I Holstebro bygger man bro mellem mennesker, når der skal lægges planer for byens fremtid. Byudvikling med Sygehusgrunden som vigtigt element er et eksempel på, hvordan kommunens vision om at være Nordvestjysk dynamo gøres til allemandseje.

 Boliger til de unge og de ældre. Grønne områder, levende gademiljøer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Holstebro Kommunes vision er at gøre byen til den centrale motor for hele Nordvestjylland. Til at hælde benzin på tanken, sætte den rigtige kurs og holde maskineriet toptunet har Holstebro Kommune i samarbejde med Færchfonden stiftet udviklingsselskabet Holstebro Udvikling P/S. Med på køreturen har man taget byens borgere, organisationer og erhvervsliv, som på et tidligt tidspunkt har mulighed for at få indflydelse på det færdige resultat. ”Før en plan kan ligge klar, har vi taget hul på dialog med hele kommunen – og lysten til involvering og dialog er der,” siger Jesper Larsen, der er administrerende direktør i Holstebro Udvikling P/S.

Hold på hatten, Holstebro!

Som manden i styrehuset har Jesper Larsen til opgave at ende op med en samlet plan for Holstebros fremtidige byudvikling. Med sig i værktøjskassen har han flere års erfaring inden for ejendomsudvikling, et stærkt netværk og stor optimisme på vegne af byen, hvor han har boet med sin familie i snart 30 år: ”Holstebro er en by med et stærkt og varieret kultur- og erhvervsliv. Vi er inde i en positiv udvikling, hvor vi har plus på tilflytningen af nye indbyggere, og der er et stort potentiale for at forstærke den gode udvikling,” siger Jesper og uddyber: ”Vi skal udvikle Holstebro i en retning, så det – udover at være en by, som mennesker gerne vil bo og være i – også bliver en by, som investorer fra nær og fjern finder det attraktiv at investere i.”


LÆS OGSÅ: TO CARE OR NOT TO CARE, THAT IS NOT A QUESTION!


Artiklen fortsætter efter billedet…Holstebro Kommune, Innovation, Bizz Up Forår 2019

Fra sygehus til central zone

En vigtig brik i visionen er udvikling af Sygehusgrunden midt i byen, som med sin grund på ca. 70.000 m2 kommer til at spille en central rolle i fremtidens Holstebro. Thomas Leerberg, der er planchef i Holstebro Kommune, fortæller: ”Vi har at gøre med et projekt, der rækker langt ud i fremtiden. Holstebro Sygehus er jo stadig i funktion. Først i marts 2021 klippes snorene til DNV-Gødstrup, som er det nye supersygehus nordvest for Herning, der blandt andet skal erstatte det nuværende regionshospital i Holstebro. Og ikke mindst har vi at gøre med et stort område. Noget skal bevares, imens andet skal ombygges eller helt fjernes. Forandringen af området vil foregå i etaper, hvor hastigheden afhænger af blandt andet markedets bevægelser. Det er med andre ord ikke nogen enkelt eller hurtig øvelse at forandre et så stort areal, som både skal kunne bære vigtige dele af kulturhistorien videre og spille optimalt sammen med den øvrige by. Forarbejdet skal gøres grundigt.”

Hele byens planHolstebro Kommune, Innovation, Bizz Up Forår 2019

Og netop dette forarbejde er noget, man i Holstebro tager meget seriøst. ”Vi vil sikre en bred opbakning og har derfor i en meget tidlig fase inviteret både unge og ældre, erhvervsliv, organisationer mfl. på visionskaffe, hvor masser af spændende ideer og forslag er kommet på bordet,” fortæller Jesper Larsen, der efter en prækvalifikation med 19 tværfaglige teams fra hele landet nu skal udvælge tre teams, som skal konkurrere om at få opgaven: ”Min drøm for Holstebro med Sygehusgrunden som stort fokusområde er en spændende bydel præget af mangfoldighed – et sted alle har lyst til at komme og en by, som er bundet smukt og solidt sammen på et fundament af fælles fodslag. Og det er jeg sikker på, at vi får,” slutter han.

Vinderprojektet afsløres på et borgermøde i slutningen af 2019.

 

FAKTABOKS:

  • Holstebro Kommune overtager Sygehusgrunden i foråret 2021, hvorefter areal og bygninger udbydes helt eller delvis´
  • Der bliver over de næste år løbende involvering af borgere og aktører i kommunen
  • Se mere på www.holstebroudvikling.dk