Kastbergs Gourmet-Is benytter rigtige jordbær fra Samsø, når vi laver Jordbæris og Jordbær Sorbet. Vi bruger de meget intenst røde og kraftigt smagende Honeoye Jordbær. Lær her mere om, hvorfor vi bruger netop denne art, og hvad der gør jordbær fra Samsø til noget specielt.

Honeoye Jordbær

Honeoye jordbærret er fremavlet  i 1970 hos New York State Agricultural Experimentation Station, Cornell University. Sorten er blevet fremavlet som et mix af to jordbærarter. Henholdsvis, Sorterne ‘Vibrant’ og ‘Holiday’. ‘Vibrant’ blev brugt som den dominerende sort på grund af dens meget konsistente produktivitet, altså producerer den ret konsekvent mange bær, sæson efter sæson. Til gengæld var bærrene fra denne sort små, og manglede fasthed, og var ikke hårdføre. For at kompensere for Vibrant’s svagheder parrede man sorten med ‘Holiday’. Holiday blev brugt på grund af sin bær-størrelse, faste frugtkød, og hårdføre ydre. Under tests fandt man ud af, at sorten, nu kaldt Honeoye, var en god stabil performer, havde en høj produktivitet, god holdbarhed og var resistent ift. at overleve vinteren.

Honeoye jordbærrene er meget store, med en kraftig rød farve og modner tidligt til midt på sæsonen. Honeoye er en rigtig god sort i klimaer som det danske, da de smager bedst, når de modner under moderate forhold. Grundet deres meget intense røde farve er denne sort dog ikke specielt populær i supermarkeder, da forbrugere tit fejlagtigt tror, grundet den meget mørke og intense røde farve, at bærrene er overmodne. Dette er selvfølgelig en ulempe bærret har rent kommercielt. Det er dog også de samme kvaliteter, der gør, at bærret er perfekt hos Kastbergs. Den intense farve gør sig nemlig rigtig godt i is, og giver en lækker rød farve, der er helt perfekt i både Kastbergs Jordbær Sorbet og Jordbæris. Udover den intense farve, har Honeoye også en kraftig smag, og giver vores is og sorbet en virkelig lækker og ren smag af dansk sommer. For hvad rimer mere på ægte dansk sommer end jordbær og is?

Klimaet på Samsø

Samsø er en stor ø med dertil hørende mindre omkringliggende øer, der ligger i havet sydøst for Aarhus. Grundet placeringen er klimaet på øen naturligvis meget påvirket af havet, og temperaturerne følger derfor i høj grad temperaturerne i havet. Dette giver væsentligt mildere temperaturer hele året, og der er derfor hverken specielt kolde vintre eller meget varme sommerperioder.

Om efteråret og vinteren er temperaturen i havet forholdsvis højt, hvilket er med til skubbe temperaturen i kommunen op blandt de højeste i landet. Til gengæld dæmper det kølige hav om foråret skydannelsen om øen, hvilket giver en del ekstra soltimer. Når vinden kommer fra vest, når den i nogen grad at dø ud hen over Den Jyske Højderyg, og vestenvinden mærkes derfor ikke nær så kraftigt på Samsø. Om sommeren er det kølige hav rundt om Samsø desuden med til at mindske risikoen for byger, hvilket gør kommunen til den tørreste i Danmark. Det tørre klima betyder også en del ekstra solskinstimer ift. gennemsnittet i landet. Altså er Samsø i tre af årets måneder landets mest solrige område, og ser man over hele året, er det kun læsø, der får mere sol. DMI har lavet målinger, der viser, at Samsø eksempelvis har en gennemsnitstemperatur set over et helt år, der er 0,4 grader højere end landsgennemsnittet, og samtidig har de også i gennemsnit knap 200 timers solskin mere end landsgennemsnittet.

Klimaets betydning

Hvad har det så af betydning for jordbærret, at klimaet på samsø er mildt, lidt varmere og mere solrigt end i resten af landet. De milde temperaturer er en af årsagerne til, at fx friske jordbær og kartofler fra Samsø tit er blandt de første danske af sin slags i supermarkederne. De milde temperaturer gør, at nattefrosten forsvinder tidligt på øen, hvor specielt kartofler kan lægges tidligere end de fleste andre steder.

Som beskrevet tidligere er Honeoye Jordbærret perfekt til moderate klimaer, da det smager bedst, når det får god tid til at modne under moderate forhold. Desuden er det jo kendt, at solskin er lig med mere smagfulde jordbær. De moderate forhold, der som beskrevet findes på Samsø koblet sammen med de ekstra solskinstimer gør, at jordbærret her får lov at modne under optimale betingelser og med en masse sol, der tilsammen betyder et lækkert, kraftigt udseende og intenst smagende jordbær, der gør sig perfekt i Kastbergs Gourmet Is og Sorbet.