Blandt rækken af tiltag og events hos Bæredygtig Herning er to parallelforløb, der har fokus på ’impact-virksomheder’ – et for investorer og et for start-ups.

For de fleste investorer er målet med investeringerne at få formuen til at vokse. Men i løbet af de seneste år er antallet af såkaldte ’impact-investeringer’ vokset med næsten 600% i de nordiske lande, ifølge en rapport fra Danske Bank.

Impact-investering er målrettet investering i virksomheder med henblik på at skabe gavnlig social eller miljømæssig effekt – hvor man samtidig skaber et økonomisk afkast.

Bæredygtig Herning sætter fokus på Impact investment med to forløb for hhv. investorer og impact-startups.

Impact Investor-programmeter fem moduler på tre timer, hvor investorer kan blive klogere på, hvordan man laver bæredygtige investeringer.

Impact Startup Programme er et parallelt forløb, hvor bæredygtige iværksættere lærer mere om at lave en finansieringsstrategi, får pitch-træning og værktøjer til at skalere deres forretning. Forløbene slutter med en fælles pitch-dag, hvor iværksætterne møder investorerne.

 

Impact investment, bæredygtig herning, bæredygtig business, Bizz Up

Når formålet er at gøre godt i verden

”Impact handler om, at bæredygtighed er kernen i en virksomhed. Når det ikke bare er en sideeffekt, men et formål at gøre noget godt for verden. Det kan være både være inden for social og miljømæssig bæredygtighed. Men det kan også være på det finansielle plan, for eksempel mikrokreditlån,” forklarer Bert Meijers, der er Programme Manager og har ansvar for events, indhold og arrangementer hos Bæredygtig Herning.

At finde det rigtige bæredygtige match

En af de største udfordringer for både investorer og impact-startups at finde hinanden. Man kan ikke bare slå dem op på Krak eller Google, og det handler også om at finde det rigtige match.

”Investorer vil gerne investere ud over deres penge med deres viden, erfaring og netværk. Hvis man har erfaring inden for tekstilbranchen for eksempel, så kan det være spændende at kigge på tekstil-startups, der udvikler nye måder og metoder til produktion af bæredygtige tekstiler. Den type kompetencer kan være svære at finde for iværksættere, som virkelig vil skalere op,” forklarer Bert.

Tjen penge på at gøre godt

For investorer kan det omvendt være svært at gennemskue, hvilke impactstartups, man skal investere i, for hvordan måler man bæredygtighed?

”Man kan lave en analyse på regnskabet, om det rent økonomisk er en god investering, men det er sværere at gennemskue, om det også er en god bæredygtig case. Derfor lærer investorerne, hvordan man både kan gøre noget godt i verden og få et afkast ud af det; hvilke framework man skal forholde sig til, og hvordan man laver en risikoanalyse for en impact-virksomhed i stedet for en konventionel virksomhed,” forklarer Bert, der i tidligere jobs har arbejdet med Impact Investment og derfor har inviteret Den Sociale Kapitalfond fra København til at medvirke i de to forløb.

”Den Sociale Kapitalfond kommer med masser af viden og erfaring, men også konkrete cases fra de virksomheder, de har investeret i. Igen for at gøre det så konkret som muligt, så det ikke bliver så abstrakt og teoretisk, men noget man kan forholde sig til,” forklarer Bert.