Start-up-forlaget Wadskjær Forlag har netop fejret udgivelsen af deres 100. titel, “Livets hemmelige glæder – omkring dig og mig”, hvilket markerer en betydningsfuld milepæl i forlagets historie. Den 32-årige iværksætter, Andreas Valentin Wadskjær, har på under 5 år skabt et imponerende katalog siden etableringen af forlaget i efteråret 2019.

Andreas’ udgivelsesrejse begyndte, da han som 27-årig arkæolog, mens han var ansat ved Københavns Museum og arbejdede på et stort udgravningsprojekt i Peru, stødte på barrierer hos etablerede forlag, da han forsøgte at få sit speciale om pilespidser fra bondestenalderen udgivet. Disse forlag krævede stor medfinansiering og tilbød ikke royalties, hvilket inspirerede Andreas til at etablere sit eget forlag. Han startede med at udgive sit eget speciale samt Nationalmuseets stenalderekspert Peter Vang Petersens speciale fra 1979, som aldrig tidligere var blevet udgivet.

I dag, 4 ½ år efter, udgiver vi alle typer bøger, og arkæologi fylder ikke ligeså meget,” fortæller Andreas.

Andreas Wadskjær er meget åben over for at give forfatterdebutanter en chance. Et eksempel på dette er bogaktuelle Anna Świetlik-Horodecka, som han fik kontakt til på Instagram, hvor over 30.000 følger den polske tegner og hendes smukke illustrationer. Udover at være forlægger har Andreas også oversat flere af forlagets værker til dansk, heriblandt ”Line får en mango” og ”Bogen om dig og mig” fra Norge, ”Skældyrsjægerne” fra Sydafrika og senest ”Livets hemmelige glæder” fra Polen. Vi har her på redaktionen valgt at fokusere på de to seneste, som er særligt relevante for vores læsere.

Spændingsbog med fokus på entreprenørskab og selvstændighed

I “Skældyrsjægerne” tager forfatter Tanja Roug Wijnen læserne med på en tempofyldt rejse gennem Sydafrika, hvor intet er, som det ser ud til. Handlingen kredser om hovedpersonen Liva, der sammen med sin bror Carl og deres ven Andile, støder på en ulovlig organisation for handel med vilde dyr, som fører dem ud på en farlig mission for at afsløre de skyldige.

En af de bemærkelsesværdige karakterer er Andile, hvis iværksætterånd og evne til at tjene penge på ejendomsudlejning trods sin unge alder og fattige baggrund, tilføjer en dybde til fortællingen, gør den til en værdifuld læseoplevelse, og afspejler de virkelige udfordringer og muligheder for unge mennesker i dagens Sydafrika. Det er derfor ikke kun en spændende fortælling med et unikt plot og engagerende karakterer; den inspirerer også unge læsere til at tænke over deres rolle i verden og hvordan de kan gøre en forskel.

Den sætter også fokus på vigtige emner som dyreudryddelse og ulovligt salg af vilde dyr, samtidig med at den giver læserne et indblik i andre lande, kulturer og politikker. Med et skarpt fokus på entreprenørskab og selvstændighed er denne bog en lærerig rejse gennem et landskab af muligheder og udfordringer. Bogen kan varmt anbefales til både børn og voksne, der søger en god historie med et meningsfuldt budskab.

Oplagt gave til Mors Dag!

“Livets hemmelige glæder – omkring dig og mig” af Anna Świetlik-Horodecka er ikke bare en bog; det er en invitation til at sænke farten, åbne øjnene og fordybe sig i de små, men betydningsfulde øjeblikke i livet. Denne bog er en unik skat, der viser verden som et magisk og farverigt sted.

Bogen præsenterer en charmerende samling af illustrationer, ledsaget af søde og meningsfulde beskrivelser af de små glæder i livet. Illustrationerne er ikke blot smukke; de er også tankevækkende og inspirerende. Med sin unikke stil og finurlige karakterer formår Anna at fange essensen af livets glæder og bringe dem til live på siderne i denne bog.

“Livets hemmelige glæder” er en smuk gave til enhver lejlighed; fra Mors Dag til værtindegaver er denne bog en påmindelse om at sætte pris på de små ting i livet og dele dem med dem, vi holder af.

Succes på trods af udfordringer i branchen

Trods udfordringer i forlagsbranchen har Wadskjær Forlag oplevet en imponerende vækst. Med næsten 50 udgivelser i 2023 og en forventning om det samme i år, er omsætningen steget år for år. Fra at have drevet forlaget alene har Andreas i dag flere fastansatte grafikere, en ekstra redaktør og et salgsteam. Forlaget har også opnået anerkendelse, blandt andet med to shortlistninger og en nominering til “Årets børnebog” ved Mofibo Awards 2024.

32-årige Andreas har oplevet, at når han skal mødes med forfattere og andre forretningspartnere, at de først kan virke overraskede over hans alder, men han har aldrig oplevet det som værende en ulempe. Tværtimod oplever Andreas, at man er imponeret over, at han har startet Wadskjær Forlag, og at det allerede nu har stor succes.

Artikel foto: Simon Watson