Medarbejdere vil ledes af hele mennesker de kan mærke, mener Lars Matjeka, der efter en lang karriere som topleder nu udfordrer dansk erhvervsliv med tankevækkende foredrag om ledelse.

Lars Matjeka, One Decision, Bizz Up

Tekst: Kim MacKayzee
Foto: One Decision

Efter 27 år i dansk erhvervsliv slog Lars Matjekas liv og karriere en kolbøtte for to år siden, da han uventet blev fyret som CEO for Aller Media. Han ’trak stikket’ i tre måneder som han siger, og da han vendte tilbage, var landet lukket ned af corona.

”Jeg var fokuseret på at komme tilbage i et lederjob, fordi noget af det jeg får energi af og synes er sjovt, det er at være i stand til at tænde lyset i andre menneskers øjne og netop at være leder for mennesker. Men det er blevet meget klart for mig, at der er en pris ved alting.”

Alt har en pris I starten var det derfor mere af nød end lyst, at Lars Matjeka blev ’solo-selvstændig’. Foredrag, konsulentopgaver, bestyrelsesarbejde, rådgivning af ledere, egen klumme på Finans.dk. Han er ikke typen der sidder derhjemme på hænderne. Men en morgen vågnede han og kunne helt fysisk mærke i sin krop, at han allerede var landet godt efter sin kolbøtte.

”Den pris jeg skulle betale for at gå ind i et nyt direktørjob, den var jeg faktisk ikke villig til at betale. Det kan godt være, at jeg vil få en fin titel, en stor firmabil og en fast indtægt hver måned. Men den pris jeg skulle betale for det, det var i bund og grund at jeg skulle skrue ned for mig selv.”

”Nu kører jeg for fuld skrald selv og elsker det, fordi jeg har besluttet mig for, at jeg kun vil arbejde med mennesker jeg godt kan lide, og med opgaver jeg synes er sjove. Jeg kan påvirke mennesker og tænde lys i deres øjne i langt større skala med det jeg gør lige nu, end hvis jeg for eksempel var leder for 500 mennesker. Og det får jeg virkelig mulighed for ved at holde foredrag.”

Lars Matjeka, One Decision, Bizz Up

Et brændende ønske om væredygtige virksomheder

Særligt har han et brændende ønske om at udfordre dansk erhvervsliv med en ledelsesfilosofi, der bygger på det han kalder ’væredygtighed’.

”Alle resultater bliver skabt af mennesker. Vi er nødt til at starte der, hvis vi vil have virksomheder der skaber gode, bæredygtige økonomiske resultater. Vi er nødt til at skabe gode betingelser for mennesker, hvor de kan være sig selv og være hele mennesker, og hvor der er høj psykologisk tryghed.”

For Lars Matjeka er det ikke et spørgsmål, om der er plads til den type ledelse. I hans optik er der et behov for det.

”Vi er nødt til at se vejen til resultater i et nyt lys. Hvis vi ser på hvordan mennesker de seneste år er braget ned med stress, hvordan depression er blevet en livsstilssygdom, hvordan frygt dominerer rigtig mange arbejdspladser, så er det jo ikke sundt for mennesker.”

Ansatte siger op uden at have noget andet

Han peger på det amerikanske begreb ”The Great Resignation”, hvor ansatte i stort tal siger deres job op uden at have noget andet. I et ophedet arbejdsmarked giver det virksomhederne udfordringer med at tiltrække talent og kvalificeret arbejdskraft.

”Det er jo dagligt på LinkedIn, at jeg ser mennesker i høje stillinger, mennesker der udadtil er succesfulde, som siger deres job op, fordi de ikke kan holde til det mere. Jeg er også rådgiver for en række topledere. De kæmper simpelthen for at kunne være menneske i de krav, der bliver stillet til dem og de forventninger der er.”

Han mener, at 99% af alle virksomheder alene måler deres succes i størrelsen af bundlinjen, og den valuta som medarbejdere måles i, er hardcore finansielle KPI’er. Men som verden ser ud kan vi ikke bare skrue op for mere af det samme og så få et andet resultat.

”De virksomheder der ser det nu, de kommer til at få et forspring. De virksomheder der bliver ved med at gøre, som de altid har gjort og kun fokuserer på KPI og andre finansielle nøgletal, de kommer til at mangle arbejdskraft. Nogle af dem gør allerede, for især de unge vælger dem fra.”

Talenter vil ledes af hele mennesker Lars Matjeka afviser ikke, at han engang vil vende tilbage som leder i en virksomhed, hvis det rigtige job og de rigtige rammer viser sig. Der har været tilbud, men han nægter at gå på kompromis med sine værdier.

”Jeg er meget åben, også når jeg holder mine foredrag. Folk får lov at komme med ind under huden på mig, fordi jeg tror ikke på det der polerede image. Hvis vi gerne vil tiltrække talent, hvis vi gerne vil fastholde de medarbejdere vi har, så er der flere og flere der vil ledes af hele mennesker. De vil ledes af mennesker, de kan mærke og som er tydelige.”

 

BOOK FOREDRAG MED LARS MATJEKA

Lars Matjeka holder foredrag om væredygtighed, ledelse,
forandring, fællesskab, arbejdsglæde, stress og meget andet.

Book foredrag på: www.onedecision.dk

Flere gange årligt inviterer bureauet til inspirationsevents rundt i landet,
hvor man kan opleve nogle af deres profiler, før man booker et foredrag.

Følg med i deres nyhedsbrev eller på sociale medier,
hvornår det foregår i nærheden af jer.