– et dynamisk miljø for erhverv og iværksætteri.

Tekst: Ida Ulrich Bregnhøj
Foto: Jacob Buchhave

Elværket, Skive Kommune, Iværksætterhus, Bizz UpIndgangsdørene vugger frem og tilbage bag mig i en asynkron rytme og melder min ankomst på Elværket i Skive. De nærmeste medarbejdere hilser fra deres skriveborde, og Helle, som jeg har en aftale med hér til formiddag, kommer smilende rundt om hjørnet. Ja, det er selvfølgelig en antagelse, for med mundbindet solidt placeret foran hele underansigtet, skal man jo gætte sig til smil i øjeblikket. Men mundbind eller ej, så er det tydeligt, at jeg er velkommen.

Vi finder hurtigt ud til kaffemaskinen, uden alt for mange høflighedsfraser. Helle trykker på de rigtige knapper, mens jeg udveksler mokka-vitser med et par af husets medarbejdere, som også venter på dagens koffein shot. Kaffemaskinen har gjort det igen, for der er ikke noget, som ventepositionen netop hér, der kan få folk i snak.

Et hus i naturlig fremdrift

Elværket blev opført i 1906 som et lokalt skridt på vejen mod tidens industrialisering. I dag er bygningen samlingspunkt for erhverv, uddannelse og kommune, med kontorpladser for det lokale erhvervsråd, iværksættermiljø og tværfagligt makerspace. Helle Dons Larsen, kommunikationsansvarlig hos Elværket, forklarer, at nutiden på den måde bliver en naturlig fortsættelse af historien og bringer fremdriften et skridt videre.

“Konceptet stammer fra et kommunalt projekt, som skulle skabe et samlingspunkt for egnens udvikling og iværksætteri. Skiveegnen var i forvejen grobund for enormt meget innovation, og det gav god mening at samle kræfterne i et miljø, hvor vi udvikler hinanden,” fortæller Helle. Hun uddyber, at nogle af husets vigtigste mærkesager er at vejlede lokale virksomheder og iværksættere, skabe forbindelser og spotte potentiale for udvikling.

Et blandet og åbent iværksættermiljø

Med en ny kop kaffe i hånden (for let’s face it, man lytter bedst med munden lukket), bliver jeg præsenteret for Søren Malling, som lejer én af Elværkets iværksætterpladser. Han fortæller, at han fra hjemmearbejdspladsen nåede et punkt, hvor han ikke længere selv kunne drive den udvikling, hans virksomhed havde behov for. Han manglede nogen at sparre med, og havde også behov for ekstra drivkraft bag motivationen til at komme fremad.

“Som tilflytter havde jeg ikke rigtigt noget netværk, og det er nemmere at danne nye relationer, når man sidder et sted, hvor alle har de samme interesser. Det springende punkt for mig var, at det er et blandet og åbent miljø. Man bliver hele tiden inspireret eller trækker på hinanden, når tingene driller. Jeg befandt mig pludselig midt i et enormt netværk af spændende kontakter, og jeg fik nogen til at kigge på min virksomhed med andre briller.

Elværket, Skive Kommune, Iværksætterhus, Bizz UpDen bæredygtige bagtanke

På rundvisning i huset ses det tydeligt, at der er tænkt på mere end den klassiske arbejdsplads. Vi kommer forbi “flex-pladserne” omkring et rustikt langbord, små samtaleområder, indrammet af kølige farver og grønne planter, og de enorme vinduer på bagsiden af bygningen lukker lyset ind gennem sprosserne med den helt rigtige New-Yorker-effekt.

Helle fortæller, at bæredygtighed har været et vigtigt nøgleord i tilblivelsen af Elværket. Det at dele og udnytte ressourcerne kan tænkes ind i alle aspekter af forretningsmodellen, forklarer hun, og det skal Elværket være med til at synliggøre og inspirere til. Mange af møblerne er derfor fremstillet af rest- og bionedbrydelige materialer i samarbejde med egnens erhvervsskoler. Når der købes ind, handles der lokalt – og så er huset indrettet i arbejdszoner, så bæredygtigheden også kan overføres til arbejdsmiljøet.

Omkring de fysiske arbejdspladser fortæller Helle Larsen, at der ikke er ret meget, der er fast. “Erhvervsrådet har et område for sig, hvor vi rokerer lidt rundt efter behov. Iværksætterpladserne kan reserveres for en treårig periode, mens et 10-dags klippekort til de nye flexpladser kan benyttes, som man vil, i Elværkets åbningstider. Tanken er at skabe et innovationsmiljø, hvor vi hele tiden blander kompetencer og idéudvikler sammen. Det bliver et slags dynamisk advisory board, som altid kan give frisk input. Det er også sådan, vi blandt andet kan holde os opdateret på, hvad der rører sig i vores lokale erhvervsliv,” slutter hun.

 

Fakta om Elværket

» Fællesskab

Elværket er et fællesskab om udvikling på Skiveegnen – på tværs af erhverv, uddannelse og kommune

»Sammenhæng

Huset tjener som centrum for iværksættere, gæster, studerende og elever, som benytter husets arbejdspladser og netværksfaciliteter i relevante sammenhænge.

» Kompetencer

Elværket er adresse for det lokale erhvervsråd, Business Skive, en række iværksættere, virksomheden A Graphic Company, projektgruppen for Innovation Skive, Læringsambassaden og uddannelsessamarbejdet Praksisfællesskabet, hvor man deler maskiner og tværfaglige kompetencer.

 

www.elvaerketskive.dk