Coronavirussen har bænket danskerne derhjemme og det har ført til et boom i efterspørgslen efter garn på et tidspunkt, hvor danskerne har mere tid til at dyrke deres hobby. Iværksætteren Maiken Andreasen har netop lanceret søgeportalen Yarnbook. Her kan garnelskere finde hundredvis af strikkeopskrifter udviklet af landets dygtigste strikkedesignere. Og en helt ny aldersgruppe har fundet garnet frem.

Aarhus d. 13. maj 2020: ”Vi havde over 1.000 interesserede, som ville have besked, så snart vi åbnede dørene til Yarnbook og starten har været helt overvældende. Fra begyndelsen har det været vores ønske at gøre det at strikke til en mere social aktivitet ved at skabe en platform for både strikkeentusiasterne og designerne, der udvikler strikkeopskrifterne. Det er meget rodet, hvad der findes i dag af online fora og det er det, vi samler og sætter struktur på,” siger Maiken Andreasen, der står bag Yarnbook.

Strikkeuniverset stammer fra en idé, der blev ved at vende tilbage til Maiken Andreasen. Derfor har hun de seneste par år deltaget på garnmesser og talt med garnelskere i forskellige onlinefora og gang på gang blev hun bekræftet i, at markedet for garnopskrifter er overvældende og uoverskueligt. Opskrifterne ligger spredt på for mange platforme og det, de mangler, er en online platform, hvor de kan gå hen for at finde inspiration, samle og købe opskrifter til næste projekt. Det fik hende til at tro så meget på sin idé, at hun besluttede sig for at udvikle Yarnbook.

“Det skal være let at finde og administrere sine kreaopskrifter. Vi har lavet et univers til kreative ildsjæle, som ønsker at finde og gemme deres garnopskrifter ét sted. Så slipper man for at have opskrifter liggende her der og alle vegne,” siger Maiken Andreasen

Afstressende i en stressende tid

Ifølge Maiken Andreasen kigger vi ind i en ny tendens, hvor især også yngre kvinder på 25 år og opefter prioriterer at strikke tøj til dem selv og deres børn. Samtidig oplever Maiken Andreasen også på nærmeste hold, hvordan kvinder, der ikke har strikket i 10-20 år, pludselig finder garn og pinde frem igen. Og det mener hun, at der er en ganske klar årsag til.

”Der er mange undersøgelser, der viser, at det er meget afstressende at strikke og det tror jeg er en væsentlig årsag til den tendens vi oplever lige i øjeblikket, hvor flere og flere finder strikketøjet frem. Samtidig har danskerne fået mere tid til at dyrke deres hobby i disse uger og det skubber også på udviklingen,” siger Maiken Andreasen.

Yarnbook gør det muligt for de strikkeinteresserede at søge på mere overordnede kategorier som sweatre og veste, men også sværhedsgrad og mere strikketekniske egenskaber. Tilsvarende kan medlemmer købe opskrifterne og gemme dem på en måde, der minder om den amerikanske billedtjeneste Pinterest.

OM MAIKEN ANDREASEN:

Maiken Andreasen er 35 år og har en bachelor i Innovation & Entrepreneurship. Hun har tidligere været ansat som forsikringsrådgiver i TopDanmark og Danske Bank og var som ansat med til at rulle rabattjenesten Downtown ud i Danmark. Siden startede hun STØT & SPAR-kuponbogen efter samme koncept. Hun stiftede dernæst en anden virksomhed, der handlede med æteriske olier, som hun senere solgte. I 2. halvår af 2019 begyndte hun at arbejde på konceptet for Yarnbook.