Danmark er et af de lande med en meget høj internetdækning, dvs. at omkring 93% af danskerne havde internetdækning i 2016, og 91% brugte det dagligt ifølge Slots – og Kulturstyrelsen. Nogen har måske også lagt mærke til, at der hvert år omkring juletid forefinder artikler der fortæller at vi IGEN har slået rekord for online-handel, og det bliver vi nok ved med fremover.

Danskerne er et folkefærd der er gået online, og det ændrer sig ikke lige foreløbigt. Se blot hvad der kommer nu; der bliver reklameret med 1000/mbit internet til helt almindelige mennesker og til en overkommelig pris; 5G er på vej, og selv dit køleskab og kaffemaskine får måske forbindelse til internettet i den nære fremtid.

Det har selvfølgelig nogle konsekvenser andre steder, for når online-handel går op, ja, så går den fysiske handel ned. Mange borgmestre rundt omkring i Danmarks byer melder om halvtomme bycentre, hvor besøgende plejede at strømme til, især omkring højtiderne. Nu er der noget mere stille i de brolagte gågader rundt omkring.

Mulighederne er større, omkostningerne er lavere

Det er fordi der er muligheder for stor fleksibilitet når man tager sin virksomhed online. Alle forretninger har det formål at lave et overskud, og det kan være ved at sælge mere – eller at have lavere omkostninger. Når så mange tager deres handel væk fra gaden og ind i cyberspace, kommer flere og flere brancher til, for at få del i de mange handlende og de lave omkostninger.

For butiksfronter og kontorer er dyre. Hvis man overvejer et kontor på Vesterbro i København, så kan det koste 1095,- pr. kvm., og alt efter størrelsen på ens virksomhed kan det hurtigt blive en dyr affære, og butiksfronter er ligeså i den høje ende. Det er derfor restauranter klager over at kunderne betaler for lidt for deres mad. Det er fordi de simpelthen er dyre i drift og har meget høje huslejer.

Ejendomsmæglere og banker behøver måske ikke en fysisk front i fremtiden

Hvornår er man sidst gået ned i banken for at få service? Hvornår er man sidst startet sit boligkøb eller salg med at gå ned for at tjekke de lokale boliger? Over 90% af danskerne starter deres boligkøb online, og det har nogle ejendomsmæglere fundet ud af. Ligeså har de fundet ud af, at der er rigtig mange omkostninger ved at have butiksfronter i alle byer, især hvis behovet ikke længere er til det. Et godt eksempel på det er Brikk, som er en billig ejendomsmægler der tilbyder en A-Z service.

Flere og flere ejendomsmæglere begynder at gå online, og det betyder lavere omkostninger og måske større konkurrence, men for forbrugerne kan det heldigvis betyde et billigere salær ved salg af din bolig. Dog har Brikk fortsat valgt at have lokale ejendomsmæglere tilknyttet hvert salg. Som forbruger skal man jo forstå, at mange af de penge man betaler når man handler i en fysisk butik, går til omkostninger og vedligeholdelse af butiksfronter, og bemandingen også! Det der sker i de brancher, når de bælger at omstille sig digitalt er, at man som forbruger betaler mere præcist for den specifikke ydelse, og ikke mere end det. Det kommer til at blive billigere for købere, og billigere for de virksomheder som udnytter det digitale potentiale. Forhåbentligt vinder vi alle på den digitale omstilling.