Det kan være irriterende hele tiden at skulle forberede en madpakke hjemmefra eller at skulle købe en på vej til arbejde. Det kan hurtigt blive en kedelig rutine, hvor du enten laver eller køber den samme mad om og om igen.

Selv hvis du tager rester med fra din aftensmad og varmer det i frokostpausen, kan det let komme til at virke lidt utiltalende, når du spiste det aftenen forinden.

Det er her frokostordninger kommer ind i billedet. Mange virksomheder har kantiner eller en anden form for frokostordning, hvor medarbejdere kan købe netop tilberedte varme måltider og snacks. Eller måske er der tale om ’gratis’ mad i den forstand, at du betaler et fast månedligt beløb, der måske trækkes fra din løn, for at kunne få gratis frokost hver dag.

Uanset hvad kan det virke noget tillokkende, hvis du dag efter dag hænger på kedelige rugbrødsmadder. Men hvordan overtaler du chefen til at indfører sådan et projekt?

Maden kan komme udefra

Har I ikke lige plads til en kantine eller et stort industrikøkken på din arbejdsplads? Det er ingen forhindring for at få en god frokostordning. Der er nemlig et utal af cateringfirmaer, der tilbyder frokostordninger og gerne bringer maden ud hver dag.

Dermed skal I faktisk bare undersøge priserne, og hvilken form for menu diverse firmaer udbyder. At få andre til at stå for at lave maden og bringe den ud er selvfølgelig ikke en billig løsning, men det kan være den mest realistiske, hvis din arbejdsplads ikke selv har pladsen til at få lavet mad i huset.

Forskellige muligheder i forhold til betaling

Det behøver ikke være et spørgsmål om, at virksomheden skal finansiere frokostordningen. Hvis din chef ikke er vild med ideen på grund af frygten for omkostninger, kan du foreslå, at det er medarbejderne, der betaler for det. Dette kan for eksempel gøres gennem jeres løn. Hver måned fratrækkes der et fastsat beløb fra jeres løn, som skal gå til at betale for frokostordningen.

Her er det så selvfølgelig også vigtigt, at I som medarbejdere har indflydelse på ordningen, så maden faktisk er noget for jer. Den skal være frisk, og I skal kunne frabede jer bestemte ting ud af hensyn til for eksempel allergier.

I kan også finde en mellemvej, hvor virksomhed og medarbejder går sammen om at betale for frokostordningen.

Nogle er måske ikke interesserede i en frokostordning og gider ikke betale til den. Det er naturligvis noget, som I må finde en løsning på i fællesskab. At tvinge folk til at betale for noget, de ikke bruger, kan godt virke uhøfligt.

Glade medarbejdere

Det stærkeste argument for en frokostordning må uden tvivl være, at det kan gøre meget for humøret på kontoret. Ikke alle er lige gode til at sørge for en ordentlig madpakke, og med en frokostordning er alle medarbejdere sikret en sund frokost.

Det giver også en mulighed for at samle tropperne omkring et bord og dele et måltid, imens dagens begivenheder bliver vendt. Det kan gøre utrolig meget for at styrke det sociale sammenhold, og siden I kan få sund mad hver dag, er der også større chancer for at holde dampen oppe hele dagen.