Der er brug for alle ’spillertyper’ på en arbejdsplads. Det mener den tidligere landholdsspiller Lars Jørgensen, der nu træder sine sko som både assisterende træner for kvindehåndboldlandsholdet og foredragsholder for erhvervslivet. Han mener også, at virksomheder kan lære ganske meget af sportsverdenen i forhold til at motivere medarbejderne. Bizz Up har kastet bolden op til en runde om personlighedstyper, mænd kontra kvinder og rekruttering af de rette medarbejdere…

Tekst: Majbritt Mikkelsen
Foto: One Decision

Han er kendt som den bastante forsvarsspiller med det bistre udtryk på baglinjen. Lars Jørgensen har en lang håndboldkarriere bag sig, men i 2017 trådte han ud over sidelinjen og tog udfordringen op som træner. Jobbet har givet ham nye perspektiver på samspillet mellem mennesker.

Hvilke personprofiler møder vi typisk på håndboldbanen og arbejdspladsen?

Jeg opererer med en forsimplet udgave af personlighedstests, som deler mennesker op i fire arketyper. Vi har den grå spiller, som er den meget strukturerede type med behov for taktik og faste rammer. Den blå er den sociale spiller, som favner gruppen og er vældigt optaget af, at alle har det godt sammen. Den grønne spiller er den meget kreative type, der tager impulsive beslutninger og spiller bolden bagom ryggen fire gange, selvom taktikken er klar og lyder på ’fransk kryds’ eller ’rundgang’. Slutteligt har vi den røde profil, som er meget resultatorienteret og bare vil fremad i bussen.

Det er vigtigt at forstå, at én type ikke er mere rigtig end en anden, men at der er brug for alle spillertyper på et hold. Et hold udelukkende bestående af røde profiler ville aldrig fungere, da de ville blive ved med buse fremad på trods af fejl. Det gælder alle farver, og ingen kan stå alene. Det er sammensætningen, der skaber resultaterne. Det samme gælder på arbejdspladsen.

Vi er nødt til at bruge tid og energi på at blive klogere på, hvorfor vores medarbejdere reagerer som de gør i en given situation. Først når vi opnår gensidig forståelse og respekt for hinandens handlinger kan vi blive bedre i fællesskabet. Derfor er det også vigtigt at spørge ind til, hvordan vi hver især har det? Kender vi hinandens bagage, bliver vi i stand til at navigere langt bedre i forhold til de mål, vi ønsker at opnå.

Hvad oplever du som den største forskel på kvinder og mænd?

Jeg oplever, at kvinder – eller piger – har en enorm ihærdighed og arbejdsomhed, som jeg ikke i samme grad har oplevet hos mænd. De stiller med et stort nærvær i træningen, hvor mændene i større grad kan flyde væk og være mere legende i deres tilgang til sporten. Helt konkret leger drenge rundt med bolden både før og efter træningen, imens pigerne skiller tingene lidt mere ad. Træning er træning, og fritid er fritid.


LÆS OGSÅ Anette Baunhøj: Arbejdsstolthed giver positiv bundlinje


Nu er tingene aldrig sort/hvide, men jeg tror også, at denne ’lille, store’ forskel findes i arbejdslivet. Det er måske den gamle historie om drengen, der læser et jobopslag og vurderer sig selv som kvalificeret, hvis han kan mestre to ud af ti ting, imens pigen sætter flueben ved otte punkter ud af ti, og tænker ’pyh, det er vist ikke mig, det her’.

Hvordan rekrutterer vi de bedste medarbejdere og holder dem motiverede?

– I håndbold kigges der i de tidlige år lidt for entydigt på det tekniske boldtalent på banen og på fysikken. Jeg savner en mere nuanceret måde at spotte talenter på, hvor der skeles til andre og til dels mere menneskelige kvaliteter, idet man kan spilde mange år på at forsøge at udvikle på en spiller, som udelukkende er valgt på teknik og fysik, men hvor det mentale viser sig ikke at række. Det er lettere at lære en ærgerrig spiller at blive teknisk dygtig, end det er at få ærgerrigheden puttet ind i en god teknisk spiller. Min erfaring er, at de mennesker der løber den sidste meter og ikke springer over hvor gærdet er lavest, er dem, der når længst. Direkte overført til erhvervslivet kan man sige, at det er vigtigt ikke at være for ensidig i sin rekruttering. Medarbejderen med den rette indstilling kan vise sig at være et langt større guldæg fremfor én, der udelukkende har fagligheden i fokus.

Hvad ser du som det væsentligste på en arbejdsplads?

At have det sjovt! Når vi er glade, er vi mest produktive. Det er her, arbejdsgiveren får allermest ud af os, uanset om vi er professionelle håndboldspillere eller revisorer. Sammen med begejstringen skal kendskabet til hinanden dyrkes. Når vi kender hinanden, får vi helt naturligt en større lyst til at gå forrest og kæmpe for hinanden. Så altså… Glæde og samhørighed!

 

BOOK:

Lars Jørgensen kan bookes gennem One Decision, og hans foredrag kan vinkles individuelt.

 • Identifikation af talenter
 • Bevidsthed i forhold til hvad vejen til toppen byder på
 • Hvad kræver det ud over talent at nå til tops
 • Fastsættelse af en både ambitiøse og realistiske mål for talentet
 • Bevidsthed om toppræstationsmønstre og proaktiv planlægning
 • At få dygtige individualister til at arbejde i et team

 

FAKTA:

 • Lars Jørgensen er født i 1978 i Næstved og har spillet professionelt håndbold i Danmark og Spanien
 • Han er 192 centimeter høj og vejer 104 kg.
 • Lars elsker at gå i haven og bilder sig selv ind, at han har grønne fingre. Han klipper gerne hæk før kl.8.30 om morgenen
 • Begyndte at spille håndbold som 3-årig, men blev først for alvor bid af sporten som teenager
 • Se mere på www.onedecision.dk