Idag bliver der sendt milliarder af emojis hver eneste dag, fra stort set alle der ejer en smarttelefon. Det tilføjer følelser og billeder til den skrevne kommunikation. For os, i vores private liv har vi helt styr på emojis, men der bliver ved med at være en debat om hvorvidt forretninger skal bruge emojis eller ej i dagens Danmark.

Emoji, emojimarketing.dk, bizzup.dk

Hvis du søger på google vil du også finde ud af at det ikke er særlig let og finde data om Emojis. Derfor har vi bedt, Rolf Nordal fra emojimarketing.dk, om at gøre os lidt klogere og skære ind til benet for, hvordan du sikkert kan bruge emojis i din forretning.

Hvis du er forretningsejer og vil vide om du skal bruge emojis eller ej i din forretning, så kan du trygt læse videre! 

Tekst: Rolf Nordal

Historien om Emojis

Inden computeren kom til havde man ikke billed-emojis, men man brugte derimod punkttegn. De første betegnelser synes først at være blevet set i et magasin fra 1881 og så således ud “ :-)”. Derfra tog det over 100 år før computerne var klar til at bruge emojis, som vi kender dem idag.

Emojis i sin billedform fik sin spæde start i 1999 hvor en Japansk kunstner ville have en simpel måde at beskrive information på, på den mobile platform. Emoji på japansk betyder “billed-karakter”. Emojien blev virkelig anerkendt og mainstream, i 2012 hvor apple lancerede IOS 6 og iPhone ejere opdagede emojitastaturet, hvorefter der ikke gik længe inden Facebook og Instagram svømmede i emojis.

Idag vil du næsten ikke se en post, på Facebook eller Instagram der ikke har en emoji. Faktisk er emojis så normale nu at Oxford Dictionary valgte i 2015, at det ikke skulle være et ord som ’Word of the Year’, men derimod en emoji. Nemlig denne emoji (😂)

Forskere fra Tokyo Denki University i Japan har fundet ud af, at jo mere grafiske emojis er, jo mere reagerer vores hjerne på dem. Mennesker forstår emojis, som en emotionel kommunikation der kickstarter den højre hjernehalvdel. Den højre hjernehalvdel er den del hvor kreativitet, symboler og billeder bliver opfattet. Tænkningen og sansningen i højre hjernehalvdel forgår altså i billeder, og ved hjælp brugen af positive emojis, kan man derfor være med til at skabe en positiv følelse hos modtageren, der ellers ikke kunne skabes så let kun ved brug af ord.

Emojis kan derfor hjælpe virksomheder med, at reducere flertydighed og øge det følelsesmæssige udtryk i deres marketing, eller i den interne kommunikation.

Så hvorfor er emojis vigtige i din virksomhed og i din markedsføring?

Der er uden tvivl, stadig delte meninger omkring anvendelsen af emojis i markedsføringen. Nogle anser dem for at være både useriøse og unødvendige, mens andre synes de er uundværlige til at skabe en stærkere relation imellem forretning og deres kunder. Det gælder kort og præcist om, at bruge emojis rigtigt, uanset om man synes emojis er useriøse eller du elsker dem. Her graver jeg ned i hvordan du effektivt og sikkert kan bruge emojis i din forretning.

#1: Kend kulturen på den sociale medie platform

Det bliver mere og mere tydeligt, at de sociale platforme udvikler sig i hver deres retning. Kulturen på dem er derfor også i dag markant forskellige.

 • Facebook er kendt som verdens største sociale medie, men også for at være datidsmedie hvor man skriver lange opslag. Her ses ofte når der skrives til privat personer eller forbrugere (B2C), at virksomhederne bruger emojis for at forbedre kommunikationen, hvad enten det er opslag fra deres facebookside, kundesupport eller annoncering.
 • Instagram er verdens andet største sociale medie, og måske er den platform der har promoveret brugen af emojis mest af alle. Instagram er kendt som et billede og video medie, med fokus på at skabe følelser hos brugeren, og her er det virkelig et medie der næsten ikke kan leve uden emojis. Du ser stort set ikke et eneste opslag fra virksomheder på Instagram uden emojis, eller hvor der ikke har tænkt over designet af deres post med emojis.
 • Linkedin er business platformen hvor man er hoppet mere i jakkesættet, og ud fra egen emperi og erfaring ses der et radikalt mindre forbrug af emojis grundet B2B segmentet. Det vil sige, at det er mere udtalt og vigtigere at blive opfattet seriøst. Hvilket straks leder videre til næste afsnit hvor vi graver dybere i denne problematik.

