Men jeg synes, at der er så mange kvaliteter i Salling Bank, at jeg altid har takket nej,” siger Peter Vinther Christensen, der i stedet involverede sig i sektorens udvikling på de indre linjer. Med bestyrelsesposter i centrale samarbejdsorganer er han en kendt og respekteret figur i bankverdenen.

“Man kan godt nå langt på et overordnet plan i finanssektoren, selvom man ikke kommer fra det største pengeinstitut. For mit eget vedkommende, så har det været med til at give mange farver på paletten. Udover hverdagen som rummer mange spændende opgaver, så synes jeg, at det er utroligt givende at være med til at udvikle sektoren som helhed,” siger Peter Vinther Christensen.

Arbejdet på nationalt plan har været med til at give Peter Vinther Christensen værdi på et andet plan end kroner og øre, ligesom Salling Banks indstilling til lokalsamfundet også giver værdi, der ikke kan posteres i regnskabet. Men det bliver bemærket. Både i finanssektoren og i Skive og omegn.Salling Bank, Erhverv

Fakta:

Blå bog:

Peter Vinther Christensen.

1956 Født i Aalborg

1974 Realeksamen fra Klostermarksskolen, Aalborg

1977 Studentereksamen fra Aalborg Katedralskole

1983 Afsluttet finansuddannelse

2013 Executive Management Programme, Insead, Fontainebleau, Frankrig

Erhvervskarriere: 

1986 Fuldmægtig i kreditgruppen i Nørresundby Bank

1989 Kreditansvarlig i Nørresundby Bank

1991 Prokurist i Nørresundby Bank

1992 Områdekreditchef i Spar Nord Bank, Aalborg

1993 Kreditchef i Aars Bank

1994 Administrerende direktør i Salling Bank

Tillidsposter:

Konsul for Litauen

Sagkyndig dommer i Vestre Landsret

Bestyrelsesmedlem i Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Medlem af Finanssektorens Arbejdsgiverforenings forhandlingsudvalg

Bestyrelsesformand i Finanssektorens Uddannelsescenter

Bestyrelsesmedlem i Bankernes Edb Central (BEC)

Bestyrelsesmedlem i Skiveegnenes Musiklegat

Formand for Regionalkomiteen InterForce i Region Midtjylland

Medlem af forretningsudvalget i InterForce Nationalkomiteen

Medlem af forretningsudvalget og Skatmester i Mars & Merkur

Bestyrelsesmedlem i Dannebrogriddernes Forening af 1888

Medlem af Corps Consulaire

Dekoreringer:

Ridder af Dannebrogordenen 11. oktober 2005

Hjemmeværnets Fortjenstmedalje 4. maj 2011

Forsvarets medalje for Særlig Fortjenstfuld Indsats 29. oktober 2015

Ridder af 1. Grad af Dannebrogordenen 7. juni 2017