52.619.

Det er det antal besøgende, der siden opstarten i 2005 har deltaget i Iværk&Vækst – det årlige inspirationsforum for iværksættere, selvstændige og virksomhedsejere – eller blandt kendere også kaldet ”Juleaften for selvstændige”. Nok fordi, at man netop denne dag kan ”vælge frit fra alle hylder” og både blive klædt på med ny viden, få fyldt værktøjskassen op, modtage sparring fra eksperter, netværke med ligesindede, finde nye leverandører og samarbejdspartnere og lære af andres både fejl og succeser.

Mange har hørt om Iværk&Vækst, men de færreste kender kvinden bag og derfor har vi inviteret Eva Vedel i den varme stol for at høre historien om Danmarks første nationale iværksættermesse og hvor hun og iværksætteriet er på vej i dag.

”Iværk&Vækst blev på bedste iværksættermanér skabt helt tilbage i 2005, ud fra et behov om et samlet inspirationsforum for iværksættere. Det skete på privat initiativ af Multidata, der i dag hedder Bluegarten og med en kreds af passionerede partnere, herunder Amino med Martin Thorborg i spidsen. Selvfølgelig handlede det i høj grad om branding af Multidata, men det var også et con amore projekt for især Helge Kaltoft, som var direktør for Multidata på det tidspunkt. Messen blev lanceret i Forum, hvor jeg på det tidspunkt sad på den anden side af bordet og har således været med fra ”fødslen”.

Iværk&Vækst, Eva Vedel, Bizz Up

Da jeg et par år senere startede op som selvstændig, fordi jeg især var drevet af synergierne omkring messekoncepter, hvor man ved at bringe de bedste interessenter sammen kunne få 2 og 2 til at blive 117 og derfor havde besluttet at gøre dette til min forretning, blev jeg lidt tilfældigt hvirvlet ind i Iværk&Vækst igen. Jeg varetog rollen som messearrangør og sekretariat for Multidata og efter et par år besluttede de, at de ville tage deres egen medicin og fokusere på kerneforretningen og ønskede at slippe grebet som ejer af messen.

Vi gik derfor sammen til Erhvervsstyrelsen og tilbød dem at overtage messen, men de syntes, at den lå så fint på private hænder. Forum fik også buddet og var meget begejstret, indtil de så regnskabet. Selvom der var indtægter fra udstillere og partnere, kostede gildet flere mio. kr. om året, så de endte med at takke nej. Efter nogen tid kom Multidata tilbage med besked om, at de godt kunne se, at der skulle en blåøjet ildsjæl til at overtage stafetten og her var jeg altså et godt match!

Det var selvfølgelig et stort skulderklap at få, men også en dyr gave, som jeg dybest set skulle betale et par millioner kr. for hvert år. Det ville dog også være ærgerligt at smide alt det over bord, som jeg selv havde medvirket til at opbygge og derfor bad jeg om lidt tid til at tage en ny runde med partnerkredsen, gik i gang med øvelsen ”need to have and nice to have” og byggede messen op igen som ét stort sammenskudsgilde.

Bag tremmer i FÆNGSLET

Samtidig udvidede jeg til Jylland, hvor Iværk&Vækst blev afholdt i samarbejde med Business Region Aarhus og derfor med skiftende kommuner som værtsby. Det bragte os til både Centralværkstedet og Herman’s i Tivoli Friheden i Aarhus, til Randers Stadion og bag tremmer i FÆNGSLET i Horsens.

Især FÆNGSLET i Horsens gav os mange muligheder, men også udfordringer. Jeg ville gerne bringe hele fængslet i spil, men hvordan sælger man lige en graffitibemalet celle, to trapper op og længst nede ad gangen, som erstatning for en central hjørnestand i midtergangen? Alle celler blev målt op, for ingen var ens. Hvordan får man møbler og inventar op ad en smal fængselstrappe? Ja, de er lige så smalle som i filmene fra Alcatraz? Den udfordring blev i øvrigt startskuddet til at vi gik i gang med at udvikle egne messemøbler i genbrugspap. Hvordan løser man skiltningen, når man skal guide de besøgende rundt til alle aktiviteter, igennem flere bygninger, ind og ud af celler, op på flere etager og gennem fængselsgården?

 

Rådgivningsseancerne blev omdøbt ”Business Boost bag tremmer”, innovative workshops blev til ”Fængslende innovation, foredrag til ”Iværksætterprædikener i fængselskirken”, frokosten blev serveret i ”The Prison Food Court” af madiværksættere og netværksaktiviteterne blev til ”Celledeling”.

Som et ekstra oplevelseskrydderi hyrede vi en teatertrup ind til at agere fængselsbetjente og iscenesætte FÆNGSLET som i gamle dage. Det var et kæmpe arbejde og ikke uden udfordringer at være first mover på sådan en type arrangement i FÆNGSLETS rammer. Så meget desto større var glæden over at høre, at konceptet og de høstede erfaringer kom VL-dagen til gode, da FÆNGSLET efterfølgende husede det prestigefyldte arrangement med stor succes.

Fængslet har i øvrigt udviklet sig i en rasende fart som kulturmagnet og står overfor en vildt spændende tid med udbygning af Vestsalen, som betyder, at der kan huses endnu flere skæve og innovative arrangementer i forskellige kombinationer.

I dag er jeg rykket tilbage til FÆNGSLET, da jeg er blevet inviteret til at træde ind i bestyrelsen, hvilket jeg er meget beæret over. Ikke mindst fordi det bliver i selskab med et skarpt og stærkt hold, der består af:

Henning Nørbæk, formand og tidl. kulturchef i Horsens Kommune, Poul Ulsøe, næstformand og tidl. formand for Business Horsens, Karen Mosbech, direktør Freja ejendomme A/S, Peter Sinding Poulsen, kommunaldirektør i Horsens Kommune, Claus Visbye, direktør i Horsens & Friends og tidl. direktør for Smuk Fest, Mona Juul, tidl. direktør i Envision A/S og nu folketingskandidat for C og Jan Hessellund, adm. direktør i Billund Lufthavn.

