Nordjyske Lyras A/S vokser med kometfart efter at have solgt de første bæredygtige pasteuriseringsanlæg til Danmark, Sverige, USA, Australien og Spanien. Anlæggene forventes at revolutionere fødevarebranchen ved på én gang at forbedre fødevaresikkerheden og samtidig bruge 90 procent mindre energi og 60 procent mindre vand.
”Vi regner med at tidoble omsætningen i år og går efter det globale marked. Samtidig er vi fuld gang med at femdoble staben fra syv ansatte i 2020 til 30+ ansatte til årsskiftet. Vi er ved at ansætte 29 gode folk og investere i laboratorier, testcenter, produktion og lager i vores nye lokaler,” fortæller Rasmus Mortensen, CEO og stifter af Lyras. Han har udviklet en banebrydende teknologi, hvor ultraviolet lys sikrer, at flydende fødevarer er fri for skadelige bakterier. Teknologien bruger kun en brøkdel energi og vand i forhold til traditionel pasteurisering, da opvarmning og nedkøling af fødevarer som fx mælk bliver overflødig.
”Vores teknologi kan spare CO2 i en størrelsesorden, som svarer til mindst 40 millioner tønder råolie årligt – hvis alene den globale mejeribranche gik over til den. I samme omgang kan vi spare drikkevand nok til 40 millioner menneskers behov årligt. For ikke at tale om alle de rør, tanke og rengøringsmidler, som ikke er nødvendige mere,” siger Rasmus Mortensen.
Må vækste for at gøre forskel
Når ambitionerne er store hos Lyras, handler det ikke kun om sorte tal på bundlinjen.
”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil indtage den globale fødevareindustri med vores sikre og energibesparende teknologi. Vores ambition er at gøre en reel forskel og skabe en signifikant CO2-besparelse. Vi er først en succes, når man kan læse I fødevarebranchens CSR-regnskaber, at deres energi-, vand- og kemikalie-forbrug er nedsat dramatisk på grund af vores teknologi. Og jo mere, vi vokser, jo større grøn omstilling kan vi være med til at skabe. Det er vores sande motivation,” siger Rasmus Mortensen. Han og Lyras blev hædret med prisen Årets Klimaiværksætter 2020 og med EY Entrepreneur Of The Year for Nordjylland – foruden et hav af andre priser.
Bliver i Aalborg
Selvom Lyras går målrettet efter verdensmarkedet, har CEO’en ikke planer om at flytte virksomheden fra Aalborg:
”Lyras flytter ikke længere væk, end at medarbejderne kan cykle til jobbet. Det kan jeg garantere. Vi har fået så meget støtte lokalt fx gennem Aalborg Universitet, BusinessAalborg og lokale virksomheder,” siger Rasmus Mortensen.
Lyras holder til på Gugvej 148, fordelt på tre bygninger og et par midlertidige pavilloner med kontorpladser. Det ny hovedkvarter kommer til at ligge på Lyngvej 3 fra starten af juli.
Uskadeliggør bakterier og forhindrer madspild
Lyras’ teknologi er baseret på en bestemt type UV-lys, som effektivt uskadeliggør bakterier i fx mælk eller juice uden opvarmning. Ved at undgå opvarmning og nedkøling nedsættes energiforbruget til en tiendedel og vandforbruget til godt en tredjedel. Samtidig hæves kvaliteten, mens smag og konsistens påvirkes minimalt. Desuden øges holdbarheden, da sporer og bakterier er blevet inaktiveret.
Lyras’ teknologi, giver væsentligt mindre madspild, da den høje reduktion i bakteriekulturer sikre processen. Det er væsentligt ved fx produktion af ost. Samtidig giver den forsimplede procedure, hvor fødevaren ikke skal varmes op og køles ned, færre maskiner at holde styr på i produktionen. Teknologien er allerede solgt til USA, Australien og Spanien og er ved at blive installeret på flere danske og svenske mejerier.
Fakta om Lyras’ koldpasteurisering
Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der uskadeliggør bakterier og sporer i råmælk og andre væsker med UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at mælken varmes op og køles ned igen. Den nye teknik kaldes koldpasteurisering og benytter et lysfilter, der kun lader en bestemt bølgelængde af UV-lys igennem. Mælk eller væske ledes forbi dette lys i en kontrolleret bevægelse, så alle bakterier og sporer inaktiveres effektivt. Samtidig beholder mælken, juicen eller øllet alle vitaminer og smag, da opvarmning er overflødig. Teknologien kan bruges på de fleste andre flydende fødevarer.