Flere og flere arbejdspladser tilbyder og iscenesætter kollegamotion, og resultaterne udebliver ikke. Foruden smil på læben og sved på panden stiger produktiviteten, og sygefraværet falder.

Antallet af danske virksomheder, der tilbyder kollegamotion i arbejdstiden, er på få år steget fra 15 procent til over 21 procent. Det viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Og kollegamotion giver ikke bare smil på læben og sved på panden. Kollegamotion betaler sig. For den enkelte medarbejder og på bundlinjen, ligesom fællesskabet bliver styrket, når sammenholdet dyrkes.

Et år med frivillig kollegamotion har bl.a. gjort underværker i Esbjerg Lufthavn. Medarbejderne og ledelsen blev i efteråret blæst bagover af diverse testresultater. Lufthavnschef, 55-årige John Nielsen, er nu adskillige kilo lettere, end da kollegamotionen begyndte.

”Én ting er de fysiologiske forbedringer. I mit tilfælde optimeret søvn, mere energi og en stærkere fysik. Jeg er fire cm tyndere omkring maven, og jeg har sprunget to huller over i livremmen. Det er en vild udvikling og dejligt. Det bedste ved det hele er dog alt det, der er svært at måle – nemlig vores styrkede fællesskab. Vi er i dag en gladere arbejdsplads, og vi kender pludselig hinanden på et helt andet plan,” siger John Nielsen og supplerer:

”Jeg er ikke længere kun chefen på kontoret, men en del af flokken – vi smiler, sveder og dyrker sammenholdet på en måde, jeg ikke tidligere har praktiseret eller oplevet i min karriere. Adfærdsændringerne er til at føle på, og dagligdags-kommunikationen på kryds og tværs i organisationen bliver konstant optimeret, desto mere vi samles til træning.”

Fortsætter de gode vaner

80 procent af de 64 ansatte i Esbjerg Lufthavn sagde i september 2018 ja tak til at indlede det frivillige kollegamotionsforløb. I praksis står træner Anne Runge Larsen for varierende og fleksible kollegamotionsseancer med plads til individuelle ønsker og særskilte behov, baseret på indledende sundhedstjek.


LÆS OGSÅ: Webpuls – Lille virksomhed med stort internt fokus på god medarbejderpleje


”Hånden på hjertet, så var jeg skeptisk i starten. Det er jeg ikke længere. Jeg skal bare konsultere min hjerne og mit hjerte. Antallet af sygefraværsdage er også faldet. Og selvfølgelig fortsætter vi vores gode vaner – det er ikke mindst medarbejdernes ønske. Skulle jeg starte helt forfra – eksempelvis som selvstændig, er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg ville skrive ’deltagelse i kollegamotion’ ind i ansættelseskontrakter og funktionsbeskrivelser helt på linje med ’at tage telefonen’ og ’at svare mails’. Det ville være det eneste rationelle og mest ansvarlige at gøre,” siger John Nielsen.

Delresultaterne fra Esbjerg viser, at Lufthavnen har øget produktiviteten med 7,3 % i det første kollegamotions-år.

Fra kickstart af til kontinuerlig kollegamotion

Deltagelse i Arbejdspladsernes Motionsdag tilbage i 2018 blev startskuddet til kontinuerlig kollegamotion hos Statens Serum Institut – Infektionsepidemiologi og Forebyggelse. Arbejdsmiljørepræsentant og ildsjæl, Yolanda Garcia Canales, er lykkelig over, at hun tog initiativet, for sammenholdet i afdelingen har aldrig været bedre.

”Nu griner vi med hinanden, og vi er tættere knyttet. Skal jeg spørge en kollega om noget fagligt, sker det på en anden måde end tidligere. Det er hyggeligt og meget glædeligt,” siger Yolanda Garcia Canales.

Tre gange ugentligt – mandag, onsdag og fredag – er der med ledelsens accept ‘fri leg til bevægelse’ i cirka ti minutter før frokost.

Yolanda Garcia Canales idéudvikler, finder baggrundsmusikken og igangsætter som oftest.

”Mine kolleger bliver glade i låget. Der er tale om humørboosts. Når afdelingschefen er i huset, går hun forrest, hvilket er et vigtigt signal. Er jeg fraværende, griber en anden kollega taktstokken, så vi har skabt en god kultur om det at være aktive sammen,” siger Yolanda Garcia Canales og fortsætter:

”Jeg har indkøbt små vægte og elastikker, vi bruger til stationstræning. Indimellem er der fokus på ren cardio, og så går vi op og ned ad trapperne i huset. Squats, siddende planke og hinkelege er heller ikke fremmede øvelser for os.”


Du finder masser af inspiration til kollegamotion på bl.a. Dansk Firmaidrætsforbunds hjemmeside www.firmaidret.dk og i magasinet Firmaidræt.