Elektronisk sport er i stor vækst i hele verden, og ikke mindst i vores hjemland Danmark. Esport dyrkes både alene, eller som holdsport på tværs af landegrænser. Det hele startede allerede tilbage i 1972, hvor den første computerspilskonkurrence blev afholdt i USA, på Standford University.

Skrevet af Louise, Bizz Up

Højt niveau i Esport

Når der er tale om esport, så associere de fleste det med konkurrencer på højt niveau. Kulturen inden for esport, er at spillerne mødes i den virkelige verden og spiller mod andre hold, foran store publikum og fangrupper. Esports konkurrencerne afholdes ofte i store haller, stadiums eller store konferencecentre.

Online platforme sætter nye højder

Spillerne behøver nødvendigvis ikke spille til offentligt skue hver gang. Det store online univers gør det muligt for holdene at spille mod hinanden, hele døgnet rundt, 365 dage om året. Der kommer flere platforme til, så spillerne stadig kan interagere med publikum samtidig, selvom holdspillerne kan sidde i hver sin by eller hver sit land. Streaming gør det nemmere for publikum at blive en del af publikum, når det passer dem bedst. Det kan ske gennem Twitch, YouTube osv. hvor der kan livestreames.

Vær tilgængelig, altid

De online platforme gør det dog også muligt for holdende, at spille offline. De kan optage de spil de spiller, og offentliggøre dem på YouTube eller de andre sociale medier. På den måde kan holdene markedsføre sig bedre, tilpasse hvad de snakker om, og måske endda lave yderligere materiale ud af optagelserne – tutorials, forklaring af taktikker osv.

Kendisserne inden for esport eksponeres også på andre måder. Vlogging er meget populært blandt målgruppen, og det udviser en ny side af spilleren – en mere personlig anerkendelse og interesse.

En helt ny verden af spil

Der findes uendelige typer af spil. One-person-shooter, player versus player, single-player, massive multiplayer, role player game, open world og mange flere.

Nogle spil kan spilles på både computer og playstation, hvorimod andre kun kan tilgås den ene platform. Eksempelvis kan FIFA kun spilles fra en playstation og Counter Strike kan kun spilles fra en computer.

Samtidig findes der efterhånden mange bagudkompatible spil. Den hypede PS5 konsol er f.eks. bagudkompatibel med stort set alle PS4 spil. Det betyder, at man ikke skal ud og investere i nye spil, blot fordi man skifter konsol.

Start selv

Man kan altid starte selv, hvis du eller en du kender, ønsker en karriere inden for esport. Det kræver øvelse, før man bliver blandt de bedste – men det kan altså lade sig gøre. Ligesom andre sportsgrene, så skal der trænes meget, for at blive den bedste. Det gælder om at lære taktikker, spillets regler, spillets indhold, roller/karakterer osv. Det (måske) vigtigste er dog udstyret du skal bruge. Her er der tale om en ordentlig computer, og de fleste vil helt sikkert anbefale en stationær computer, da den er mere kraftig i selve softwaren, da der er større kapacitet end i en flad bærbar – dog er det værd at nævne, at producenter af bærbar computere, har fået fat i den lange ende, og bliver bedre til at producerer ordentlige gamer-pc’er som det så fint hedder.

Der findes snart et stort udvalg af virksomheder, der hjælper upcomming talenter med at blive bedre, få forbindelser og professionel træning af både spilleteknikker og fysiske workouts.

Når der er styr på gamer-pc’en, skal der et bord, gamer-stol, headphones, mus, tastetur og andet nødvendigt tilbehør til.