Emoji, emojimarketing.dk, bizzup.dk

#2: Modtageren bestemmer om du skal bruge emojis!

Emojis JA eller NEJ??

Det bliver desværre for simpelt et svar, ligeledes som spørgsmålet “hvornår skal jeg poste på mine sociale medier?” – Det kommer nemlig fuldstændig an på hvem din målgruppe er, og hvem der er modtageren af dit budskab.

Her kommer et par eksempler.

EKSEMPEL: Øget kunde tilfredshed – B2C – Support situationer: Sidder du eksempelvis som kundesupport, er det vigtigt, at dine kunder føler sig mødt af et menneske. Et studie viser at over 60% af adspurgte amerikanere sætter stor pris på brugen af emojis, i enhver kunde kommunikation med dem. Hvilket overordnet løfter kundetilfredsheden for din virksomhed.

EKSEMPEL: Emojis er professionelt – B2B – E-mails imellem medarbejdere: 66% af danskerne bruger emojis i arbejdsemails, og andre professionelle sammenhænge, her mener flertallet at det er passende og personlig adfærd at bruge emojis til ligestillede kollegaer i virksomheden.

EKSEMPEL: Emojis er uprofessionelt B2B – Email fra ansat til leder: Til gengæld er der en anden holdning, når det gælder emojis i e-mails til chefen, bestyrelsen eller andre der er “over” dig i forretningshierakiet. Over halvdelen af danskerne mener, at det er “upassende” eller endda “meget upassende”, at sende emojis til personer, der er over dem selv i hierarkiet. Det indikerer, at selvom vi bruger emojis mere og mere, så er der alligevel en grænse når det gælder tydelige professionelle relationer. Det betyder også, at du skal tænke over brugen af emojis en ekstra gang, når du har fået en ny B2B kunde eller en leverandør der er modtageren af e-mailen.

Det er altså rigtig vigtigt, at du har med i tankerne hvem der skal modtage dine smileys, og stikker fingeren i jorden inden for din egen branchekultur, og om det er B2B eller B2C kommunikation.

Derfor er der ikke et ja/nej svar, men du kan bruge disse eksempler som rettesnore.


LÆS OGSÅ: [Smartphone-detox] Den dag jeg mistede min identitet…


#3: Tonen i din virksomhed skal med i dine overvejelser

Når du ved hvordan der tales på din valgte platform, og hvilken slutmodtager der skal se dine smileys, er det vigtigt at du også skal have virksomhedens udtryk med i din overvejelse. Forskerne fra Cambridge har bevist, at når vi ser emojis, oplever vi humørsvingninger. Vi ændrer simpelthen ansigtsudtryk til at matche de følelser vi ser gennem humørikonerne, hvilket er spændende at vide som forretningsejer. Så du kan bruge positive emojis til lettere at påvirke kunderne i en positiv retning.

Spørgsmålet du skal stille dig selv er: Hvordan vil du gerne have at din forretning bliver opfattet?

Eksempel B2C på socialemedier: Har du en isbutik ved vandet og sælger kun B2C, og dit salg afhænger meget af relationer til kunderne og mund-til-mund markedsføring, kan det være vigtigt at booste følelsen hos en kunde via emojis, når du laver dine reklamer eller annonceopslag. Dette kunne således være et eksempel: “Puuha kan du holde til sommervarmen?? 💦 😅 ☀ Kom ned og få en is med børnene i Ingers Ishus og bliv kølet lidt ned 😎 🍦 ”. Emojis er blevet helt naturlige budskabs-forstærker, der understreger følelserne.