Iværk&Vækst, Eva Vedel, Bizz Up

Iværk&Vækst KVINDER

Iværksætteri er i dag på alles læber og der er flere initiativer og tilbud om hjælp til opstart og udvikling af egen virksomhed end nogensinde. Derfor kan det undre ekstra meget, at denne hhv. trend og øgede indsats ikke afspejler sig i statistikkerne, når vi taler om antallet af kvindelige virksomhedsejere.

De seneste tal fra Erhvervsstyrelsen fortæller, at det kun er gået ned ad bakke siden 2012, hvor fordelingen af registrerede CVR-numre fordelte sig på 66% til mændene og 34% til kvinderne for i 2017 at falde til 74% mandlige virksomhedsejere og 26% kvindelige.

Der er mange bud på årsager, men én ting er sikkert og det er, at der er brug for flere synlige rollemodeller og flere kvindelige iværksættere at spejle sig i.

På den seneste Iværk&Vækst besluttede jeg mig derfor for, at jeg ville sammensætte et program, der afspejlede diversiteten, når det gælder både alder, køn, branche og demografi, herunder en 50/50 fordeling af mænd og kvinder blandt indlægsholderne. Det lykkedes og for første gang i historien siden opstarten i 2005 havde Iværk&Vækst et lille overtal at kvindelige besøgende mod en normal fordeling på 60/40 med mændene i overtal. Derfor lancerer vi Iværk&Vækst KVINDER i samarbejde med udvalgte nøgleaktører. Både for at synliggøre de kvindelige rollemodeller, men også for at sætte fokus på de netværk og aktører, der gør en ekstra indsats for at styrke kvindelige iværksættere.

Iværk&Vækst KVINDER starter turnéen rundt i landet i juni og kommer i første omgang til København og en by i Midtjylland. Øvrige byer offentliggøres senere, da vi ønsker at folde Iværk&Vækst KVINDER ud i byer og kommuner, der har særligt fokus på at fremme kvindelige iværksættere og ønsker at være en aktiv og synlig del af indsatsen.

Konstant udvikling og tilpasning

Generelt har vi brugt det sidste år på at retænke Iværk&Vækst. Jeg tror på, at det giver særlig god værdi at målrette tilbud og inspiration til specifikke målgrupper og brancher. Et af de nye tiltag bliver derfor også en nicheevent for madiværksættere, men med de samme ingredienser, som folk efterspørger fra Iværk&Vækst – blot med fokus på fødevarebranchen.

Sideløbende med udviklingsarbejdet har vi åbnet op for en facebook sparringsgruppe, der foreløbig har rundet 500 følgere. Her kan man søge råd og dele ud af egen viden og det spænder vidt fra tips til de bedste emballageløsninger til efterlysning af brugte food trucks.

Jeg er selv et stort madøre og derfor har vejen også helt naturligt bragt mig til udvikling af en eksklusiv Lakridsfestival, der er bygget op som en forestilling og totaloplevelse til en Picnicfestival, der bringer alle interessenter sammen i en fælles interesse for at vise alle facetter af oplevelsestilbud i naturen med skovturen som omdrejningspunkt.

Synergi

Jeg brænder for at skabe værdi i alle led ved at bygge på synergiskabende samarbejder og måler altid succesen på, hvordan ”det summer”. Er stemningen god og skabes der værdi for både partnere, udstillere, indlægsholdere, gæster, personale og frivillige? Hvad kan vi gøre bedre, hvor kan vi skrue på knapperne?

I takt med den øgede fokus på online tilbud og digitale medier, er der mange, der dømmer det personlige møde ude. Jeg tror helt modsat, at der netop vil resultere i et øget behov for at mødes i den virkelige verden. Jeg er selv vild med det personlige møde og den gnist, gejst og virkelyst, der findes hos iværksættere. Og kan jeg bidrage til at gøre bare en lille forskel for at få flere til at tage springet eller komme styrket videre, så er missionen fuldført.

Ja, det er hårdt at have hånden på kogepladen og Iværk&Vækst har kostet mig uendeligt mange interessetimer, men når man møder en iværksætter, der fortæller at han fandt sin partner på Iværk&Vækst for 3 år siden eller kom i dialog med sin investor, fik det afgørende gode råd, der hjalp ham på ret kurs med virksomheden eller blev så inspireret af en indlægsholder, at hun selv valgte at gå all in, så er det det hele værd og så tager man lige en tur mere.

Det er ingen hemmelighed, at Iværk&Vækst også har givet økonomiske lussinger. Sidste gang var der partneraftaler, der ikke landede grundet organisationsændringer i partnerkredsen. Og det kostede mig en årsløn. Det var så også det første år, hvor jeg valgte selv at stå frem og byde velkommen til Iværk&Vækst.

Når nu jeg selv skulle betale gildet og dermed var hovedsponsor, ville jeg i det mindste have den glæde! Det var selvfølgelig rigtigt surt at kaste pensionen i puljen, men så man op på hesten igen.

Jeg er enormt privilegeret af et netværk af ildsjæle, der ligesom mig brænder for at gøre en forskel for især Danmarks 300.000 SMV’ere. De gør en kæmpe forskel hver dag for at holde hjulene kørende, så derfor skal der fortsat inviteres til ”Juleaften for selvstændige”.

 

Faktaboks

  • Danmarks inspirationsforum for selvstændige og virksomhedsejere
  • Siden 2005 besøgt 53.679 gæster
  • www.ivaerk.dk