Reklame

Chokolet importerer italiensk chokolade, kaffe, vin og andre italienske specialiteter af højeste kvalitet og har fået hul igennem til stærke danske samarbejdspartnere, der også har fået smag for de nøje udvalgte lækkerier hentet hjem fra støvlelandet. Hvor svært kan det være?

Tekst: Majbritt Mikkelsen
Foto: Lotte Stærdal

Det er nemt at blive grebet af den gode idé, når man slentrer rundt på italienske brosten iført løse gevandter, sommerhat og sanserne uden på tøjet; ”Vi tager da bare et par stykker med hjem i kufferten, starter en webshop og vupti, så er vi i gang!” Mange mennesker med blot et enkelt par dråber entrepreneur-blod i årerne kender fornemmelsen af at blive opslugt af en spontan forretningsidé om alt fra indiske tørklæder og thailandske gulvpuder til afrikanske træfigurer og… ja, italiensk chokolade. De fleste drømme når dog aldrig med hjem til Danmark, imens andre overlever ikke bare flyturen, men også en række seriøse benspænd på rejsen fra drøm til CVR-nummer.

Fra metal til mørk chokolade
En drøm, der er blevet til virkelighed, er Chokolet, som ejes og drives af Helene Nielsen. Helene har en fortid i en helt anden branche, men forelskede sig hovedkulds i smagen af Italien: ”Min mand og jeg har drevet maskinfabrik i 22 år, og har aldrig drømt om, at vi skulle åbne chokoladevirksomhed. Men vi elsker Italien og alle de fødevarer, som findes der – og ikke mindst chokoladen. Det blev mere og mere synligt for os på vores mange rejser til Italien, at der manglede italiensk chokolade på de danske hylder. Der var til gengæld masser af belgisk og dansk chokolade. Så vi gik i gang.”

 

I dag er maskinfabrikken fortid. Den blev solgt til en konkollega, hvorefter Helene og hendes mand besluttede sig for at forfølge chokoladedrømmen. Helene købte fluks en flybillet til det nordlige Italien, hvor hun tilbragte tid hos en italiensk familie og gik på kursus for blandt andet at komme tættere på sproget: ”Jeg blev anbefalet at tage af sted for at få en fornemmelse af italienerne og deres måde at drive virksomhed på.”

 

I dag forhandler Chokolet en række forskellige produkter, hvor kun de bedste af de bedste får lov at komme til Skive. Helene siger: ”Alle vores produkter er fremstillet af de ypperste råvarer og håndlavede af de bedste chocolatierer. Ret væsentligt er de smukt pakket ind, så vores kunder får en ekstraordinær smagfuld oplevelse både for øjet og ganen.”

Bliv husket for den gode smag

Chokolet har specialiseret sig i gaver målrettet erhvervslivet. Helene fortæller: ”Vi vil gerne give virksomheder muligheden for at skille sig ud med gaver, der har et personligt præg og samtidig er af høj kvalitet. Hos os kan man derfor få sit eget logo trykt på indpakningen som Private label, der gør, at man som virksomhed og brand er fri for at kæmpe om opmærksomheden på gavebordet til receptionen eller festen. Private label er populært som personalegaver og kundegaver, og vi mærker stigende efterspørgsel. Folk vil kort og godt gerne huskes for den gode smag. Og det faktum at vi kun bruger de allerbedste råvarer, som fx hasselnødder fra Piemonte, som er verdens bedste, vil folk gerne forbindes med. Processen er nem; virksomheden sender deres logo til os, vælger smag på chokolade og farve på papir, og mindsteordren er kun fem kilo, der svarer til 450 stykker chokolade.”

Bøvl og benspænd

Når man begiver sig ud i at forfølge drømmen om at importere fødevarer, bliver det bøjet i neon, hvorfor mange drømme aldrig bliver ført ud i livet. Især arbejdet med at finde de helt rigtige producenter har været enormt. Helene fortæller: ”Udover den gode kvalitet er produktsikkerhed og stabil levering altafgørende for os. Efter en del forsøg har vi fundet de rigtige leverandører, der lever op til danske standarder. Et samarbejde på tværs af grænser handler i høj grad om tillid… så ja, jeg har rejst en del frem og tilbage mellem Danmark og Italien, lad os bare sige det sådan. Det har været vildt udfordrende og spændende, men også hårdt.”

Udover leverandøraftaler er der meget andet, som kan give lyst til at kaste håndklædet i ringen: ”Vi har smidt bunkevis af chokolade ud, fordi det er blevet opbevaret forkert under transporten fra Italien til Danmark. Her er temperaturen jo vigtig, idet chokolade tager skade ved for store temperaturudsving. Så arbejdet med at finde det rigtige transportfirma har været enormt. Så er der jura, godkendelse hos Fødevarestyrelsen, lovkrav, viden om allergener, oversættelser af produktbeskrivelser, skatter, afgifter og Smiley-ordninger foruden alle de normale ting, der er forbundet med opstart af virksomhed; navn, logo, webshop, prissætning, markedsføring osv. Det var været besværligt og kostet bunker af kroner at få Chokolet på benene. Men nu er vi her, og vi er blevet fantastisk godt modtaget.”

 

Vid ikke alt på forhånd

Helene er – på trods af bøvlet – overbevist om, at man skal gå efter sin drøm: ”Brænder du for din idé, så gå efter den. Alternativet er, at du vil ærgre dig gul og grøn, når du bliver gammel. Og ja, det kan da være langt nemmere med et almindeligt lønmodtagerjob, men igen… hvis du ikke har prøvet, kan det forfølge dig resten af dine dage, og hvem har lyst til det? Så prøv drømmen af.”

 

Til spørgsmålet om, hvorvidt man skal sætte sig ind i alting omkring start af virksomhed – og især fødevarevirksomhed – før man går i gang, er Helenes svar klart: ”Nej. Jeg tror ikke på, at det er en stor fordel at vide alt på forhånd. Havde vi vidst, hvad der ventede os, er det ikke sikkert, at vi havde gjort det. Men vi klarede os igennem, ligesom mange andre gør, når de først står midt i det. Så er der kun én vej – fremad.

Så ville du gøre det igen? Helene griner… ”Ja, det ville jeg helt sikkert!”

 

FAKTA:

-Chokolet er stiftet i 2016 af Helene og hendes mand, der tidligere har drevet maskinfabrik gennem 22 år

-I december 2017 åbnede Chokolet sin egen butik i Skive

-Chokolets produkter forhandles i specialbutikker over hele Danmark

-Prisen for chokolade med logo er et engangsbeløb på 750 kr. ex. moms plus chokoladens pris

-se mere på www.chokolet.dk, hvor der også findes en webshop

 

 

Reklame