Eksempel B2B email til kunder: Har du en engros-forretning, hvor du sælger fødevarer til restauranter, så er behovet for at skabe en emotionelfølelse hos køberen mindre. Jeg vil argumentere for, at der selvfølgelig altid skal være en emotionel følelse tilstede for at tage en købsbeslutning, men denne vil være markant mindre, da pris eller kvalitet på råvarerne vil være mere i højsæde, når der sendes marketingmails ud. Der kan selvfølgelig godt dukke emojis op i sådanne e-mails, men i meget mindre omfang, da der er mindre fokus på følelser, og mere B2B optimeringstænkning. Det er derfor vigtigt, med en konsekvent strategi for hvordan du vil bruge dine emojis. Både ud fra hvilken platform du vælger, om du har B2B eller B2C kunder og hvilken tone eller følelser du ønsker dine kunder skal opleve.

Emoji, emojimarketing.dk, bizzup.dk

#4: Fordelene med emojis!

 • Øget kunde-engagement og flere interaktioner fra dine kunder: Emojis er med til at tilføje flere følelser til det skrevne ord. De hjælper med hurtigt og let, at udtrykke følelser og undertoner i sproget. I marketing er der en klar korrelation, at emojis øger engagement hos kunderne. E-mails med en emoji i overskriften har bedre open-rates, og social medie opslag med gode billeder og emojis, som skaber følelser, får flere interaktioner.
 • Øget tilfredshed blandt kunder: B2C forretninger anerkender allerede idag, at kunder interagerer mere med godt indhold når der bliver brugt emojis, og det viser sig også at være tilfældet i B2C kunde-support situationer, hvor kunderne er mere tilfredse.
 • Undgå misforståelser i din kommunikation: En af de største grunde til at bruge emojis i forretningsøjemed er, at over halvdelen af adspurgte amerikanere i et studie (55%) mener, at man undergår konflikter og misforståelser ved brugen af emojis, fordi de hjælper med at sætte en “tone” i samtalen. Et eksempel på brug af emojis kunne være, hvis du har medarbejdere på den anden side af kloden med kulturelle forskelligheder. Ved brug af emojis kan du illustrere, om tonen skal være venlig eller sjov. Det tilføjer personlighed og vigtigst af alt klarhed.

Opsummering

Emojis anvendes af alle lige fra børn til bedsteforældre, og alle derimellem på både papir, sms, e-mails og sociale medier. Emojis bruges til at forstærke det skrevne ord med stemninger og følelser, og danskerne bruger dem i stigende grad også på arbejdet.

Ord alene er ikke længere nok idag, fordi det ikke reflekterer sproget dine kunder bruger til dagligt. Det betyder derfor, at kommunikationsmålet nu er, at matche de rette symboler og emojis der understøtter din forretnings tone, men vigtigst af alt, tilpasse budskabet specifikt til modtageren. Disse emotionelle ikoner har kraften til at nedbryde barrierer, og ved at interagere med dine kunder med emojis, virkelig menneskeliggøre dit brand og vise dine kunder, at du ikke er bange for at snakke med dem, på et mere personligt plan.

Bruges emojis derimod til den forkerte modtager, kan du hurtigt fremstå dybt useriøs, fordi din kommunikation ikke passer til den kommunikationskultur som modtageren har.

Hurtige tips og regler om emojis:

 • Vælg at bruge emojis ud fra hvilken modtager der skal læse beskeden, og hvilken kommunikationskultur de bruger – (se udpenslet i artiklen)
 • Vælg at bruge emojis ud fra tonen/stemmen dit firma kommunikerer med
 • Brug emojis til at booste dit engagement – specielt på sociale medier, annoncer og B2C support-chat
 • Vær smart med dine emojis – Emojis kan komplimentere et budskab, men ikke erstatte den

For den nysgerrige:

Verdens 10 mest brugte emojis ifølge Google:

 1. Græder af glæde 😂
 2. Græder af sorg 😭
 3. Smiley med hjerteøjne 😍
 4. Hjertet ❤
 5. Hånden der peger 👉
 6. Lilla hjerte 💜
 7. De to hjerter 💕
 8. Smiley med smilende øjne 😊
 9. Den tænkende 🤔
 10. Takkende eller bedende hænder 🙏

Har du spørgsmål til artiklen eller brug for hjælp til din markedsføring på de sociale medier – og specielt Instagram er du altid velkommen til at tage kontakt til mig på mail: rolf@emojimarketing.dk

Tak fordi du læste med! 😎