Til trods for, at vi lever i et nærmest papirløst samfund, så er printeren stadigt et uundværligt stykke hardware på kontoret. Men det kan være svært at finde den printer der passer bedst til dig – om du så skal bruge den på arbejdspladsen og dele med andre eller til hjemmekontoret.

Skrevet af Lise, Bizor

Her er en lille guide med tre spørgsmål, som du skal stilledig selv når du vælger printer.

Hvad fylder du i din printer?

Hvis du allerede har undersøgt markedet, så har du sikkert også set, at rigtig mange printere kan du nærmest få smidt i hovedet. Til gengæld er farven der holder den kørende dyrere end dyrt. Derfor skal du kigge på hvad der skal i din printer først, så du kender du løbende udgift til farven. Oftest kan det betale sig at give lidt mere for printeret, for at den så kan lave et godt resultat til en mindre driftsomkostning.
Priserne på selv printeren er uigennemskuelige og du må aldrig lade et knald-tilbud forføre dig – i hvert fald ikke før du har undersøgt hvad printeren har af på forbrug på længere sigt. En tommelfingerregel er: Jo billigere din printer er i anskaffelse, des dyrere er den at holde liv i. Skal du printer du grafiske udkast eller er det mest tekst? Hvis du printer mest tekst, så er det nok nærmere laserprinteren der er det rette valg, hvor i mod, hvis du printer farverige print, så som fotos eller grafik, så giver blækpatroner et bedre resultat farvemæssigt.

Skal du vælge en laserprinter eller en blækprinter?

Vi kom lidt ind på det oven for: Laserprinter er gode til tekst og mange print. Blækprintere er gode til farver og hvis du ikke printer så meget.

Men det er sjældent, at man passer lige ind i en af disse to. De fleste af os printer lidt af hvert og meget eller lidt i perioder. Måske ved du endda knap nok hvor meget der er meget og hvor meget du egentlig printer. Det kan dog være en god ide at have en føling med, så gå ind i din jobliste på din nuværende printer, hvor du kan se hvor mange print du laver og hvordan de fordeler sig.
En anden tommelfingerregel, som måske kan afgøre om du skal vælge det ene eller det andet: Hvis du kan nøjes med at printe sort/hvid – vælg en laserprinter. Hvis billeder og grafiske udarbejdelser er vigtigt i dit arbejde – Vælg en blækprinter.

Hvilken kapacitet har du brug for?

Når du har fundet ud af om du skal have en laserprinter eller en blækprinter er det næste du skal kigge på kapaciteten. Hvor meget printer du og hvor ofte? Det er billigere at købe toner og blæk i store mængder. Skifter du patroner eller toner en gang i måneden skal du nok vælge en større kapacitet – eller – måske skal du undersøge mulighederne for en serviceaftale, hvor der automatisk bliver fyldt op at blæk.

Generelt: Husk at sammenligne anskaffelsesomkostningerne med de løbende driftsomkostninger, inden du vælger din printer.