Praktikanter og studentermedhjælpere som Maria Hammer Sandgaard kommer med vigtige kompetencer og viden. Samarbejde med områdets uddannelser er hjælp til selvhjælp for erhvervslivet.

Når en virksomhed åbner dørene for en studentermedhjælper eller en praktikant, er det ikke kun for at hjælpe de studerende, eller fordi de føler det som en samfundspligt. Det er et gensidigt udbytterigt samarbejde for både virksomhederne, de studerende, uddannelsesstederne og i sidste ende til gavn for hele lokalområdet.

”Vi har nogle rigtig skarpe uddannelser i Herning, og vores fordel er, at de er så erhvervsrettede, som de er. Der ikke er ret lang vej, når de studerende lander i virksomhederne, til at de kan komme ud og være med i praksis. De er klædt på og klar til at ramme jorden løbende. Det er en rigtig stor force i de uddannelser, vi har,” fortæller Jonas Sangild, der er projektleder ved Erhvervsrådet i Herning og Ikast-Brande med ansvar for at bygge bro mellem erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne i området.

”Det er en win-win situation. Der er et ungt menneske, der kommer ud, får selvtillid og bliver rigtig stærk inden for sit felt, og så er der en virksomhed, der får tilført kompetencer, de ikke selv havde. Det er i bund og grund den fortælling, vi oplever mange steder,” siger Jonas Sangild.

Maria kom med marketingskompetencer

Freightsolution arbejder med at skabe gennemsigtighed inden for transportbranchen, og blev stiftet for små tre år siden af tre logistik-eksperter fra fragtbranchen. I efteråret 2020 blev de overtalt af Erhvervsrådet til at deltage på en praktikmesse hos Erhvervsakademi MidtVest i Herning.

På messen kom den ene studerende efter den anden forbi deres stand, tog virksomhedens opslag og afleverede CV’er og ansøgninger. Pludselig dukkede Maria op og begyndte at spørge dem om virksomheden.

Herning Kommune, studerende, Bizz Up
Maria Hammer Sandgaard og André Lundberg fra Freightsolution

Har gjort en kæmpeforskel

Da André og hans kompagnon forlod messen den fredag, blev de enige om, at hende ville de have, og de var også klar over, at de ikke skulle vente. Så allerede mandag morgen ringede de til hende, og kort efter blev Maria den første ansatte i Freightsolution udover de tre stiftere. I dag er der otte medarbejdere i Danmark og fire i Ukraine.

”Hun har gjort en kæmpeforskel og eksekveret på lige nøjagtig de ting, vi håbede på. Det, vi valgte var, at give hende ansvar fra starten: ’Marketing er dit ansvarsområde. Prøv noget af, lav nogle fejl, brug nogle penge. Du skal ikke være bange for at tage en bold og så løbe med den.’ Det har gjort, at vi har fået lavet alt fra firmatøj og brochurer til stickers på væggen, men også onlinemarkedsføring og annoncer, som vi har fået kunder ind på. Al vores branding og marketing er bygget op af Maria,” fortæller André.

Herning Kommune, studerende, Bizz Up
Jonas Sangild, projektleder ved Erhvervsrådet i Herning og Ikast-Brande.

Maria har aldrig fortrudt, at hun valgte en branche, hun intet kendte til, fremfor det måske mere oplagte valg som et marketingsbureau ville være.

”Jeg har fået virkelig meget læring ud af det. Normalt er mange af de teorier, man lærer, på det strategiske niveau, som jeg aldrig vil komme til at bruge før langt ude i fremtiden. Her har jeg fået det i hænderne lige fra starten. Det har givet, at jeg har fået en virkelig god baggrundsforståelse for marketing, og hvordan det hænger sammen på kryds og tværs i en virksomhed,” forklarer Maria.

Det, der virker, er at give ansvar

André Lundberg er ikke i tvivl om, at Freightsolution også fremover vil have både studiemedarbejdere og praktikanter i virksomheden.

”Vi har to studentermedhjælpere, og vil bestemt også gerne have en praktikant igen. Det har været en succeshistorie uden lige. Det, vi tror på, der har virket, er at give ansvar. Vi har ikke sat Maria til noget ’dummearbejde’ som at lave en powerpoint, som vi så har smidt i skraldespanden, når den var færdig. Det, Maria har lavet, er kommet ud til kunderne, og fra tanke til handling har der ikke været ret langt. Det vil vi også tænke ind i nye praktikforløb, og det kunne både være i forhold til finansøkonomer eller andre uddannelser,” siger André.

 

Kom i kontakt …

Vil din virksomhed også i kontakt med studerende fra Herning?

Jonas Sangild fra Erhvervsrådet Herning og Ikast-Brande er projektleder for Projekt Videnbro, der bygger bro mellem erhverv og uddannelse.

Han kan kontaktes på: js@erhvervsraadet.dk / tlf.: 51 51 52 99